Pylová sezóna pokračuje: Ani doma nejsou alergici v bezpečí. Jak se zbavit pylu v interiérech?

Redakce, 25.7.2023

Pylová sezóna stále ještě není u konce. V Česku navíc trvá poměrně dlouhou dobu, zhruba od poloviny března až do konce září. Nepříjemné období aktuálně prožívají alergici, kteří jsou citliví na alergeny produkované trávami. Naštěstí ale existují způsoby, jak dopady alergií na každodenní život minimalizovat. Základem je například snižování množství pylových zrn v interiérech, ve kterých se dennodenně pohybujeme.

Většinu našeho času trávíme uvnitř budov, ať už je to v práci nebo doma. Často ale zapomínáme na to, jak důležité je vnitřní ovzduší pro naše zdraví a pohodu. Obecně se v prostorech, ve kterých se nacházejí lidé, mohou až překvapivě rychle nahromadit nejrůznější nečistoty, jako jsou prach, bakterie nebo právě pylové částice. Ty dovnitř pouštíme nejen větráním, ale také je přinášíme zvenku na vlasech a oděvu. „Vzhledem k rozšíření rostlin, jako jsou jarní dřeviny, stromy a aktuálně hlavně traviny a plevele, bývá eliminace expozice velmi náročná, a to i ve vnitřních prostorech. Jednou ze základních pomůcek každého alergika by tak měl být pylový kalendář, díky kterému dokážeme odhadnout nejrizikovější období s nejvyšší koncentrací alergenů v ovzduší,” uvádí Tomáš Milota z Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

Větrání ve správný čas

Prvním krokem ke snížení množství pylových zrn v interiérech je omezení větrání. Při každém otevření okna nebo dveří se totiž pyly dostávají dovnitř. Bez větrání si to ale asi nikdo z nás nedovede představit. Pokud se navíc vzduch pravidelně nevyměňuje, s každým vydechnutím se zhoršuje jeho kvalita a alergeny, které už se do místnosti dostaly, zde zůstávají a cirkulují. Proto bychom určitě větrat měli, ale v době, kdy se koncentrace pylových zrn v ovzduší snižuje. To bývá obvykle pozdě večer nebo brzy ráno. Další možností je řízené větrání s rekuperací vzduchu, které minimalizuje nutnost okna otevírat. „Toto řešení se stará o pravidelnou výměnu vzduchu v místnosti a zároveň pomocí filtrů zachytává alergeny a jiné druhy znečištění z venkovního ovzduší, čímž vytváří zdravé vnitřní prostředí. Alergici a astmatici ho ocení nejen během pylové sezóny, ale díky minimalizaci prachu a dalších nečistot po celý rok,“ říká Petr Valeš, specialista zdravého bydlení ze společnosti JRD.

Pravidelný úklid

Dalším způsobem, jak se lze ve vnitřních prostorách zbavit pylových zrn, je pravidelný úklid. Pomoci můžou již dříve zmiňované vzduchové filtry nebo třeba přenosné čističky vzduchu. Ideální je také vysávat výkonným vysavačem, často vytírat a stírat povrchy vlhkým hadříkem, aby nedošlo k víření prachu a napadaných pylových zrnek. Na trhu jsou i speciální čistící prostředky určené přímo k likvidaci pylů. O problémech s alergiemi ví své i paní Monika z Prahy. „Mé dceři diagnostikovali už v útlém věku astma a silnou alergii na pyly trav. Museli jsme se tak doma zbavit koberců, kde se pyly hodně drží, častěji měníme povlečení a obecně častěji uklízíme. Během vrcholu pylové sezóny stačí chvilku větrat, třeba jen během vaření, a už vidím na parapetech vrstvičku pylu,” popisuje.

Po příchodu domů se „odpylte“

Je potřeba také nezapomínat na to, že když se z venku vracíte domů, nanosíte dovnitř pyl ve vlasech a na oblečení. Proto se doporučuje pokaždé se opláchnout a převleknout. Zamezíte tím třeba tomu, že až půjdete spát, dostane se pyl na polštář blízko vašeho obličeje. V době největšího výskytu pylu také ani nesušte venku vyprané prádlo.

Když dodržíte těchto pár jednoduchých rad, můžete toto pylové období zvládnout bez zbytečných potíží a užívat si život bez kýchání, plného nosu a opuchlých očí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky