Nejen soláry. Umělá inteligence už řídí i tepelná čerpadla

Zdroj Pixaby

Umělá inteligence už dokáže efektivně řídit nejen provoz fotovoltaických panelů, ale i tepelných čerpadel. Tuzemská firma Somi, která se zabývá dodávkami chytrých řešení pro solární zdroje, už nabízí inteligentní řízení tepelných čerpadel na českém trhu. Zefektivní tak využití energie a sníží energetickou náročnost budov.

Tepelná čerpadla mohou být napojena na umělou inteligenci tak, aby jejich provoz byl optimalizován podle aktuálních podmínek. Systém Somi může například využít přebytky energie z fotovoltaických panelů k provozu tepelných čerpadel, což snižuje potřebu nakupovat energii z externích zdrojů.

Tepelná čerpadla jsou z hlediska energetické účinnosti ideální volbou, jelikož dokážou vytvořit mnohem více tepla, než kolik energie spotřebují. S inteligentním energetickým managementem se využití dostupné energie maximalizuje, a naopak se snižuje spotřeba externích zdrojů,“ říká výkonný ředitel Somi Václav Pávek.

Orientuje se podle aktuální ceny energie

Somi také může řídit provoz tepelných čerpadel v závislosti na aktuálních cenách energie na trhu. Pokud jsou ceny nízké, může systém zvýšit provoz tepelných čerpadel a naopak, pokud jsou ceny vysoké, může jejich provoz omezit.

Proti běžným tepelným čerpadlům jde takto s pomocí AI zvýšit efektivitu řádově o 10 až 30 procent. Systém tak dokáže nejen značně snížit náklady na vytápění a chlazení budov, ale zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

"S ohledem na tlak ke snižování emisí skleníkových plynů se stále častěji uplatňují alternativní zdroje energie. Jedním z nejefektivnějších a nejekologičtějších řešení pro vytápění a chlazení jsou právě tepelná čerpadla," říká odborník.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy