Při teplotách nad 26 stupňů klesá reakční doba řidiče o více než 20 procent

AAA Auto, 18.7.2023

Poslední dny sužují celou Evropu letní horka. Uvnitř vozu pak může být až o 30 stupňů Celsia tepleji než venku. Při venkovní teplotě 30 °C pak může být v autě smrtelných 60 °C. Černý volant a palubní deska se mohou zahřát až na 85 °C. Takové teploty pak mají vliv na reakční dobu řidiče za jízdy. Odborníci ze skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO, připomínají, co jsou příznaky přehřátí a jak se mu při cestování vyhnout.

unavený řidič, vedro

Rychlost, s jakou se mohou auta zahřívat, je znepokojující. Pokud je venku příjemná teplota 24 °C a auto stojí na slunci, během 10 minut může teplota uvnitř dosáhnout 38 °C a za 30 minut se teplota přiblíží 50 °C. Podle skandinávských vědců – Davida Wyona, Inger Wyonové a Fredrika Norina – může i mírné zahřátí ovlivnit úroveň bdělosti řidiče při řízení. Autoři studie zjistili, že řidiči jedoucí při teplotě nad 26 °C o 50 % častěji přehlédnou semafory a o 22 % pomaleji reagují na podněty než řidiči jedoucí při teplotě nad 21 °C.

„Udržování přijatelné teploty ve voze je především otázkou bezpečnosti, nikoliv jen komfortních podmínek, ve kterých s ním jezdíme. To je důležité zejména při dlouhých cestách s cestujícími, za které je každý řidič zodpovědný. Při přemýšlení o bezpečnosti na cestách přitom toto většina řidičů podceňuje, včetně dostatečného množství tekutin. Podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin je doporučené množství denního příjmu vody pro ženy 2 litry a pro muže 2,5 litru. Jedná se však o množství doporučené k vypití při mírných teplotách a průměrné fyzické aktivitě," uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO.

Pokud pociťujete únavu, ospalost, zhoršující se náladu nebo dezorientaci, je nezbytné sáhnout po vodě.
I mírná dehydratace negativně ovlivňuje naše fungování. První příznaky dehydratace se mohou objevit již při ztrátě tekutin o něco vyšší než 1 %. Tehdy se snižuje fyzická výkonnost, zhoršuje se termoregulace a klesá chuť k jídlu. Při ztrátě tekutin nad 4 % se stále více snižuje fyzická výkonnost, což je doprovázeno zhoršenou koncentrací, bolestmi hlavy, podrážděností, zvýšenou tělesnou teplotou a dechovou frekvencí. Pokud se deficit tekutin zhorší a překročí 8 %, může dojít až k úmrtí.

Podle odborníků z AAA AUTO je sice v horkých dnech ideální zapnout klimatizaci v autě, abyste se příjemně ochladili, ale vyplatí se dodržovat několik dalších rad, abyste zabránili přehřátí organismu:

  • plánovat jízdu, když už slunce nesvítí naplno,
  • před odjezdem se osprchovat chladnou vodou,
  • nosit světlé, volné oblečení,
  • dělat si během jízdy přestávky,
  • nechat otevřená okna, aby teplý vzduch mohl unikat ven,
  • pít hodně chladných tekutin – zejména vody,
  • použít mokrý ručník jako obklad,
  • zakoupit si žaluzie na zakrytí oken, pokud nejsou skla tónovaná.

AURES Holdings

Skupina AURES Holdings letos slaví již 30 let na trhu. Provozuje síť téměř šedesáti poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Německu a v Nizozemsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,8 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně 90 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama.

Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a vloni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Více informaci na: www.auresholdings.eu



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky