Na zaplacení daně mají vlastníci nemovitostí už jen pár dnů - termín vyprší 31. 5.

Vlastníte nemovitost? A zaplatili jste už letošní daň z nemovitosti? Pokud ne, zbývá vám jen několik dní – termín vyprší 31. května. Složenka s částkou a údaji k platbě na vás už pravděpodobně čeká v datové schránce, v e-mailu, případně „postaru“ v poštovní schránce. Přehled důležitých informací o této dani, která tvoří příjem do rozpočtu místních samospráv, pro vás shrnula společnost ÚOL Účetnictví.

Na začátek je třeba uklidnit držitele družstevních bytů. Daň za družstevní byt totiž platí přímo družstvo, takže samotným družstevníkům finanční úřad žádnou složenku neposílá. Starosti s platbou si nemusí dělat ani majitelé, kteří hradí tuto daň prostřednictvím tzv. SIPO. V takovém případě se platba uskuteční podle standardů České pošty a vy se na ní nemusíte nijak aktivně podílet.

Koho se daň týká?

Daňnemovitosti musí letos uhradit na rok dopředu každý, kdo vlastnil k 1. lednu 2023 nemovitost, jako je dům, bytová nebo nebytová jednotka, případně pozemek,“ vysvětluje Jana Jáčová, zakladatelka a šéfka účetní firmy UOL Účetnictví. „Pozor ale, pokud jste v roce 2022 nemovitost prodali nebo třeba darovali. V případě, že jste tuto změnu sami nenahlásili finančnímu úřadu, je možné, že vám daň vystaví i pro rok 2023,“ podotýká. Naopak všichni noví majitelé, kteří během roku 2022 nemovitost nabyli, museli do konce letošního ledna podat přiznání k dani z nemovitých věcí, na jehož základě finanční úřad daň vystavuje.

Každá ves, jiná daň

Na to, kolik přesně na této dani zaplatíte, má vliv typ nemovitosti, jeho výměra, zastavěná plocha, ale i koeficient podle velikosti obce a místní koeficient. Ten se ale v každé obci liší. Za stejnou nemovitost byste tak na dani v různých částech ČR zaplatili rozdílnou částku.

Napříč Českem ale platí, že minimální výše této daně je 30 . Jestliže vám úřad daň vyměřil do 5 000 , je potřeba ji uhradit právě do 31. května. Co se týče vyšších částek, je možné je zaplatit jak naráz, tak i ve dvou splátkách: první opět do konce pátého měsíce a druhou do 30. listopadu.

Šance pro opozdilce

Finanční správa účtenky rozesílá poštou, držitelé datových schránek ji dostanou elektronicky, stejně jako lidé, kteří využívají portál MOJE DANĚ – ty najdou vše potřebné v sekci Nastavení a informace o subjektu. „Každý by měl mít svou složenku u sebe do 25. května, takže pokud vám nedorazila, určitě se obraťte na místní finanční úřad, pod který vaše nemovitost spadá. I když majitelům nemovitostí složenka nepřišla, její platba je povinná a nedá se omluvit,“ radí Jana Jáčová. „A když se stane, že platbu do konce května z nějakého důvodu nestihnete, nemusíte se hned bát pokut a úroků z prodlení. Finanční úřad pár dní po termínu zpravidla ještě přimhouří oči. Od 7. června už ale dlužné částky za úroky nabíhají bez milosti.

Samotnou platbu můžete provést na pokladně finančního úřadu, bankovním převodem, ale i klasicky složenkou. Ta už ale není bezplatná a bude vás stát minimálně 52 .

Daňnemovitosti čekají pro příští rok velké změny, a to v souvislosti s vládním úsporným balíčkem. Zvednout se může až na dvojnásobek, někde ale vlivem místních koeficientů může vzrůst jen o třetinu. „Jak přesně se konkrétní změny projeví, to se dozvíme nejdříve za pár měsíců. Jasné v tuto chvíli je, že se počítá s navýšením daně tak, aby část příjmů putovala i do státního rozpočtu,“ uzavírá Jáčová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy