Zemní čerpadla jsou úspornější a spolehlivější než vzduchová


Pozemek po instalaci plošného kolektoru tepelného čerpadla IVT systém země/vodaZvažujete tepelné čerpadlo a váháte, zda typ země/voda neb vzduch/voda? Trochu přeneseně Hamletovská otázka. V IVT se ale jednoznačně kloníme k zemním čerpadlům, tedy systému země/voda. Důvody jsou jednoznačné: přináší větší úspory elektřiny – o 20–40 % –, je tišší, spolehlivější a má delší životnost. Jedinými nevýhodami je tak vyšší pořizovací cena než u čerpadel vzduch/voda a nároky na prostor pro zemní sběrače nebo složitější povolovací proces v případě vrtů.

Skokový růst cen energií v loňském roce vyvolal velkou vlnu zájmu o tepelná čerpadla nejen pro novostavby, ale také jako náhradu za stávající plynové a elektrické kotle nebo kotle na pevná paliva. Většina majitelů domů se obvykle rozhodne pro vzduchové čerpadlo z důvodu jednodušší instalace a nižší pořizovací ceny, ale pokud chcete dosáhnout opravdu nízké spotřeby elektřiny na vytápění, může být tou pravou volbou zemní tepelné čerpadlo. Jejich popularita dnes roste a u domů s dostatečně velkým pozemkem by měla být první volbou.

Návratnost investice do čerpadel země/voda se výrazně zkrátila, protože ceny energií vzrostly mnohem více než pořizovací ceny čerpadel. Aktuálně je v porovnání s čerpadly vzduch/voda dle typu sběrače již méně než 4 roky a lze předpokládat, že se bude ještě zkracovat. Navíc, krom menší spotřeby elektřiny, jsou zemní čerpadla tichá, mají mnohem delší životnost (o 30–50 %) a levnější i jednodušší údržbu.

Výhodou je oproti vzduchovým čerpadlům stálost zdroje tepla. Princip tepelného čerpadla lze přirovnat k principu chladničky, která odebírá teplo potravinám a vytápí jím místnost. Zemní tepelné čerpadlo získává teplo z plošných kolektorů zapuštěných cca 120–140 cm pod povrch nebo z hlubinných vrtů a zde nedochází k velkým výkyvům teplot. Tepelná čerpadla vzduch/voda odebírají teplo z vnějšího vzduchu prostřednictvím ventilátoru. V létě se venkovní vzduch ohřívá na vysoké teploty, a tím dosahují tato čerpadla vysoké účinnosti. V topné sezóně ale jejich účinnost klesá.

Efektivitu čerpadla udává topný faktor COP a ten je u zemních čerpadel po celý rok vysoký. I při mrazech dosahuje hodnot až 4,8 (0/35 °C). A čím vyšší COP, tím levnější je provoz čerpadla. Čím menší je rozdíl mezi teplotou prostředí, ze které energii získáváme, a teplotou topné vody pro vytápění, tím levněji tepelné čerpadlo topí. Prakticky to znamená, že nejnižší provozní náklady bude mít tepelné čerpadlo země/voda připojené k podlahovému topení a nejvyšší tepelné čerpadlo vzduch/voda připojené k radiátorům.

Je třeba doplnit, že tepelné čerpadlo může v létě fungovat také jako chladící jednotka a chlazení zejména z vrtů je mnohem levnější než klasická klimatizace.

Jedinou nevýhodou tak je potřebná plocha pozemku, která se např. u rodinného domu pohybuje mezi 250 až 800 m2. Tepelné čerpadlo s plošným kolektorem odebírá ze země pod sebou jen minimum energie, téměř všechnu ji bere z vrstvy zeminy nad sebou, kam ji dodává slunce. Nad plošným kolektorem nesmí stát žádná další budova či bazén, ale můžete nad ním mít trávník či zahrádku. U zemních vrtů, které jsou vhodné pro malé pozemky, je třeba počítat se složitějším a delším povolovacím procesem.

Pro pořízení tepelného čerpadla je aktuálně možno získat dotaci z programu Nová zelená úsporám, která bude pro tepelná čerpadla země/voda s plošnými kolektory od září o 40 % vyšší než na vzduchová čerpadla. Cílem je víc podpořit ekologická tepelná čerpadla s nižší spotřebou elektřiny, nižšími emisemi a výrazně delší životností. Lze také žádat o tzv. kotlíkovou dotaci pro náhradu neekologického kotle na pevná paliva.

Ing. Marek Bláha

Je jednatelem společnosti IVT Tepelná čerpadla s.r.o., která je jedním z největších dodavatelů tepelných čerpadel v ČR. Jako absolvent ČVUT, obor Technika prostředí, se stal již v roce 1994 specializovaným projektantem tepelných čerpadel. Od té doby má se svým týmem za sebou více než 30 000 úspěšných realizací čerpadel od rodinných domů až po technicky unikátní aplikace v mnoha prestižních budovách.

Deset let působil jako místopředseda správní rady Asociace pro využití tepelných čerpadel. Dnes spolupracuje s několika dalšími předními světovými výrobci tepelných čerpadel, která jsou určená pro vytápění a chlazení velkých budov. Zároveň propaguje správné postupy při návrhu a montáži tepelných čerpadel mezi laickou i odbornou veřejností.

Mezi koníčky Marka Bláhy patří, kromě lyžování a cyklistiky, například i setinové veteránské rallye, které se nejezdí na rychlost, ale na přesnost.

IVT

Značka IVT je na českém trhu předním dodavatelem tepelných čerpadel do rodinných domů, komerčních i obytných budov. Od roku 1991 se v ČR pro značku IVT rozhodlo více než 30 000 zákazníků. Značka disponuje také největší montážní a servisní sítí IVT CENTRUM, která se stará o návrh, správnou instalaci, záruční a pozáruční servis. Tepelná čerpadla IVT najdete například v nejvyšší české budově AZ TOWER, Strahovském klášteře, vodním hradu Švihov, hudebním klubu SONO Centrum v Brně, v provozovnách Stavebnin DEK, ZOO Ústí nad Labem, autosalonech Volvo, BMW, Toyota, Lexus, Kia, Mini, Dacia, Renault, v saunových světech Saunia a na mnoha dalších zajímavých místech. Značka IVT je dlouhodobě zárukou kvality a spokojenosti.

Více informací na https://www.cerpadla-ivt.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení