Ceny paliv klesají, nejvhodnější čas pro nákup je právě teď

Zatímco loni touto dobou začaly ceny tuhých paliv růst, letos naopak klesají. Letošní jaro je proto podobně jako v dřívějších letech nejvhodnějším obdobím pro nákup zásoby paliva na příští topnou sezónu. Levnější je dřevo, dřevní pelety, ale třeba i kapalný propan (LPG), který můžete pořídit už třeba za 2,50 Kč/kWh, a to včetně dopravy i DPH.

Rostoucí ceny elektřiny a plynu loni výrazně zamíchaly také s cenou ostatních paliv. Platí to hlavně pro palivové dřevo a dřevní pelety. Relativně cenově stabilní zůstalo v tomto kontextu LPG, protože nebylo a není závislé na dodávkách z Ruska.

Energetická krize postavila na hlavu i další dříve neměnnou skutečnost, a to že cena paliv, jimiž se lze zásobit dopředu, je nejnižší na jaře a v létě. Ostatně, kdo loni v tuto dobu kupoval palivové dřevo, jistě si vyšší fakturu pamatuje.

Přestože letos zůstávají ceny energií vyšší, než na jaké jsme byli dosud zvyklí, situace na trhu se vrací k normálu. A to znamená, že v následujících měsících nastává období, kdy lze pořídit palivo na příští topnou sezonu nejlevněji. Platí to zejména pro dřevo, dřevní pelety a LPG, resp. propan dodávaný do zásobníku. Zkapalněný propan je v současnosti dokonce už na předcovidových cenách a zároveň výrazně níže, než byl průměr let 20052011.

Propan zlevňuje, domácnosti mohou získat fixní ceny

Čistý propan se stále častěji uplatňuje jako ekologické palivo tam, kde není možné připojení k plynové distribuční síti, ale i tam, kde by bylo vybudování nové přípojky zemního plynu příliš drahé. Jeho výhodou je tedy zejména nezávislost na distribuční síti i možnost předzásobení – jeden klasický zásobník u objemu 4850 litrů poskytne přibližně 27 MWh energie, což u běžného rodinného domu bohatě stačí na celoroční energetickou spotřebu.

Nákupem zásoby plynu v létě je pak možné stejně jako u tuhých paliv ušetřit. „Máme ověřeno, že zákazníci, kteří nakoupí zásobu propanu v období od května do srpna, ušetří asi 12 % nákladů,“ říká Jiří Karlík, odborník pro oblast LPG a generální ředitel společnosti Primagas. „Lidé se nyní mohou předzásobit propanem za cenu okolo 2,50 Kč/kWh včetně všech daní i distribučních poplatků, což je v aktuální situaci na trzích s energiemi velmi výhodné,“ dodává Jiří Karlík s tím, že s rostoucím významem propanového vytápění zejména při odstávce starých neekologických kotlů je žádoucí učinit nákup topného LPG pohodlnějším. V letním období, kdy jsou ceny příznivější, tak bude nově možné si cenu propanu zafixovat.

Zlevňují i pevná paliva

Oproti situaci v loňském roce letos na jaře zlevnila i pevná paliva. Například cena dřevních pelet se nyní podle údajů Klastru Česká peleta pohybuje okolo deseti korun za kilogram. Ještě na podzim to přitom bylo až o šest korun víc. „Nejnižší ceny očekáváme letos tradičně po skončení topné sezony. Všem doporučujeme, aby si zásoby na příští zimu objednali právě na jaře,“ uvedl Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Ceny pelet podle klastru klesají díky celkovému zklidnění trhu, který loni touto dobou ovládla panika. Loni totiž v souvislosti se začátkem války na Ukrajině lidé poptávali i dvojnásobky obvyklého množství, a cena pelet šla díky velkému nárůstu poptávky nahoru. Letos se úroveň poptávky po peletách vrací na předválečnou úroveň a spotřeba tohoto paliva by kvůli nedostatku kotlů a velké vytíženosti topenářských firem příliš růst neměla.

Podobným způsobem se ustálily nebo snížily také ceny palivového dřeva. Podle Vojenských lesů je palivové dřevo ve srovnání s podzimem levnější přibližně o čtvrtinu. Například jeden krychlový metr smrkového dřeva v kulatině je možné pořídit za 1300 . Skládaný prostorový metr smrkových polen se nyní prodává cenu okolo 1800 . Jen pro zajímavost, pokud vyjdeme z výhřevnosti suchého smrkového dřeva, poskytne toto množství přibližně 1,6 MWh tepla.

V budoucnosti lze ale očekávat, že koncová cena palivového dřeva poroste. Nedávno představený vládní konsolidační balíček totiž toto palivo přesunul do vyšší 21% sazby DPH.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie