Zabezpečujeme zahradu: Pozor na studny i ztrouchnivělá prkna

Redakce, 31.5.2023

Každý majitel zahrady ví, že práce na ní vlastně nikdy nekončí. Abychom si mohli dopřát zasloužené klidné posezení ve stínu zeleně, je ale třeba krom výsadby myslet i na zabezpečení. Jak udělat ze zahrady místo, které bude bezpečné pro všechny a zároveň odolá nezvaným hostům?

Mnoho zlodějů necílí na majetek v domě, ale spokojí se s „návštěvou“ zahrady, protože vědí, že lidé nebývají v jejím zabezpečení důslední. Zahradní domky a kůlny přitom často skrývají věci v hodnotě desítek tisíc, ať už jde o sportovní výbavu nebo drahé zahradní nářadí a techniku. Před létem tak přichází vhodný čas na kontrolu zabezpečení zahrady.

Pryč se zrezlými zámky

Zima dá vždy zámkům zabrat, proto byste nejprve měli ověřit jejich funkčnost, ať už jde o vrata a bránu nebo uzamčení kůlen či zahradních domků. Každý zámek zkuste několikrát uzamknout – mělo by to jít hladce a bez zasekávání. Pokud zámek drhne, zkuste ho promazat speciálním mazivem, které ho vyčistí. Zaseklé zámky rovnou vyměňte za takové, kterým nevadí výkyvy počasí, vlhkost ani vysoké teploty. Zvláštní pozornost věnujte závorám a petlicím, které na zahradách často přesluhují.

„Petlice musí být připevněná pevně – prkna nesmí být vyviklaná ani ztrouchnivělá, plechová vrata nesmí být úplně prorezlá, jinak nebude petlice plnit svůj účel. Pokud vybíráme novou, volíme variantu s krytými čepy, které znesnadňují uražení či vylomení,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Vybavení patří pod zámek

Traktůrek, sekačka, ale i jízdní kola nepatří pod střechu terasy ani na pergolu, ale pod zámek. Buďte proto důslední a veškerou výbavu i nářadí vždy schovávejte a uklízejte. V garáži či dílně využijte k jejich uzamčení bezpečnostní systém typu Tokoz X Safety box, který připevníte k jakémukoliv pevnému povrchu a pak k němu snadno pomocí řetězu či ocelového lanka uzamknete větší cennosti. Drobné nářadí schovejte do uzamykatelných skříněk nebo do bezpečnostní bedny – asi není nutné schovávat sázecí kolík, nicméně zcizení dražší zahradní výbavy už vaši peněženku zabolí, proto mu zkuste raději předejít.

Skruže a studny jako smrtelná past

Obzvlášť u starších nebo neznámých zahrad je třeba věnovat pozornost nejrůznějším nástrahám v podobě neoznačených studní, skruží, kanalizačních jímek nebo špatně zajištěných odtoků. Představují nebezpečí pro zvědavé děti i malá domácí zvířata, která se do nich mohou chytit jako do pasti. V rámci jarní revize zahrady tak nezapomeňte zkontrolovat všechny poklopy, víka a dřevěné či betonové kryty.

„Ideálním řešením je poklop na míru, který můžeme uzamknout visacím zámkem s petlicí nebo připevnit speciální kotvou. Kovové poklopy je v některých případech lepší nahradit plastovými – nelákají tolik zloděje kovů a nehrozí tak jejich odcizení, kterého si nemusíme všimnout včas,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Pozornost věnujte i zabezpečení bazénů. Ideálním řešením je pevné zakrytí, které lze uzamknout visacím zámkem odolným vůči vlhkosti. Nezapomeňte klíč uchovat, aby se k němu zvědavější děti nedostaly. Využít ale můžete také lamelové kryty či bezpečnostní alarmy, které detekují pád do bazénu nebo pohyb v blízkém okolí. Základem pak zůstává nepřetržitý dozor nad dětmi v blízkosti vody – obzvlášť u zahradních jezírek, která jednoduše zabezpečit nelze.

Ulehčete si práci

Děsí vás představa, že důkladné zabezpečení zahrady znamená nosit s sebou obří svazek klíčů? Tyto doby už jsou naštěstí pryč. Pokud jste se rozhodli pro kompletní obměnu zámků, zvolte si jednu produktovou řadu. Například žďárský Tokoz nabízí u svých výrobků sjednocení na jeden společný uzávěr. Na zahradu (i dům) vám pak bude stačit jeden klíč, se kterým otevřete vchodové dveře, vrata, zahradní domek, ale i poklop na kanalizaci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky