Jak se lze ochladit, když nemůžete z práce utéct do parku nebo k vodě? Tipy na potraviny, které vás v létě ochladí

Redakce, 11.7.2023

Tropické dny jsou stále častější i v našich zeměpisných šířkách a pobyt v místnosti bez klimatizace často připomíná spíš nedobrovolnou saunu. Jak se le ochladit, když nemůžete z práce utéct do parku nebo k vodě? Pomoci – alespoň trochu – může i dobře nastavený jídelníček. Jaké potraviny do něj zařadit v parných dnech a kterým se raději vyhnout?

Pitný režim bez ledu

Lidské tělo je přibližně z 60 % tvořeno vodou, a právě voda hraje klíčovou roli při termoregulaci a řadě dalších tělesných procesů. Kolik bychom si jí měli dopřát? V horkých letních dnech by denní příjem měl odpovídat 0,04násobku naší váhy. Pokud ručička ukazuje 60 kg, měli byste tedy denně vypít 2,4 litru tekutin – samozřejmě s přihlédnutím k fyzické aktivitě, věku i zdravotnímu stavu. Pijte pravidelně a přiměřeně během celého dne – nedostatek i extrémní nadbytek tekutin znamená vyšší zátěž ledvin. A pozor si dejte na oblíbené ledově vychlazené nápoje.

„Mnoho lidí se domnívá, že vypitím studeného nápoje své tělo ochladí. Je to ale spíše naopak – organismus totiž musí ledové pití nejprve zahřát, aby ho mohl zpracovat, a tím vydává další energii navíc. Nejlepší je proto i v létě volit nápoje, které mají teplotu okolo 15 ° C,“ doplňuje Karel Le, specialista na chlazené a mražené potraviny z online supermarketu Košík.cz.

Ovoce a zelenina jako jasná volba

Po čem tedy v horkých letních dnech sáhnout? Skvělou volbou je ovoce, které obsahuje hodně vody – například oblíbený vodní meloun, tvořený z více než 90 % vodou. Najdete v něm cenné antioxidanty včetně vitaminů A a C a také minerály jako fosfor, selen či zinek. Pokud máte zahrádku, dopřejte si denně hrst bobulí – jahod, rybízu nebo borůvek – i ty vám s hydratací pomohou. V létě si můžete bez obav vychutnat také citrusové plody, které jsou výborným zdrojem vitaminu C, jenž pomáhá bojovat proti volným radikálům a chrání před poškozením způsobeným UV zářením.

Ani v létě bychom ale neměli spoléhat jen na ovoce, protože obsahuje hodně přirozeně se vyskytujícího cukru v podobě fruktózy. Na jídelníček proto zařaďte i dostatek zeleniny, která je na horké dny ideální. Sáhnout můžete po okurce, salátech, rajčatech či ředkvičkách. A nezapomeňte také na bylinky – máta má díky obsahu mentolu příjemně chladivý efekt, a k tomu i antibakteriální a antivirální vlastnosti. Domácí limonáda s citronem a mátou vás tak zaručeně ochladí.

Jakým potravinám se v létě vyhnout

Zatímco v zimě se potraviny, které tělo během konzumace „rozpálí“, mohou hodit, v létě pocení při jídle příliš neoceníte. Patří sem například česnek, pepř, chilli nebo zázvor. Na zimu si nechte také kořenovou zeleninu – koneckonců na hutný zeleninový vývar má v srpnu chuť jen málokdo.

Omezte maso a alkohol

V létě většina z nás přirozeně tíhne k lehčím jídlům, která jsou snadno stravitelná. Pokud jste celoroční „masožravec“, zkuste během horkých dnů příjem masa omezit. Jídla bohatá na bílkoviny totiž pocit tělesného tepla spíše zvyšují a konzumace půlkilového steaku tak dá tělu v létě opravdu zabrat.

Stejně tak byste se v horkých dnech měli vyvarovat přílišné konzumaci alkoholu, který organismu koneckonců nesvědčí bez ohledu na roční dobu. Alkohol významně ovlivňuje termoregulaci a dehydratuje a pokud tekutiny nedoplníte, hrozí ve vyšších teplotách riziko vyčerpání i úpalu.

Doplňte důležité minerály

Pocení a nadměrná fyzická aktivita vyžaduje doplnění látek, které tělo vyloučí. V létě nezapomínejte dodat organismu především hořčík, který je důležitý pro správné fungování nervového systému, hraje zásadní roli v regulaci krevního tlaku a přispívá ke správné hydrataci organismu. Dopřát si ho můžete v listové zelenině ve formě salátu, v avokádu na ranním toastu nebo třeba v banánech, které rovněž patří mezi potraviny s „chladivým“ účinkem.

„I v létě bychom se měli snažit našemu tělu především naslouchat – pokud nemáte ve vedru chuť na oběd, jednoduše si dejte něco lehčího a větší porci nechte na večer. Jezte sezónní potraviny, které nevyžadují složitější tepelnou úpravu, a celkově jídelníček odlehčete,“ uzavírá Karel Le z online supermarketu Košík.cz.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky