Jak přežít Velikonoce na silnicích - 5 tipů pro motoristy

Redakce, 7.4.2023

Svátky jara patří na vozovkách mezi riziková období. Vyjedou i ti řidiči, kteří si většinu roku do provozu netroufnou, dopravu komplikuje nestabilní počasí. V neposlední řadě pak mezi české tradice patří přidat k velikonoční výslužce i panáka alkoholu. Někteří šoféři se po něm nezdráhají sednout za volant. Prodloužený víkend si tak každoročně vyžádá stovky nehod.

 

Policie před Velikonocemi většinou avizuje větší frekvenci kontrol. Na silnici ji řidiči potkávají častěji právě kvůli riziku bouraček, které typicky zaviní vyšší rychlosti, alkohol za volantem, ale také návrat motorkářů. Jen za loňské svátky policisté zaznamenali 550 nehod. Jak tedy Velikonoce ve zdraví přečkat? Společnost Vindicia, která se specializuje na odškodnění po nehodách, připravila 5 tipů.

 

1) Počasí může být bláznivé, zvažte zimní gumy

O Velikonocích můžeme čekat typické aprílové počasí, kdy je přes týden na triko s krátkým rukávem, o víkendu však přijde čas na teplé kozačky. A zimní obutí může potřebovat i vaše auto. „Řidič má povinnost přizpůsobit svůj jízdu i vozidlo stavu vozovky. Víkend má být poměrně studený, proto v horských oblastech zvažte, zda si o týden déle neponechat zimní pneumatiky, pokud jste nepřezuli na letní. Nejnižší teploty se mají pohybovat kolem nuly, ani v nížinách tak není zcela vyloučeno náledí,“ varuje Tomáš Beck, expert odškodnění společnosti Vindicia.

 

2) Pamatujte na motorkáře a cyklisty

Prodloužený víkend a i mírné oteplení nabízí ideální příležitost pro návrat motorkářů a cyklistů, kteří po dlouhé zimě zase provětrají své stroje. Jsou slabší a zranitelnější účastníci provozu, počítejte proto s nimi a dejte si na ně pozor – po dlouhých měsících si na jejich přítomnost řidiči aut musí zase zvyknout. Ale hodně mohou udělat i samotní motorkáři, kteří by se měli zaměřit na technický stav motorky a nechat ho před první pořádnou jízdou prověřit. Dalším problémem jsou kamínky a štěrk na silnici, které mohou zůstat po zimním „sypání“ a představovat pro motorkáře past.

 

3) Počítejte se svátečními řidiči

Návštěva tetičky či vyšupání vnučky – rodinná i přátelská setkání jsou důvodem, proč se o Velikonocích pouští na silnice i sváteční řidiči. Šoféři, kteří jsou si jistí na venkovských okreskách, se zase chystají do džungle měst, kde se musí dobře popasovat chodci, cyklisté, auta, tramvaje a autobusy. Obrňte se trpělivostí a tolerancí. Buďte ještě předvídavější než obvykle.

 

4) Nešlapejte na plyn

Mezi nejčastější prohřešky velikonočního provozu patří rychlá jízda. Lidé necestují do práce, silnice jsou proto prázdnější a lákají k sešlápnutí plynového pedálu. Pokud vás nepřesvědčí potřeba bezpečné jízdy, pamatujte na to, že policisté jsou rychlíky připraveni. Chvilka ostré jízdy vás může připravit přinejmenším o pár stovek a porci bodů.

 

5) Pozor na alkohol, připraví o odškodnění

Zvyšte svou pozornost a počítejte s tím, že na silnicích můžete potkat i opilé řidiče. Podle policie totiž jejich podíl na nehodách o Velikonocích dosáhne na dvojnásobek. Samozřejmě ani nezvažujte, že byste po jednom panáku sedli za volant sami. „Kromě toho, že byste mohli ohrozit ostatní, má alkohol zdrcující vliv i na odškodnění. Pokud po nehodě nadýcháte, budete bráni jako viník, i kdyby vám někdo nedal přednost. Může vás to připravit o celou částku kompenzace, která se přitom v průměru podle našich statistik vyšplhala už na milion korun, připomíná odborník. Vindicia ale zároveň vyvrací jeden panující mýtus. „Setkáváme se s domněnkou, že pokud někdo sedne k opilému řidiči a následuje nehoda, spolujezdec nemá nárok na odškodnění, protože sám vědomě riskoval. To ale není pravda. V některých případech může dojít ke krácení částky, ale automaticky nárok rozhodně nemizí,“ uzavírá Beck.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky