Připojištění storna může ušetřit tisíce korun - při výběru letní dovolené jak pro individuální cesty, tak i zájezdy s cestovní kanceláří

Redakce, 5.5.2023

Některé cestovní kanceláře již hlásí více než 50 % prodaných zájezdů. Lidé by tak neměli s nákupem své vysněné dovolené dlouho vyčkávat a koupit si ji raději dopředu. Obzvlášť u těch dražších se vyplatí zařídit si zároveň pojištění storna zájezdu. Člověk tak může ušetřit několik tisíc korun.

Oproti loňsku jsme zaznamenali stoprocentní nárůst zájmu o letní dovolenou. Nejen prodeje v rámci first minute nabídky vypadají velice optimisticky. Očekáváme tak, že se letošní letní sezona bude pohybovat na stejné úrovni jako v předcovidovém roce 2019 nebo ji dokonce v prodejích překoná,“ sdělila Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Mezi nejoblíbenější destinace Čechů patří dlouhodobě Chorvatsko, Itálie nebo Řecko, lidé však rádi vyráží i do Egypta, Španělska, Turecka, Tuniska či Bulharska.

Připojištění storna si lidé mohou pořídit jak na individuální cesty, tak i zájezdy přes cestovní kancelář. Pojištění je však nutné sjednat zpravidla do 24 hodin po koupi cestovních služeb. Do nich se řadí jak komplexní zájezd, tak i jednotlivé komponenty cesty, v případech, kdy si turista organizuje svou dovolenou individuálně, tedy výdaje za ubytování, letenky nebo například půjčení auta. Pokud jedinec onemocní anebo ho postihne náhlá událost, která by dovolenou mohla zmařit, může získat zpět až 80 % celkové ceny. Zbylých 20 % tvoří spoluúčast.

Pojištění se vztahuje na náhlé akutní onemocnění, úraz či úmrtí pojištěného či jeho spolucestujícího. Dalšími důvody může být například značná škoda na majetku, typicky jako následek přírodních katastrof anebo zmeškání dopravního prostředku z důvodu dopravní nehody či živelné události. „U pojišťovny Uniqa je toto pojištění navíc rozšířeno i o takzvané vztahové události, jako je kupříkladu rozvod, obdržení výpovědi z práce, nesložení maturitní či závěrečné zkoušky, onemocnění či úraz mazlíčka anebo zrušení plánované svatby,“ dodala tisková mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Při výběru pojištění je dobré myslet i na události, které se tomuto pojištění vymykají. V případě, že dojde před odletem na dovolenou k úrazu, ovšem v důsledku požití alkoholu či omamných látek, nemusí pojišťovna peníze za zájezd uhradit. Dalším důvodem je nemoc či úraz, o kterém lidé věděli v době uzavření pojistné smlouvy, anebo rušení dovolené kvůli těhotenství. Pojištění storna neplatí ani v případě, že jedinec nezíská včas vízum či od svého zaměstnavatele nedostane dovolenou v požadovaném termínu.

Jestliže jsou součástí výpravy i děti, mělo by se k cestovnímu pojištění přistupovat ještě s větší obezřetností. Rodinám se vždy vyplatí komplexní pojištění včetně storna, protože děti častěji trpí na různé nemoci, kvůli čemuž je odjezd na dovolenou ještě méně předvídatelný. V případě onemocnění dítěte navíc většinou necestuje celá rodina a dovolená se tak musí zrušit. Pokud by v této situaci rodina pojištění storna neměla, přijde o vcelku vysokou finanční částku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky