Nepříznivé únorové počasí táhlo stavebnictví dolů, vázly inženýrské stavby i bytová výstavba

EKOSPOL, 6.4.2023

České stavebnictví v únoru doplatilo na nepříznivé počasí a vysokou srovnávací základnu z letošního ledna i loňského února. Stavební produkce ve druhém měsíci letošního roku podle aktuálních dat České statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 4,3 procenta. Sektor táhly dolů hlavně inženýrské stavby, které se propadly meziročně o 14,4 procenta. Méně se v únoru začaly stavět i nové byty.

Negativní vliv na statistiku bytové výstavby mají hlavně rodinné domy, jejichž počty se snižují už od poloviny loňského roku. V celém Česku eviduje ČSÚ celkem 3511 zahájených bytů, což je o 4,9 procenta méně než loni. Bytovou výstavbu zachraňuje stavba bytových domů a trochu překvapivě hlavně Praha, kde se podle ČSÚ během prvních dvou měsíců letošního roku začalo v rámci nové výstavby stavět 1586 bytů. Hlavní město tak po dlouhé době překonalo Středočeský kraj a dostalo se do čela bytové výstavby.

Moc důvodů k optimismu to ale nepředstavuje. Otázkou totiž zůstává, zda se vykázané byty opravdu začaly stavět nebo pouze v daném měsíci získaly stavební povolení. Od zisku finálního povolení k zahájení stavebních prací totiž může uplynout nějaký ten čas, což statistika nezohledňuje. Realita tak bude poněkud chmurnější. Ostatně i někteří velcí developeři anoncovali, že odkládají výstavbu už povolených bytů.

Nepříznivou situaci bytové výstavby potvrzuje i pokračující propad zahájených rodinných domů. Ty jsou z velké části doménou jednotlivců a domácností, které pořízení vlastního vysněného bydlení často financují prostřednictvím hypotéky. Ty jsou nyní ale rekordně drahé a pro většinu potenciálních zájemců prakticky nedostupné. To se projevuje nejen na skladbě kupců nových bytů, jejichž podíl klesá ve prospěch investorů, ale právě také na počtu stavěných rodinných domů.

Pokračující vysoká inflace povede k tomu, že bude klesat také počet povolených staveb financovaných veřejnými investory. Stát i místní samosprávy budou stále intenzivněji hledat rezervy v rozpočtech a první na ráně budou nejvyšší položky – tedy velké stavby. Dá se očekávat, že kvůli rostoucím výdajům a dražším stavebním pracím i materiálu budou mnohé plánované stavební investice odloženy na později. To však problémy celého sektoru jen prohloubí.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality