Vláda schválila podmínky programu Nájemní bydlení. Státní fond podpory investic připravil na výstavbu bytů 800 milionů korun

mmr.cz, 12.4.2023
Větší část podpory – půl miliardy korun – je vyhrazena obcím. O 300 milionů korun mohou žádat spolky, charity i soukromí investoři. Státní fond podpory investic spadající pod MMR chce programem Nájemní bydlení podpořit hlavně rozšíření obecních bytových fondů. Stejně jako další kroky resortu v této oblasti přispěje k tomu, aby bylo bydlení v Česku dostupnější.
„Obce budou mít prospěch i z projektů, na které získá podporu soukromý investor. V takovém případě budou moci samosprávy určit, komu se pronajme nejméně čtvrtina bytů. Podobnou spolupráci obcí a soukromého sektoru chceme do budoucna výrazně posílit,“ prohlásil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Podpora se bude skládat ze dvou částí, dotace do maximální výše 25 procent a výhodného úvěru. Celkem může dosáhnout až 90 procent nákladů. To resortu umožní lepší zacílení programu – v místech s vysokými tržními nájmy, kde bude mít investor vyšší výnosy, bude dotační složka přiměřeně nižší. Jedná se o návratný finanční nástroj – peníze se budou do systému postupně vracet a podpoří další výstavbu. Tento princip chce MMR uplatnit i u dalších chystaných investic do bydlení.

Byty, které takto vzniknou, budou sloužit jako nájemní, a to za ceny v místě obvyklé po dobu nejméně dvaceti let. V budoucnu bude stát pro tento účel využívat cenové mapy, které připravuje Ministerstvo financí. Obce podpořené nájemní byty nabídnou lidem, kteří nevlastní nemovitost a zároveň na bydlení dávají příliš velkou část svých příjmů, například samoživitelkám a samoživitelům, seniorům. Přednost dostanou i veřejně prospěšné profese, které v obci chybí, například zdravotníci, hasiči a další. U projektů soukromých investorů, které obdrží podporu z programu, bude mít obec možnost rozhodovat o obsazení nejméně 25 % bytových jednotek.

MMR spustí Nájemní bydlení v průběhu dubna. Naváže na něj program dostupného nájemního bydlení SFPI, o kterém resort zatím jedná s Evropskou komisí.
Vláda schválila podmínky programu Nájemní bydlení. Státní fond podpory investic připravil na výstavb


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality