Den Země – 22. duben - chce upozornit na potřebu chránt naši planetu před znečištěním, klimatickou změnou a ztrátou biologické rozmanitosti

Redakce, 22.4.2023

Zdroj: Pixabay

Slyšeli jste o důležité události, která se každoročně koná 22. dubna po celém světě, aby upozornila na potřebu chránit naši planetu před znečištěním, klimatickou změnou a ztrátou biologické rozmanitosti? Jde o největší environmentální akci, do které se každoročně zapojí více než miliarda lidí.

Den Země má dlouhou a bohatou historii. Poprvé byl oslaven před více než padesáti lety ve Spojených státech. Jeho iniciátorem byl v roce 1970 environmentální aktivista a americký senátor z Wisconsinu Gaylord Nelson s výraznou podporou amerických studentů. Ve stejném roce si začala připomínat Den země i Organizace spojených národů (OSN), která zvolila jako datum 21. března – den jarní rovnodennosti. Původně šlo o reakci na rozsáhlé poškozování životního prostředí způsobené průmyslovou revolucí, válkou ve Vietnamu a nezodpovědnou spotřebou. Až do roku 1990 tak byl tento svátek vnímán převážně jako „americký“. V roce 1990 došlo díky OSN ke sjednocení různých iniciativ po celém světě a Den Země se přesunul na 22. dubna. Svátek se stal skutečně mezinárodním a každý rok se do akcí zapojovalo více a více lidí po celém světě.

Dnes jde o globální událost, která si klade za cíl zvyšovat povědomí o klimatických změnách, globalizaci, ochraně přírody a zdravé životosprávě. V tento den se konají akce, které mají za cíl ochranu přírody a zlepšení životního prostředí jako například ekologické čištění míst, zvelebování zeleně, organizování procesů zaměřených na recyklaci a podobně.

Téma pro rok 2023: „Investujme do naší planety“

Toto téma nás vyzývá k větší zodpovědnosti za stav naší planety. Musíme ještě více investovat do obnovitelných zdrojů, recyklace odpadu, ochrany biologické rozmanitosti, snižování emisí skleníkových plynů a podpory environmentální výchovy a osvěty.

Do programu se můžete zapojit různými způsoby. Přispět k ochraně Země můžete prostřednictvím různých dobrovolnických aktivit, které se konají na celém území, ale můžete si zorganizovat i svou vlastní akci s rodinou nebo přáteli. Můžete uklízet okolí svého domu, nebo si udělat výlet do přírody a vzít s sebou pytel, do kterého nasbíráte odpad nalezený cestou.

V aktivitách, které si připomeneme 22. dubna, bychom však měli pokračovat po celý rok, jelikož jde o naše životní prostředí. Vzduch, který dýcháme, naši vodu, kterou pijeme a prostředí, které udržuje v rovnováze přírodu a tím i život na zemi.

Upgrade – zdravější ekonomika

Udržitelnost je klíčovým pojmem současnosti ve světě, který čelí rostoucím environmentálním problémům. Je to dlouhodobá strategie, která se snaží udržovat ekologickou, ekonomickou a sociální rovnováhu. Jednou z oblastí, ve které můžeme dosáhnout udržitelnosti, je správa elektronických zařízení.

Ano, pomoci planetě můžete například i tím, že nebudete zbytečně investovat do nové techniky, když je stávající ještě vyhovující. Třeba takové mobily nebo notebooky. Před třemi lety během pandemie mnoho firem nakoupilo zaměstnancům nové počítače, aby mohli pracovat z domova. Jejich životní cyklus jsou obvykle 3 roky a jako důvod pro výměnu se uvádí nedostatečná výdrž baterie nebo slabý výkon.

Tyto problémy je přitom možné řešit jednoduchou výměnou několika komponentů a za nepatrný zlomek ceny můžete notebook používat další 2-3 roky (poté již může být opravdu technicky zastaralý a výměna tak dává větší smysl). Stačí dokoupit novou baterii za několik vyšších stovek korun, aby měl tříletý notebook výdrž jako nový. Stačí upgradovat paměť (příp. vyměnit disk za větší, často výkonnější), abyste získali výkon, který potřebujete. Aktuálně se nacházíme v době, kdy ceny komponentů jsou rekordně nízké.

Bohužel ne každý notebook lze upgradovat, neboť někteří výrobci integrovali klíčové komponenty přímo fyzicky na základní desku bez možnosti jejich výměny. Jako pomůcku pro ověřování můžete využít stránky výrobců, případně i nástroj jako konfigurátor Kingston, který na základě modelu dokáže zobrazit seznam kompatibilních komponent (QVL) pro případný upgrade.

Obecně můžeme říci, že i počítače staré 3-4 roky mají většinou stále dostačující výkon pro dnešní aplikace. Výjimkou jsou snad jen grafické stanice nebo hráčské počítače. Zde ovšem můžete upgradovat vedle RAM a SSD disků i grafickou kartu či procesor a dodat jim tak potřebný výkon.

EKO řešení

Upgrade není jen zodpovědným chováním vůči životnímu prostředí, ale i ekonomicky výhodným krokem. Upgrade má smysl i u serverů, kde lze opět výměnou několika komponent, za zlomek ceny nových, zvýšit výkon či kapacitu těch aktuálních. Prodloužením životnosti stávající technice tak ušetříte nemalé finanční prostředky. Upgrade je zkrátka EKOnomický, ale zejména EKOlogický. Je to jedna z cest, jak ušetřit a zároveň velmi jednoduše pomoci naší planetě.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky