Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje zve na cestu španělským komiksem

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje zve na cestu španělským komiksem

Fotografie: M. Říský

Fotografie: M. Říský

Hudební kabinet v hlavní budově Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje (SVSPK) ve Smetanových sadech nabízí pohled na posledních 24 let, jimiž prošel španělský komiks. K vidění v něm jsou práce oceněné v národní komiksové soutěži INJUVE. Výstava s názvem Cómic 24 je svědectvím o bohatství, kvalitě, stylové i tematické rozmanitosti španělského komiksu, v němž se se prolínají drama, humor, sociální kritika, grafické experimenty, fantazie a realita.

Fotografie: M. Říský

„Jako kluk jsem komiksy miloval a když vidím díla, která tu jsou vystavena, je neuvěřitelné, jakým vývojem komiks prošel a kam až sahá lidská tvořivost. Pevně věřím, že se nejedná o poslední výstavu španělské tvorby v Plzni. Spolupráci v oblasti kultury totiž vnímám jako nadstavbu té ekonomické a jako důkaz dobrých vztahů mezi oběma zeměmi, které nejsou propojeny jen na základě pouhého ekonomického profitu. Za sebe mohu slíbit, že španělské firmyšpanělští umělci budou v Plzni vždy vítáni,“ uvedl na vernisáži, která se konala v úterý 4. dubna 2023, primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Fotografie: M. Říský

Slavnostního zahájení výstavy, která potrvá do 28. dubna 2023, se zúčastnil velvyslanec ŠpanělskaČeské republice Alberto Moreno Humetgenerální ředitel Institutu Cervantes Luis García Montero, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špotákředitel SVSPK Daniel Bechný.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 6. 4. 2023, Martin Pecuch

Sdílet


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky