V srpnu nastanou dva superúplňky, jeden z nich modrý

V úterý 1. srpna 2023 se kolem půl desáté večer objeví nad jižním obzorem úplňkový Měsíc. Ten se současně k Zemi přiblíží na méně než 360 tisíc kilometrů, takže dosáhne na pozemské obloze o něco většího úhlového průměru než obvykle.

„Bez dalekohledu si většího průměru nadcházejícího úplňku nevšimnete. Rozdíl velikosti tohoto superúplňku oproti běžnému úplňku,“ jak trefně poznamenává Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, „je stejný, jako když ze vzdálenosti tří metrů sledujete padesátikorunovou minci a dvacetikorunovou minci.“

Měsíc se kolem Země nepohybuje po kružnici, nýbrž po mírně výstředné elipse. Proto se také vzdálenost obou těles mění – nejdál od sebe mohou být 406 725 kilometrů. Naopak se k sobě mohou přiblížit na 356 355 kilometrů. V průměru jsou středy obou těles vzdáleny 385 000 kilometrů. Údaje spočítal z aktuální pětitisícileté periody belgický astronom Jean Meeus, nestor v oboru nebeské mechaniky.

Označení „superúpIněk“ ale není astronomickým termínem. Poprvé jej v roce 1979 použil astrolog Richard Nolle. Proč zrovna zvolil hranici 360 tisíc kilometrů se už nedozvíme, snad proto, že po 90 procent své dráhy je Měsíc od Země dál než oněch 360 tisíc kilometrů. Mimochodem, v novodobé historii byl úplňkový Měsíc nejblíže Zemi 14. listopadu 2016 (356 509 km), tento rekord bude překonán až 25. listopadu 2034 (356 445 km).

„Zajímavé je, že další superúplněk nastane hned ve středu 30. srpna 2023,“ doplňuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, velitel stroje na zázraky. „Jelikož se současně bude jednat o druhý takový úplněk v jednom kalendářním měsíci, dostává tento úkaz ještě přídavek „modrý“. S barvou ale nijak nesouvisí. Pořekadlo ‘jednou za modrý měsíc‘ se od roku 1946 po nesprávném výkladu amatérského astronoma Jamese Hugha Pruetta používá pro označení druhého úplňku v jednom kalendářním měsíci.“

Původně se ale termín „modrý úplněk“ používal ve farmářských ročenkách ze severní Ameriky už počátkem 19. století pro označení třetího úplňku v jednom ročním období, ve kterém nastanou čtyři úplňky (obvykle jsou tři). Kdo by nad tím ale takto přemýšlel. V srpnu prostě budou dva úplňky, a když vyjde počasí, budou oba super!

Foto: Petr Ryp



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky