Češi loni podnikli rekordní počet leteckých dovolených - jednoznačným vítězem byl Egypt s podílem 21,2 % ze všech leteckých cest

Zdroj: Pixabay

V loňském roce se naplno projevila chuť po cestování, které bylo v předchozích letech ovlivněno pandemií COVID-19. Podle dat ČSŮ proběhlo celých 42 % delších cest, tedy na čtyři a více nocí, letecky. Jde o rekordní počet v historii. Delší dovolené se ale oproti roku 2021 výrazně zkrátily, přesto si za ně Češi připlatili. Naprostým fenoménem byl Egypt, kam vyrazilo 470 tisíc Čechů.

Češi vloni vyrazili na 2.216 tis. leteckých dovolených, což je o 8 % více než v roce 2019 a především nejvíce od počátku sledování statistiky v roce 2011. Průměrné výdaje na delší zahraniční cestu se výrazně zvýšily o 12 % ze 14.306 na 16.030 , přestože se jejich délka oproti roku 2021 výrazně zkrátila z 8,5 na 7,7 dní. Ještě větší nárůst nákladů pak byl na jeden den delší zahraniční cesty, a to o celých 21,7 % (z 1.510 na 1.838 ).

Ze všech delších leteckých cest (2.2 milionu), měl Egypt podíl závratných 21,2 % (470 tisíc). To je dokonce dvakrát více cest než v roce 2019. Tím se téměř vyrovnal historicky nejvyššímu podílu Řecka v roce 2018, kdy 472 tisíc cest tvořilo 22,7 % ze všech 2,1 milionu delších cest letadlem.

Druhým destinačním vítězem bylo Španělsko, kam vyrazilo 273 tisíc Čechů, což je o 5,8 % více než v doposud rekordním roce 2017 (258 tisíc). V rámci Španělska pak Češi nejčastěji vyráželi na delší cesty na Kanárské a Baleárské ostrovy (Mallorca, Menorca, Ibiza). Velmi citelně naopak oslabilo Turecko s 254 tisíci osob, což je o 21,6 % méně než v roce 2019.

Pozor na nástrahy zdravotní péči v Egyptě

Egypt se dlouhodobě potýká s jednoznačně nejvyšší frekvencí škod. S ohledem na enormní zájem o tuto destinaci je proto ještě důležitější, aby se lidem v případě potíží dostalo kvalitní lékařské péče,“ upozorňuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Ta je zejména v hotelových ordinacích pochybná. Často v nich totiž pracují pouze nedostudovaní medici. „I za banální zákrok si pak tito často samozvaní lékaři účtují několikanásobně vyšší ceny, než je obvyklé, které pak nemusí pojišťovna proplatit,“ varuje Vlastimil Divoký.

Při výběru cestovního pojištění je tedy nutné dbát na kvalitu asistenční služby, která dokonale zná místní prostředí a ví, která zdravotní zařízení jsou kvalitní. Zástupci ERV Evropské pojišťovny proto jezdí osobně a pravidelně prověřovat úroveň zdravotní péče v zahraničí.

Lékařská péče je pro klienty ERV Evropské zajištěna ve všech nejoblíbenějších lokalitách. Jde o tzv. preferred partners program, kdy za léčení platí lékaři přímo pojišťovna, tedy klient sám nemusí nic hradit. V Hurghadě je situace o něco lepší než V Marsa Alam. Výhodou je, že má ERV Evropská v každé oblasti Egypta zasmluvněnou dekompresní (hyperbarickou) komoru pro případ komplikací během potápění, které je v Egyptě velmi populární. Spolehlivé partnerské lékaře teď ERV Evropská zajistila také v nové egyptské dovolenkové oblasti Marsa Matrouh.

Specifická lékařská péče na španělských ostrovech

Španělsko sice není z pohledu frekvence škod a zdravotní péče tak problematickou destinací jako Egypt, ale i zde existuje řada specifik. Mnoho turistů totiž vyráží na Kanáry nebo Baleáry, tedy ostrovní území. To samo o sobě představuje složitěji dostupnou lékařskou, takže je zásadní, aby klienti kontaktovali asistenční službu, která pak zařídí vše potřebné. Mnohem častěji se zde také využívají nákladné letecké převozy k přesunu pacientů na pevninu. Cestovní pojištění za pár stovek tak může zachránit klienty od statisícových nákladů.

Vlastimil Divoký

manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy