Belgie ve spolupráci s další evropskými státy navýší produkci energie z větrných zdrojů a propojí její rozvody: ekonomické příležitosti spojené s rozšířením těchto kapacit

mzv.cz, 26.5.2023

Belgie ve spolupráci s další evropskými státy navýší produkci energie z větrných zdrojů a propojí její rozvody: ekonomické příležitosti spojené s rozšířením těchto kapacit

26.05.2023 / 08:53 | Aktualizováno: 26.05.2023 / 09:03

V rámci summitu premiérů a hlav států v dubnu 2023 pořádaném na pozvání premiéra Belgie se v Deklaraci z Ostende devět států zavázalo k navýšení výroby energie získané z větru na 120 GW do roku 2030. Kromě Belgie se jedná o další státy Severního moře: Dánsko, Německo, Nizozemí; a dále o Francii, Irsko, Velkou Británii, Norsko a také Lucembursko.
Záměrem spojeným se zvýšením produkce energie z obnovitelných zdrojů bude propojit rozvody této energie s dalšími zeměmi v EU a s UK. K naplnění těchto cílů budou potřeba nová technická řešení i finanční podpora EU.
Belgie do poloviny r. 2026 vybuduje s podporou EU umělý energetický ostrov: inovativní v tom, že bude kombinovat výrobu energie na moři a roli centra pro přeshraniční rozvody energií z obnovitelných zdrojů, zejména z Dánska, Německa a Nizozemí.
Belgie již vybrala konsorcium firem TM Edison k výstavbě tohoto ostrova. Od roku 2026 bude připravovat výstavba a instalace infrastruktury vysokého napětí pro transfer energie vyrobené z větru na pobřeží skrze přenosnou soustavu spravovanou společností Elia. Další propojení s Velkou Británií a Dánskem rozšíří již existující systém podmořských vedení o hybridní konektor Nautilus a TritonLink. Dle Evropské komise se jedná o základ k vybudování pobřežní integrované elektrické sítě (v souladu s EUStrategy on Offshore Renewable Energy).
Pro české firmy se nabízí v rámci uvedených záměrů možnost se zaměřit na propojení energetických sítí, což může zahrnout i řešení v oblasti IT. Další možnosti se naskytnou ve výrobě komponentů pro větrnou energetiku: větrné turbíny, kabely, transformátory, rozvodná zařízení.

Belgické konsorcium TM Edison, složené ze stavebních společností DEME a Skupiny Jan De Nul, vyhrálo v roce 2023 mezinárodní tender vyhlášený nadnárodní společnosti Elia, která spravuje přenosné sítě v Belgii a Německu (pod jménem 50 Hertz) na výstavbu umělého energetického ostrova. Ostrov princezny Elisabeth o velikosti okolo 6 hektarů bude umístěn 45 km od pevniny. Jeho výstavba bude podpořena z Národního plánu obnovy EU pro Belgii (100 mil Euro).

Ostrov princezny Elisabeth bude vybudován v období od začátku r. 2024 do srpna 2026. Poté v r. 2026 začne výstavba a instalace infrastruktury vysokého napětí, která umožní přenos energie vyrobené z větru na pobřeží skrze přenosnou soustavu spravovanou společností Elia. Tato společnost má zajistit, že všechny větrné farmy budou plně propojeny s pevninou do r. 2030. Na ostrově se napojí přenosné kabely z větrných farem v této zóně.

Ostrov princezny Elisabeth bude zároveň propojen s dalšími větrnými farmami v Severním moři. Tím se stane tento ostrov ve světovém měřítku prvním centrem umístěným mimo pevninu pro integrované mezinárodní propojení hybridního charakteru (hybrid interconnector) energie získané z větrných farem a dalších obnovitelných zdrojů (vodík).

V rámci toho vybuduje Belgie dodatečné vedení elektrické energie s Velkou Británií a Dánskem rozšiřující již existující systém podmořských vedení Nautilus a Triton. Operátoři přenosných soustav z Belgie, Dánska, Německa a Nizozemska se zavázali k propojení větrných mořských farem mezi více států (meshed offshore grid).

Vybudování umělého ostrova, mezinárodního propojení a jeho rozšíření probíhá v širším rámci, jehož cílem bude získat další energii z obnovitelných zdrojů v Severním moři a udělat jej „zelenou elektrárnu Evropy“. Tento cíl deklarovali v dubnu 2023 ministři energetiky devíti států v Deklaraci z Ostende - Severní moře jako evropská zelená elektrárna: Belgie, Dánsko, Německo a Nizozemí jako původní signatáři předchozího summitu premiérů a deklarace na obdobné téma z Esbjergu. K nim se přidali v tomto roce v Ostende Francie, Irsko, Norsko, Lucembursko a Velká Británie. Summitu v Ostende se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a dle jejích slov mají cíle summitu podporu Evropské komise.

V rámci revidované trans-evropské energetické sítě (TEN-E) by tak mělo dojít ke zvýšení současné kapacity obnovitelné energie z větru na 120 GW v r. 2030 a 300 GW v r. 2050. Podle Deklarace z Ostende ministrů energetiky zúčastněných států plánují Belgie, Dánsko, Německo a Nizozemí propojit první systém energetických ostrovů a klustrů v Severním moři okolo roku 2025 (power hub combined with meshed offshore grid).

Tato nová propojení, k jejichž vybudování se další signatáři Deklarace z Ostende mohou připojit, mají přispět také k navýšení produkce obnovitelného vodíku.

Podrobnosti k řešení propojení elektrických sítí mezi belgickým umělým ostrovem, pevninou v Belgii a konektory Nautilus and TritonLink lze najít na:

https://www.elia.be/-/media/project/elia/elia-site/users-group/ug/workshop/2022/20221014/workshop_mog_2_grid_design_14102022_velia.pdf

Belgium Offshore Platform také představila na semináři se společností Elia podzim 2022 varianty řešení propojení elektrických sítí mezi belgickým umělým ostrovem, pevninou v Belgii a konektory Nautilus and TritonLink.

Odkaz na tento materiál:

https://www.elia.be/-/media/project/elia/elia-site/users-group/ug/workshop/2022/20221014/221014-mog2-grid-design---bop-proposal---final.pdf

Při příležitosti summitu v Ostende vyzvalo sdružení průmyslu z devíti zemí účastnících se summitu v Offshore Renewable Industry Declaration k finanční, regulatorní a další podpoře evropských průmyslových řešení a evropské produkce (made in Europe). Dle deklarace, sdružující více než 100 velkých společností z celého výrobního řetězce obnovitelné energetiky jinak nebude mít domácí průmysl ze států EU kapacity naplnit tyto ambiciózní cíle. V prohlášení průmyslu se uvádí, že je naléhavě nutné posílit evropské výrobní kapacity v oblasti větrné energie a vodíku z obnovitelných zdrojů.

Dle Deklarace tohoto průmyslu bude třeba pro naplnění uvedených politických cílů ve výrobě energií z udržitelných zdrojů – větru i vodíku - se zaměřit na podporu produkce, která je již nyní nedostatečná: zejména základen pro větrné turbíny, kabelů, transformátorů, rozvodných zařízení nebo instalačních, servisních a dalších plavidel pro větrné elektrárny na moři.

Na základě summitu a deklarace z Ostende lze očekávat, že se o podpoře EU bude nadále jednat v příslušných formátech EU.

Pro české firmy se nabízí v rámci uvedených záměrů možnost se zaměřit na propojení energetických sítí, což zahrnuje komplexní řešení včetně IT komponentu. Další možnosti budou ve výrobě turbín a dalších komponentů pro větrnou energetiku, kde jejich produkce evropskými firmami bude vyžadovat podstatné navýšení, aby byla dostatečná pro rozšíření kapacit větrné energetiky. Významným aspektem může být podpora ze strany EU ve finanční i regulatorní oblasti.

Odkaz na Deklaraci z Ostende - Severní moře jako evropská zelená elektrárna a na Offshore Renewable Industry Declaration:

https://windeurope.org/newsroom/press-releases/eu-leaders-meet-in-ostend-to-agree-rapid-build-out-of-offshore-wind-in-the-north-seas/




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie