Zásoby plynu v Česku k 22.2. - naplněnost zásobníků je 48%

kombinace obrázků plyn

Pokles zásob plynu v ČR v posledních 5 dnech se zastavil, vyplývá to z dat zásob plynu pouze pro potřeby ČR což je to způsobeno především vyšším plněním zásobníků, ale i teplejším počasím s vyššími teplotami  přes den a nastupujícím jarním obdobím.

Zásoby plynu v Česku za posledních 5 dnů stouply o  0,64 procentního bodu.

Zvýšená energetická spotřeba se nadále již tolik neprojevuje na poklesu stavu zásob plynu. Zásobníky byly k 22. 4. naplněny z 48,71 %, resp. činí 18 142,4 GWh plynu.

Ze statistiky týkající se zásob plynu určených pro spotřebu v Česku vyplývá, že při průměrné roční spotřebě by současné zásoby vydržely na 72 dnů. Při zohlednění zimní spotřeby pak 41 dnů. Pokud by se zásoby měly využít v zimním období pouze pro domácnosti, vystačily by na 159 dnů.

Plnění zásobníků se zvýšilo, poslední dny se pohybuje na úrovni cca 130,36 GWh (Plnění zásobníků se oproti předcházejícímu období zvýšilo o 80,74 GWh). Ohledně spotřeby možno zmínit, že dle posledních dat dosáhla 2,3 GWh/den,  oproti předchozímu období se spotřeba dosti snížila.


Prakticky naplněnosti dosáhly zásobníky v polovině listopadu, od té doby dochází převážně k poklesu. Zmínit možno, že největší kapacitou zásobníků disponuje RWEGas Storage s objemem 28 870 GWh. Jejich naplnění se nyní pohybuje na zhruba 53,15 %.

Zmiňované údaje k 22.4. jsou pouze orientační, výpočet vychází z veřejně dostupných dat.

Zdroj dat: agsi.gie.eu, transparency.entsog.eu

Zdroj:zasobyplynu.cz

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie