Hypoteční trh mírně ožívá, i přes květnový nepatrný nárůst však stále zůstává výrazně podprůměrný

EKOSPOL, 15.6.2023

Objem hypoték poskytnutých bankami v květnu meziměsíčně vzrostl podle aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA) o 17 procent. Na první pohled pozitivní zpráva, která by mohla ukazovat, že se tvrdě zasažený hypoteční trh konečně začal zotavovat. Při bližším pohledu ale stále moc důvodů k přílišnému nadšení není. Meziročně jde totiž stále o čtyřicetiprocentní propad. To je o to horší, že už loni v květnu se hypoteční trh začal propadat, takže srovnávací základna je nižší než v minulých letech. Za celý loňský rok se objem nově poskytnutých hypoték propadl o 57 procent na 162 miliard korun, přičemž počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních 20 let.

Banky a stavební spořitelny podle aktuálních dat poskytly v květnu hypoteční úvěry v celkovém objemu 12,3 miliardy korun, tedy o 1,8 miliardy více než v dubnu. Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v květnu dosáhl 10,4 miliardy korun po dubnových 8,8 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil dvě miliardy korun oproti březnovým 1,8 miliardy korun.

Zájem o hypotéky bývá v květnu pravidelně vyšší než v dubnu, nicméně oproti situaci před vypuknutím koronavirové pandemie jsou objemy hypoték stále zhruba o polovinu nižší. A to i přesto, že ceny nemovitostí neustále rostly.

Banky v květnu poskytly 3,5 tisíce nových hypotečních úvěrů, zatímco ještě v dubnu jich bylo 2,9 tisíce. Podobný počet hypoték jako v květnu uzavřely banky také letos v březnu. Tyto dva měsíce jsou tak z pohledu počtu uzavřených hypotečních úvěrů nejlepší od loňského července. Pokud tato čísla srovnáme s minulými roky, zjistíme, že zájem o hypotéky je stále velmi nízký. Průměrný počet nových hypoték se v první polovině minulého roku pohyboval kolem šesti tisíc měsíčně a předloni pak dosahoval 9,5 tisíce. Stále jsme tak zhruba na jedné třetině běžného standardu.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v květnu stagnovala na 5,9 procenta. Je tak na stejné úrovni jako loni v únoru a stále se tak pohybuje na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let. Nabídkové sazby jsou přitom ještě o něco vyšší, pohybují se v rozmezí šesti až sedmi procent. Dokud nedojde k zásadnímu poklesu hypoteční sazby, žádné větší oživení hypotečního trhu se očekávat nedá. Nepomůže tomu ani to, že centrální banka zrušila jeden z limitujících požadavků na zájemce o hypotéku.

Zásadní problémy budou mít i desítky tisíc domácností, které letos čeká refinancování. Pokud až dosud měli dvouprocentní úrok, musí se připravit, že s aktuální hypoteční sazbou měsíčně na splátkách zaplatí o mnoho tisíc korun více. Pokud si hypotéku brali takzvaně „na krev“, čekají je velké problémy.

Zlevnění hypoték přitom v dohledné době vůbec není ve hře. Úroky u hypoték se odvozují od základních úrokových sazeb stanovovaných Českou národní bankou, která opakovaně avizovala, že je v nejbližší době snižovat nebude, naopak stále více mluví o dalším zvyšování. 

Zamrznutý hypoteční trh sebou táhne ke dnu i ten realitní. Většina zájemců o nové bydlení na hypotéku stále nedosáhne, což se nezmění, dokud hypoteční sazby nebudou alespoň poloviční. Takových hodnot se však letos s největší pravděpodobností nedočkáme.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality