Jen přibližně čtvrtina pražských administrativních budov má chytré technologie, které dokáží snížit náklady na energie - vyplývá z monitoringu CBRE

Zdroj Colliers

V souvislosti s rostoucími náklady na energie je pro nájemce kancelářských budov stále důležitější, zda je objekt vybaven chytrými technologiemi, které umožňují spotřebu energií řídit a optimalizovat. Nejde však jen o peníze. Tyto „vychytávky“ totiž pozitivně ovlivňují i pohodu zaměstnanců v kancelářích. Z průzkumu CBRE vyplývá, že zhruba jen čtvrtina pražských administrativních budov je vybavena technologiemi pro monitorování nebo kontrolu vytápění, chlazení a klimatizací.

Benchmarking budov podle spotřeb energií je jedním ze stěžejních témat České rady pro šetrné budovy. Informace o tom, jak si objekt stojí z hlediska energetické náročnosti, je zásadní pro správce i nájemce. Nutnost stavět budovy, které jsou co nejméně náročné na spotřebu energií, se zvýšila v poslední době v souvislosti s obavami o zajištění energetické bezpečnosti ,“ říká Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy.

Řada kancelářských budov je již vybavena technologiemi, které umožňují optimální nakládání s energiemi. Základem je mít chytrý systém pro řízení objektu, který umí efektivně ovládat vytápění, větrání, chlazení, dále čidla reagující na obsazenost, pohyb v objektu, denní světlo a jeho intenzitu,“ vyjmenovává Eva Nykodymová, manažerka udržitelnosti komerčního developmentu ve společnosti Skanska. Jak některé z „vychytávek” fungují, přibližuje Jiří Stránský, vedoucí týmu udržitelnosti v realitně-poradenské společnosti CBRE. Jako příklad můžeme uvést čidla sledování produkce CO2, které umí budově ‚nařídit`, aby se daná místnost vyvětrala či optimálně vytopila. Čidla obsazenosti jsou zase schopná podle počtu lidí v místnosti optimálně nastavit intenzitu osvětlení, aby nedocházelo ke zbytečné spotřebě energie.“

Podstatná úspora

To, zda je kancelářská budova vybavená chytrými technologiemi, které umožňují optimalizovat spotřebu energií, pocítí nájemníci na výdajích za energie zásadně. „Když vezmeme v potaz moderní kancelářské budovy ve standardu A vybavené vzduchotechnikami, chlazením a zvlhčovači, tak rozdíly ve spotřebách energií jsou až do 100 %, “ říká Jan Baxa, vedoucí Asset Managementu ve společnosti CA Immo a dodává, že vedle technologií je pro dosažení úspor podstatná také role facility a property managementu budov, jak objekt provozují.

I když nejsnáze měřitelným efektem chytrých systémů jsou nižší výdaje za energie, mají i přímý vliv na to, že se zaměstnanci v budovách cítí lépe. Tyto systémy totiž dokáží kontinuálně monitorovat parametry vnitřního prostředí a pomáhají udržovat optimální podmínky v kancelářích. „Efektivně nastavená vzduchotechnika ovlivňuje komfort lidí díky dostatečnému přívodu čerstvého vzduchu, optimální vlhkosti a tepelnému komfortu,“ uvádí konkrétní příklad Eva Nykodymová. „Chytré osvětlení zajistí konstantně příjemnou intenzitu světla včetně podání barev nebo bezdotykové rozsvěcení světel v chodbách a společných prostorech,“ dodává Jan Baxa.

Existují různé certifikáty udržitelnosti, jako je například LEED nebo BREEAM, které mimo jiné prokazují, že je kancelářská budova vybavena chytrými technologiemi. „Zdá se, že developeři chápou výhodu chytrého řízení budovy a nakládání s energiemi jako důležité . Z naší zkušenosti můžeme říct, že LEED certifikace je preferovaná pro velké korporátní uživatele kanceláří právě kvůli většímu tlaku na úsporné nakládání s energiemi,“ tvrdí Jana Vlková , ředitelka oddělení Workplace Advisory v poradenské společnosti Colliers. I když je popularita těchto certifikátů na vzestupu, stále je prostor pro zlepšení. „Jen velmi málo budov v Praze obdrželo kombinaci zelených certifikací a zároveň certifikaci WELL hodnotící kvalitu vnitřního prostředí z pohledu uživatele,“ dodává Jan Baxa.

Nájemníci chtějí šetřit

Společnost CBRE monitorovala pražský kancelářský trh. Z její analýzy vyplynulo, že 25 procent administrativních budov je vybaveno novými technologiemi pro monitorování nebo kontrolu vytápění, chlazení a klimatizací. Pouze tři procenta budov využívá chytré technologie pro přístup do objektu a patnáct procent kancelářských komplexů má moderní výtahy s chytrými technologiemi.

Nepřekvapuje, že o to, zda budova umí optimálně hospodařit s energiemi, se zajímá čím dál více nájemců. „Pozorujeme zásadní nárůst,“ potvrzuje Eva Nykodymová. Stejnou zkušenost má i Jana Vlková z Colliers , která je přesvědčená, že trend postupem doby ještě zesílí. V CBRE řeší požadavky nájemců související s optimální spotřebou energií prakticky denně. „Klienti skutečně dbají na šetrné nakládání s energiemi a zdroji. Nejde přitom jen o vysvědčení budovy ` v podobě vyúčtování provozních nákladů, ale zejména o trvalý monitoring a transparentní zobrazování spotřeb technologií, nájemních prostor a budovy jako takové,“ upřesňuje Jan Baxa.

 

Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC) spojuje společnosti a organizace z oblasti šetrného stavebnictví: od projektantů, architektů přes dodavatele materiálů a technologií až po stavební firmy a developery. Chce podněcovat tuzemský trh k přeměně způsobů, jakými se navrhují, staví, rekonstruují a provozují budovy a urbanistické celky. Cílem je vytvořit zdravé, prosperující, ekologické a společensky ohleduplné prostředí s vyšší kvalitou života. Je součástí celosvětově zaštiťující organizace – Světové rady pro šetrné budovy (World Green Building Council), sdružující přes 90 zemí. V současné době má přes 90 členů. Všechny informace o činnosti Rady a jejích členech naleznete na www.czgbc.org

 

Zdroj: TZ České rady pro šetrné budovy





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality