Jak zajistit v domě dostatečný tlak i zásoby vody? S takovým úkolem pomůže domácí vodárna.

Redakce, 1.6.2023

Jak vodu přivést ze studny či vrtu a mít ji v domě nebo na zahradě okamžitě k dispozici? A navíc v dostatečném množství a při požadovaném tlaku? S takovým úkolem pomůže kvalitní domácí vodárna.

Domácí vodárna zajišťuje čerpání vody z vodního zdroje (studna nebo vrt) a následné zásobování domu, chalupy, chaty a pozemku prostřednictvím vodovodního rozvodu. Celý komplet domácí vodárny se skládá z čerpadla, tlakové nádoby s manometrem a tlakovým spínačem, který zapíná a vypíná čerpadlo při používání vody (sepne po otevření kohoutku/pákové baterie a průtoku vody a vypne po uzavření). Při volbě domácí vodárny je třeba zohlednit vzdálenost vodního zdroje od objektu a výšku mezi sáním a hladinou vody. Pokud je menší než 8 metrů (včetně ztrát v ležaté části sacího potrubí), je pro váš objekt vhodná vodárna s povrchovým čerpadlem, napojeným k potrubí ve studni, které je ukončeno sacím košem se zpětnou klapkou. U větší výšky sání byste měli zvolit vodárnu s ponorným čerpadlem.

Volba čerpadla podle očekávané spotřeby vody

Průměrná spotřeba vody se v ČR v posledních letech pohybuje kolem 90 litrů na osobu a den. Pokud se staráte o zahrádku, pak jedna průměrná sezóna od jara do začátku podzimu vyžaduje zálivku přibližně 340 litrů vody na každý metr čtvereční zahrady užitkové, případně 170-260 litrů na každý metr čtvereční okrasné zahrady.

„Průměrný rodinný dům má okamžitou spotřebu 2-3 kubíky za hodinu. Pro zalévání na zahrádce a podobné příležitosti by měla postačit čerpadla s průtokem do 2 kubíků za hodinu,“ uvádí Martin Křapa, obchodní ředitel společnosti Pumpa, jež se na prodej, servis a montáž čerpadel, čerpacích systémů, vodáren a jímek specializuje více než 30 let. „Kvalitní domácí vodárna by měla využívat čerpadlo, které zajistí dostatečný průtok vody pří požadovaném tlaku a bude zásobovat domácnost vodou. Celkovou a okamžitou spotřebu vody nejlépe odvodíte podle počtu osob v domácnosti a podle využití. Důležitým faktorem výběru je i tlak vody, který je ovlivněn filtračními zařízeními, armaturami a ztrátami v potrubí. I v nejvzdálenějším místě by měl být tlak v rozmezí 2,5 - 3 bary.“

Domácí vodárny s frekvenčním měničem

Rodinné domy mají zpravidla proměnnou spotřebu vody, ale vyžadují konstantní tlak. Jsou pro ně vhodné domácí vodárny s frekvenčním měničem navrženým tak, aby trvale sledoval tlak v potrubí a podle naměřených hodnot měnil otáčky čerpadla v závislosti na aktuálním průtoku vody. K těmto vodárnám budete potřebovat malou tlakovou nádobu 2-8 l nebo si vyberte vodárnu, která má tlakovou nádobu již integrovanou.

Umístění domácí vodárny a hlučnost

Ve starších objektech se domácí vodárna instalovala do sklepa v domě i mimo něj. V novějších budovách je často umístěna v hospodářské místnosti s řadou dalších spotřebičů. Pro umístění je důležité suché a teplé místo a důležitým parametrem je i hlučnost.

Atest na pitnou vodu

Pokud pořizujete domácí vodárnu pro zásobování pitnou vodou, vybírejte vždy tu s atestem na pitnou vodu. Takto označené výrobky jsou v souladu se zákonem o ochraně veřejného zdraví. Výrobce, distributor či dovozce vodáren má podle tohoto zákona povinnost před uvedením produktu na trh ověřit výluhovým testem, zda vodárna odpovídá hygienickým požadavkům. Příkladem takové vodárny je vodárna Calpeda s nerezovým čerpadlem NGXM a tlakovou nádobou GWS.

Domácí vodárna jako řešení pro zvýšení tlaku vody

Zná to většina z nás. Slabý tlak vody a kolísající teplota ve sprše trápí mnoho majitelů bytů a domů. Zajistit dostatečný tlak vody může být oříšek, obzvlášť pokud se sprchujete a současně běží několik spotřebičů. Domácí vodárnu upotřebíte i v případě, že je objekt (např. rodinný dům) napojen na vodovodní řád s nedostatečným tlakem, přičemž domácí vodárna, často ve formě kompaktního automatu je právě tím zařízením, které vám tlak z vodovodního řádu posílí. Pozor je v těchto případech potřeba dávat na to, aby vstupní tlak kolísajícího řádu nepřekročil maximální vstupní tlak uvažované vodárny.

 

Pořízení domácí vodárny a čerpadla je investicí na spoustu let. Nezapomínejte, že do úvah je nutné brát řadu faktorů. Kromě požadovaného průtoku, také informace o vodním zdroji, jeho umístění a požadavky na provozní parametry. Nebojte se proto poradit s odborníkem. Pokud se chystáte stavět nebo rekonstruovat rodinný dům či chalupu, máte navíc příležitost naddimenzovat si nejen čerpadlo, ale i rozvody vody tak, abyste i v nejvyšším bodě odběru (například podkroví) měli zajištěné požadované množství vody a tlak.

Výše uvedená hlediska vám umožňují výběr vhodné vodárny pro vaše potřeby. Pokud hledáte zařízení do chaty nebo víkendové chalupy, kde jde jen o občasný provoz, volte standardní vodárnu, která má nejen nižší pořizovací hodnotu, ale i pozdější snazší udržování. Naopak, v případě, kdy pořizujete domácí vodárnu do trvalého bydliště a vyžadujete nejen vyšší komfort, ale i úsporu energie nebo nižší hlučnost, doporučujeme pořídit moderní zařízení s plynulou regulací. Taková vodárna má sice vyšší pořizovací hodnotu, ale rychle se vám vrátí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky