Palivové dříví v Česku je rekordně drahé, kubík vyjde i na více než 1500 korun. Výraznější zlevnění přijde spíše až příští rok, kvalitnější dřevo zlevňuje už teď

Cena palivového dříví z jehličnanů listnáčů vystoupala loni na svoji nejvyšší úroveň za celou dobu minimálně od roku 2009, vyplývá z nově aktualizovaných dat ČSÚ. Průměrná cena palivového dřeva z jehličnanů činila loni 1032 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla psychologickou hranici 1000 korun. Průměrná cena palivového dřeva z listnáčů zase loni odpovídala 1523 korun za metr krychlový a vůbec poprvé tak přesáhla hranici 1500 korun.

Jedná se o dramatické cenové nárůsty. Třeba palivové dříví z jehličnanů bylo loni průměrně celoročně více než o 100 procent dražší než v letech 2020 či 2021.

Důvodem rekordního růstu cen palivového dříví je energetická krize a odeznění kůrovcové kalamity. Energetická krize loni dramaticky zdražovala plyn a elektřinu a zprostředkovaně vedla k růstu cen také tuhých paliv, jako je uhlí nebo právě dřevo, protože lidé těmito tuhými palivy nahrazovali právě plyn a elektřinu, bylo-li to možné.

Odeznění kůrovcové kalamity, jež vrcholila roku 2018, navíc způsobuje, že kalamitní napadené dřevo je již vytěžené. To omezuje nabídku palivového dřeva na trhu a rovněž tedy tlačí cenu nahoru. Letos by měl růst cen palivového dříví výrazně zmírnit. Zejména proto, že citelně klesají ceny energií. Jde však zatím hlavně o pokles cen burzovních, takže domácnosti a firmy na svých fakturách pocítí zlevnění energií spíše až v příštím roce. Pak lze také čekat i celkem markantní zlevnění palivového dříví.

Za palivové dřevo se obvykle pokládá dřevo, která má až do úrovně sedmdesáti hniloby, případně je jinak znehodnoceno. Není tak vhodné k dalšímu zpracování.

Kvalitnější dřevo, které se využívá jako stavební řezivo, stavební konstrukční materiál, surovina k výrobě nábytku, pracovních a hudebních nástrojů, ale i dopravních prostředků, loni ve druhé polovině roku již zlevňovalo. Byť z velmi vysokých úrovní prvního pololetí. Například cena smrkového dřeva nejvyšší kvality klesla loni mezi druhým a čtvrtým čtvrtletím z rekordních 3084 na 2573 korun za metr krychlový. Letos lze předpokládat pokračování tohoto poklesu, byť již mírnějším tempem.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie