Knihy jako hudební inspirace. Z jaké předlohy čerpal David Bowie, Led Zeppelin nebo The Cure?

Redakce, 25.5.2023
Zdroj: Pixabay

Knihy převedené do filmové podoby nebo filmy, které vznikly na motivy knižní předlohy, jsou vděčným tématem mnoha diskuzí. Jak je to ale s hudbou? Slouží knihy jako inspirace hudebníkům? Protože je před námi festivalová sezona, knižní secondhand Knihobot se podíval na to, které kapely „opisovaly“ z knih.

George Orwell, 1984

Orwellův román s ikonickou větou „Velký bratr tě vidí“ je opravdu vděčným tématem, které zpracovalo hned několik kapel a interpretů. Začít můžeme třeba Davidem Bowiem, který pro album Diamond Dog vytvořil píseň přímo pojmenovanou 1984. V plánu měl údajně na tento příběh vytvořit celý muzikál. Rage Against the Machine posloužila kniha jako inspirace pro jejich song Testify. A do třetice jmenujme třeba britskou skupinu Radiohead, kteří využili příběh pro píseň 2+2=5.

Albert Camus, Cizinec

Killing an Arab alternativní rockové skupiny The Cure odkazuje na román Cizinec od Alberta Camuse, ve kterém Meursaultova postava zastřelila na pláži Araba. Píseň, která je zároveň prvním singlem kapely, vzbudila kontroverzi svým názvem a údajnou propagací násilí vůči Arabům. Kapela toto tvrzení od počátku odmítla a skladatel Robert Smith toto nepochopení připisoval nedostatečnému povědomí veřejnosti o tomto románu. Později ale uznal, že měl píseň pojmenovat jinak.

J.R.R. Tolkien, Pán prstenů

Světoznámá trilogie si získala srdce nejen fanoušků fantasy. Patnáct let po vydání Tolkienova Pána prstenů složil Robert Plant z Led Zeppelin na počest této epické ságy píseň Ramble On. Najdeme v ní odkazy na Mordor, postavu Gluma i na bájnou Středozem. Ve své tvorbě z ní vyšli ale i jiní umělci, jako třeba Enya, která pro filmovou verzi napsala a nazpívala písně The Council Of Elrond a May It Be.

William Golding, Pán much

Nobelovou cenou oceněný spisovatel Wiliam Golding  ve svém dystopickém románu Pán much  vypráví o skupině chlapců, kteří ztroskotali na opuštěném ostrově a musí bojovat o přežití. Kniha a stejnojmenný film zaujala britskou heavy-metalovou kapelu Iron Maiden, která v roce 1995 nahrála skladbu Lord of the Flies a zařadila ji na své album The X Factor.

Christiane F., My děti ze stanice Zoo

Na příběh závislé náctileté Christiane F. odkazuje ve své tvorbě slovenský raper Gleb (vlastním jménem Gleb Veselov). V roce 2013 vydal mixtape Stanica Zoo, díky kterému se pomalu začal stávat známějším mezi širší veřejností a v následujícím roce navázal s mixtape Stanica Zoo 2. Problémy mladých se navzdory letům příliš neproměnily a během dospívání se potýkají se stejnými trablemi jako mládež v sedmdesátých letech.

Jací další interpreti našli inspiraci v knihách? Knihobot pro vás sestavil malý playlist:

 

 

Interpret

Píseň

Titul – kniha

1.

The Strokes

Soma

Konec civilizace (Aldous Huxley)

2.

Kate Bush

Wuthering Heights

Na větrné hůrce (Emily Brontëová)

3.

Lana del Rey

Off to the Races

Lolita (Vladimir Nabokov)

4.

Joy Divison

Colony

V kárném táboře (Franz Kafka)

5.

Ice Nine Kills

Me, myself and Hyde

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda (Robert L. Stevenson)

6.

Regina Spector

Baobabs

Malý princ (Antoine de Saint-Exupéry)

7.

Manic Street Preachers

Patrick Bateman

Americké psycho (Bret Easton Ellis)

8.

Guns N´ Roses

Catcher in the Rye

Kdo chytá v žitě (J. D. Salinger)

9.

The Klaxons

Gravity's Rainbow

Duha gravitace (Thomas Pynchon)

10.

Black Sabbath

The Shining

Osvícení (Stephen King)

11.

Metallica

For Whom the Bell Tolls

Komu zvoní hrana (Ernest Hemingway)

12.

Muse

The Resistance (album)

1984 (George Orwell)

13.

Metallica

Ride The Lightning

Svědectví (Stephen King)

14.

Pink Floyd

Animals (album)

Farma zvířat (George Orwell)

15.

The 1975

A Change of Heart

Na cestě (Jack Kerouac)

16.

ABBA

The Piper

Svědectví (Stephen King)

17.

The Beatles

I am the Walrus

Alenka v říši divů (Lewis Carroll)

18.

Torres

Sprinter

Příběh služebnice (Margaret Atwood)

19.

PJ Harvey

Sheela – Na - Gig

Carrie (Stephen King)

20.

The Rolling Stones

Sympathy For The Devil

Mistr a Markétka (Michail Bulgakov)

 


Tip: Máte už o své oblíbené kapele knihu nebo její zpěvník? Hudební publikace nevychází ve velkých nákladech a nejednou tak může pomoci antikvariát, kde najdete, co už z pultů knihkupectví zmizelo. Zpěvník Tomáše Kluse, Čechomoru nebo oblíbené kapely Jelen seženete na Knihobotu doslova za pár korun.

Stejně tak tu najdete odborné lexikony o hudbě a úzkoprofilové odborné publikace – třeba o hudebních automatech anebo houslařství. A samozřejmě biografie, které často sahají k jednotkám tisíc. Třeba za The Official Michael Jackson Opus zaplatil kupující přes 7 tisíc korun. Na své si ale přijdou i fanoušci Elvise, Jethro Tull, Marilyna Mansona a dalších světových es.

Tip 2: Chystáte se na Rock for People? Letos od 8. do 11. června v hradeckém Park 360 bude mít Knihobot knihovnu. Pokud se za námi chcete stavit a zároveň si užít pořádnou nálož muziky, s nákupem vstupenek neváhejte. Zbývá jich už opravdu jenom pár...



Zdroj: knižní secondhand Knihobot


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky