Poptávka po tepelných čerpadlech v posledních týdnech stoupá. Zákazníci řeší vytápění pro další topnou sezónu

Cez.cz, 26.7.2023

26. 7. 2023

Poptávka po tepelných čerpadlech v posledních týdnech stoupá. Zákazníci řeší vytápění pro další topnou sezónu

- Poptávka po tepelných čerpadlech teď stoupá, zákazníci se připravují na dotace - Stejná opatrnost s výběrem dodavatele jako u FVE je nutná i u tep. čerpadel - ČEZ Prodej garantuje dodávku do 3 měsíců, poskytuje slevu až 50 000 korun Kdo chce letos v zimě topit úsporněji, má nejvyšší čas začít řešit modernizaci svého vytápění. Poptávka po nových tepelných čerpadlech v posledních týdnech roste. ČEZ Prodej registroval v červnu více než dvojnásobek objednávek než v dubnu. Zákazníci chtějí být připraveni na novou topnou sezónu a letní měsíce jsou ideální dobou pro náhradu starého kotle.

Ačkoliv jsme teprve v polovině léta, je nejvyšší čas myslet na zimu. Domácnosti, které chtějí topit ekologičtěji nebo úsporněji ještě letos, by měly poptat řešení v následujících týdnech, pokud chtějí změnu zdroje stihnout včas. ČEZ Prodej, jeden z největších dodavatelů systémů vytápění na českém trhu, eviduje za červen dvojnásobnou poptávku tepelných čerpadel než v dubnu, o čtvrtinu v porovnání s květnem. Právě u tepelných čerpadel se očekává velký zájem: celostátně poptávka po nich loni poskočila oproti roku 2021 o více než 50 %, celkem si jich Češi pořídili přes 50 000 a obdobné počty se očekávají i letos. ČEZ Prodej nabízí technologická řešení šitá na míru jak rodinným domům, tak bytům nebo chalupám.

„Tepelná čerpadla nabízejí oproti starým plynovým kotlům až o 40 % úspornější provoz a oproti standardním elektrokotlům až o 60 %, navíc je lze efektivně kombinovat s fotovoltaikou a ohřevem vody. Stejně jako u fotovoltaik by si ale lidé měli dodavatele pečlivě vybírat: nekvalitní zařízení a odbytá instalace nejen zbytečně zvyšuje spotřebu čerpadla, ale také riziko větší hlučnosti a vibrací,“ říká ředitel nekomoditních služeb ČEZ Prodej Petr Ouška.

Celý proces pořízení tepelného čerpadla, od výběru dodavatele přes návrh nejvhodnějšího řešení a stavební přípravu až po instalaci trvá obvykle několik měsíců. ČEZ Prodej díky celorepublikovému působení, naskladněným součástkám a dostatku techniků nyní garantuje dodání nejpozději do 3 měsíců, tedy právě včas před novou topnou sezónou.

Čím dříve se zákazník rozhodne, tím lépe, s blížícím se podzimem totiž poptávka pravděpodobně ještě poroste: již nyní začínají Kotlíkové dotace a od září budou přijímány i žádosti do programu Nová zelená úsporám, kdy bude podpořena i výměna starých plynových kotlů. Realizační kapacity se tak rychle naplní a termíny dodávek se mohou prodloužit,“ vysvětluje Petr Ouška.

Další parametry, které by si měl zákazník ověřit, jsou například dostupnost servisní péče či délka záruk na technologii i na instalační práce.

ČEZ Prodej pro letošní topnou sezónu doplnil svou standardní nabídku tepelných čerpadel typu vzduch/voda o monoblokové řešení, které nevyžaduje velké technické zázemí uvnitř domu, protože má jen venkovní jednotku. Aktuálně nabízí ČEZ Prodej na čerpadla zaváděcí slevu ve výši 50 000 korun. Díky spolupráci s renomovaným výrobcem dostává zákazník zároveň prodlouženou záruku. Pro majitele bytů s akumulačními kamny zase mohou být zajímavým řešením jednotky vzduch/vzduch, v podstatě klimatizace, které kombinují chlazení s topením. ČEZ Prodej tato čerpadla nabízí za 60 tisíc korun. S dotacemi z Nové zelené úsporám i s Kotlíkovými dotacemi zákazníkům pomůže a vyřídí veškerou administrativu.

Pořízení efektivnějšího zdroje vytápění je základním krokem k úsporám za energie, neméně důležité je ale jeho správné využívání a vůbec chování členů v domácnosti. ČEZ Prodej proto nabízí odborné poradenství v rámci své ČEZ Akademie, kde zájemci mohou získat od expertů fundované rady a návody, případně nalézt odpovědi na řadu praktických dotazů.

ČEZ Prodej nabízí domácnostem pro úsporu energií také fotovoltaické elektrárny. Vzhledem k nárůstu firem, které tuto technologii na trhu nabízejí, doporučuje zájemcům se při výběru dodavatele řídit jednoduchým desaterem, tak aby měli jistotu kvalitní dodávky a dlouhodobého servisu.

  1. Prověřená historie dodavatele
  2. Reference zákazníků
  3. Transparentní náklady
  4. Dostatek času na pročtení smlouvy
  5. Přiměřené zálohy
  6. Realistická návratnost
  7. Osobní návštěva na místě
  8. Kompletní balíček technologií
  9. Individuální nabídka na míru
  10. Zajištění kompletní administrativy

Alice Horáková , mluvčí ČEZ



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality