Ekonom: Trend vlastnického bydlení se mění. Zažité dogma je pasé

B3 Technology, 25.7.2023

V návaznosti na vývoj cen peněz na hypotečním trhu můžeme pozorovat nové trendy v oblasti vlastnického bydlení. Přichází přibližování se západu i v této oblasti?

V postsovětském regionu je vlastnické bydlení zastoupené více než z 80 %, naopak na západ od nás je tento stav téměř opačný. Přibližování se západu přináší nový trend, který jde naprosto proti dogmatu nás všech, kteří vyrůstali ve střední a východní Evropě. Tedy mít vlastní střechu nad hlavou je priorita. Slůvko vlastní je zde nejdůležitější.

Nastává doba, kdy bydlet v pronájmu vyjde mnohem levněji než si vlastní bydlení pořídit. Samozřejmě ten, kdo má hotovost, nakupuje. Většina těch, kteří si myslí na pořízení nového bydlení pomocí hypotéky budou v současnosti 2x přemýšlet. Při aktuálních hypotečních sazbách okolo 6 % vychází splátka hypotéky s náklady na bydlení až téměř o 15 % dráž, než když si podobnou nemovitost pronajmu. Tento ukazatel platí především u větších bytů 3+1 a 4+1. Tradičně silně poptávané menší byty mají tento rozdíl menší (5 %) a to právě z důvodu vysoké atraktivity investorů a jejich vyšších marží, kterých dosahují u menších bytových jednotek.

Dle našich čísel vyplývá, že se poptávka přelévá ve prospěch nájemního bydlení.

roce 2022 bylo 26 % z agregované poptávky na Videobydleni.cz tvořeno kupujícími a 74 % poptávajících tvořilo budoucí nájemce. V současné době 7/2023 dle našich čísel se tento trend posunul směrem k poptávajícím po nájemním bydlení, a to až na hodnotu 87 %. Nejvíce přelivu této poptávky dochází v segmentu rodinných domů, kde poptávka již tradičně silně převyšuje nabídku.

Tento trend, který je patrný již od 4Q 2022 je důvodem rychlého růstu nájemního bydlení v některých regionech až o 25 %. V současné době ale evidujeme stagnaci až mírný pokles indexové hodnoty bydlení v řádu jednotek %. Je to dáno trendovou záležitostí prázdnin, půlka republiky je na zasloužené dovolené. Odhadujeme, že během 3Q a 4Q2023 bude docházet k mírnému růstu cen na rezidenčním trhu s nájemním bydlením o 5–7 %. V segmentu pronájmu rodinných domů může cenová hladina do konce roku růst i o více než 10 %. Z tohoto důvodu tvoří prázdniny zajímavou příležitost k stěhování do nového. Na trhu se sice obchoduje, ale ve velmi omezeném režimu, a to je příležitost, kdy poptávka má malinko vzácnější charakter.

Můžeme tedy očekávat další zvyšování poměru nájemního bydlení oproti vlastnickému. Důvody jsou nasnadě: Vysoké ceny nových bytů a nejvyšší finanční dostupnost bydlení podle poměru počtu let spoření průměrného příjmu na průměrný rodinný byt. Tento ukazatel je v ČR 15 let, v Belgii 6 let, v Řecku 11, v Itálii necelých 10let.

Makrookénko

V 4Q2022 jsme upozorňovali na riziko stagflace díky příliš holubiččímu přístupu ČNB, a to z důvodu nižší základní sazby oproti inflaci. Tato predikce se bohužel naplnila! Téměř rok od jmenování nového guvernéra a několika členů rady se změnil poměr vah v přístupu k měnové politice směrem k dalšímu neutahování. Jako dárek k ročním narozeninám tato rada dostala pomalé roztáčení měnově-inflační spirály, kdy za měsíc červen byla inflace 9,6 % a mzdy převážně v průmyslu rostly o 11,1 %.

Pokud růst mezd nepůjde nahoru společně s produktivitou, zaděláváme si na problém s možným roztáčením další spirály – minimálně tento trend bude působit proinflačně. Ekonomika tedy nebyla schlazena dostatečně, trh práce je stále přehřátý a růst nezaměstnanosti v nedohlednu. V této situaci si těžko můžeme představit nějaký pokles sazeb v 4Q2023 a podle našich odhadů by toto snížení byl krok špatným směrem. Pro tento rok očekáváme růst naší ekonomiky.

Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality