Za odebrání elektřiny dnes někteří domácí zákazníci nezaplatí, naopak dostanou až 1,60 Kč za každou spotřebovanou kilowatthodinu. Každopádně ulevit peněženkám by ceny elektřiny měly v následujících týdnech a napomoci tak přiblížit inflaci směrem k normálu

Jako by se spotřebitelům začalo blýskat na lepší časy. Na burzách jde sledovat v posledních dnech zintenzivnění poklesu cen dlouhodobých kontraktů jak u plynu, tak zejména elektřiny. Že by daný trend nemusel být u konce, může naznačovat i situace na denním trhu s elektřinou. Na něm totiž nastala situace, která byla v takové míře k vidění naposledy ještě před energetickou krizí. Ceny elektřiny se totiž dostaly výrazně do záporu. Chvíli se tak mohou radovat ti spotřebitelé, kteří odebírají elektřinu právě za spotové ceny.

Přetrvávající slunečné počasíEvropě, někde navíc s větrem, má za následek zmiňovaný pokles cen elektřiny do záporu hned v řadě zemí. Již v týdnu se v tomto ohledu ukazovalo premiantem Holandsko. A svou vedoucí pozici pro slunečnou neděli vlastně potvrzuje. Od 9 hodiny ranní až po 17 hodinu se ceny elektřiny pro dnešek zobchodovaly včera se zápornou cenou. Přičemž nejvíce výrobci zaplatí za odebrání elektřiny u odpoledního hodinového kontraktu ve 14 hod. Za megawatthodinu těžko uvěřitelných 400 EUR! V přepočtu tedy asi 9,50 Kč/kWh.   

Jak také plyne z níže uvedeného grafického přehledu, u nás se ceny elektřiny dle údajů operátora trhu s elektrickou energií OTE pro neděli 28. května dostaly do záporu rovněž přes den. Cenový „vrchol“ je však v porovnání s Holandském méně výrazný, nicméně 68,54 EUR/MWh (1,60 Kč/kWh) domácí energetický trh dlouho nepamatuje.

Zdroj: OTE

Jak jsme také konkrétně přiblížili, výraznější ceny v záporu domácí trh zaznamenal naposledy na přelomu roku. Na Silvestra se u nás na denním trhu cena dostala pod nulu na tři hodiny. Za odebranou megawatthodinu se tehdy platilo až na 22,50 EUR/MWh.

Co se týká současné situace, ceny elektřiny na denním trhu se již od čtvrtka dostávaly přes den na neobvyklé velmi nízké úrovně, resp. i na dohled „nule“. A v sobotu pak odpoledne poprvé na dvě hodiny spadly nevýrazně do záporu.

Z hlediska obchodování elektřiny na domácí energetické burze PXE možno uvést, že ceny již všech následujících letošních měsíčních kontraktů až do října jsou již pod hranicí 100 EUR/MWh. Tedy na méně než polovině stanoveného vládního stropu. Pohled i na dlouhodobé kontrakty pak potvrzuje, že dodavatelé elektřiny mají ve svých cenících co dohánět. Zkrátka prostor pro další zlevňování je otevřen. A ve vztahu ke zmiňovanému vládnímu stropu by neměl být až tak kosmetický, jak doposud řada dodavatelů učinila. Nemělo by dlouho trvat a ceníky by měly u silové elektřiny začít na trhu šířeji padat pod hranici 4 000 /MWh (bez DPH). Tedy minimálně o pětinu pod vládní strop. Zmínit totiž možno, že kontrakt pro rok 2024pátek na PXE zakončil již v blízkosti hranice 125 EUR, resp. u „peakloaud“ (pro špičku) u 154 EUR/MWh. Pro rok 2025 pak na 115 EUR, resp. na 146 EUR.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie