Ministerstvo spravedlnosti získá 680 milionů korun na výstavbu justičního areálu v prostoru bývalých Žižkových kasáren v Českých Budějovicích

justice.cz, 8.6.2023

Ministerstvo spravedlnosti získá 680 milionů korun na výstavbu justičního areálu v prostoru bývalých Žižkových kasáren v Českých Budějovicích. Navýšení finančních prostředků programu podpořila vláda. O přípravě společného projektu ministerstva, města i kraje jednal ministr spravedlnosti s primátorkou Dagmar Škodovou Parmovou a hejtmanem Jihočeského kraje Martinem Kubou na své lednové pracovní cestě v Českých Budějovicích.

Při návštěvě Českých Budějovic navštívil Pavel Blažek také chátrající kasárny Jana Žižky, kde ministerstvo už od roku 2012 zvažuje zřídit justiční areál. O využití brownfieldu jednal s hejtmanem Martinem Kubou a primátorkou Dagmar Škodovou Parmovou. Přestavbou dvou stávajících budov a dostavbou jednoho nového objektu by tak současné prostory bylo možné využít např. pro nové sídlo okresního soudu České Budějovice, jehož stávající prostory jsou již nevyhovující a stísněné. V objektu by mj. mohlo sídlit i státní zastupitelství.

Přítomní se v lednu na pracovním jednání shodli, že začnou připravovat společný projekt ministerstva, města i kraje, v jehož rámci může vzniknout nové administrativní centrum na místě současného brownfieldu. Do několika let by zde mohl vyrůst nový mj. justiční areál dostupný v centru města. Kousek od nádraží a s dostatkem parkovacích míst navázaný na další dopravní spojení. Místo, kde dnes mj. sídlí archiv soudu, tak dostane novou podobu a stane se reprezentativní částí centra krajského města.

Výstavba justičního areálu v Českých Budějovicích

  • Stát pro program rozvoje justičních sídel vyčlenil celkově 5,7 miliardy korun, nyní dojde k navýšení o 680 milionů korun.
  • Výstavba justičního areálu v Českých Budějovicích je "ve vysokém stadiu připravenosti", je vydané stavební povolení.
  • Po rozhodnutí vlády o navýšení peněz bude možné ještě letos zahájit zadávací řízení na zhotovitele stavby.
  • Výstavba areálu komplexně řeší fungování jihočeské justice.
  • Konečným efektem rekonstrukce objektů bývalých Žižkových kasáren by bylo celkové zjednodušení organizace jihočeských soudů a zajištění řádného fungování Okresního soudu v Českých Budějovicích, Krajského soudu v Českých Budějovicích, Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích i Okresního soudu v Táboře.
  • Současně by zde své pracoviště mělo i ministerstvo spravedlnosti, které bude zároveň investorem celé investiční akce.

Vladimír Řepka, tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti
8. června 2023



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality