Cesta z města: Co byste měli zvážit, než se přestěhujete

 

Ceny nemovitostí ve velkých městech se drží v astronomických výškách a pro stále více Čechů je jediným dostupným řešením bydlení mimo centrum. Lákají přitom nejen periferie a satelitní městečka, ale i širší okolí velkých měst. Pokud se zrovna rozhodujete, zda zvolíte bydlení v centru nebo budete dojíždět, zvažte všechna pro a proti. Na co si dát pozor, si lze dobře ukázat na příkladu Středočeského kraje, který láká stále více Pražanů.

Říčany nebo Líbeznice? U nich cesta za dostupným bydlením pro obyvatele Prahy rozhodně nekončí. Okruh, kam se jsou ochotni stěhovat, se neustále rozšiřuje a již nyní zahrnuje i města jako Kladno, Beroun, Příbram nebo Mělník. Střední Čechy jsou stále oblíbenější lokalitou. Podle Českého statistického úřadu se k lednu letošního roku zvýšil počet obyvatel v 83 % obcí Středočeského kraje a za první čtvrtletí se sem přistěhovalo přes 9 tisíc lidí.

Nákup neodkládejte

S tím, jak se poptávka obrací na okolí velkých měst, roste i cena tamních nemovitostí. S nákupem byste tedy neměli dlouho otálet. Rodinný dům ve Středočeském kraji seženete v průměru za 65 tisíc za metr čtvereční a pokud hledáte byt, musíte se připravit na cenu téměř 80 tisíc za metr. Rozhodně už neplatí, že cílem stěhování jsou pouze rodinné domy. Táhnou i rekonstruované panelákové byty a městské činžáky, ze kterých se v řadě lokalit stalo doslova prémiové bydlení.

Ceny nemovitostí rostou a pokud někdo zvažuje nákup bytu nebo domu v blízkosti velkého města, neměl by vyčkávat. Lidé se totiž začínají poohlížet i v lokalitách, kde je bydlení zatím relativně dostupné, a dá se tak čekat, že právě širší metropolitní prstence typu Středočeského kraje budou v hledáčku zájmu,“ doplňuje Ondřej Strada za Bezrealitky.

Do nákladů započítejte dojíždění a čas

Než se rozhodnete ke koupi, důkladně si spočítejte očekávané výdaje na bydlení a nezapomeňte na čas, který strávíte dojížděním. Nevěřte přitom časům udávaným v inzerátech a raději hledejte reálné zkušenosti, případně se v konkrétní dobu podívejte do online map, abyste získali představu o tom, kolik vám ranní cesta do práce zabere.

„Zmiňovaný Středočeský kraj má velkou výhodu v husté síti příměstské dopravy a dobrém vlakovém spojení s Prahou. S rostoucím počtem jeho obyvatel ale bude třeba hromadnou dopravu posilovat. Vzdálenost při volbě lokality k bydlení totiž nehraje takovou roli jako rychlost dojezdu do pražského centra,“ upozorňuje Ondřej Strada.

Pokud plánujete pravidelné dojíždění do hlavního či krajského města, počítejte také s tím, že se neobejdete bez dvou aut a dobré logistiky, zvlášť v případě, že budete muset vozit děti do škol a z kroužků. Čas strávený „rozvozy“ byste měli při zvažování stěhování započítat do nákladů, stejně jako cenu ročních jízdenek a kuponů na MHD. A jestli máte jen jedno auto, možná do nákladu budete muset započítat i pořízení druhého.


Nezapomeňte na dostupné služby a vzdělávání

Příroda na dosah, komunitní styl života, sousedská blízkost. I to jsou důležité faktory, které vedou řadu k lidí k „útěku“ z velkého města. Pokud ovšem ráno celá rodina odjedete do města a vrátíte se až k večeru, pravděpodobně si mnoha výhod bydlení v malé obci neužijete, o budování vztahů ani nemluvě. Proto by do kritérií výběru budoucího bydlení měla patřit ona často skloňovaná občanská vybavenost. Pořádá obec akce pro děti? Může váš školák chodit do místní školy a budete mít v případě potřeby po ruce doktora? To všechno byste při výběru bydliště neměli zapomenout, pokud si chcete život na menším městě užít a ne jen využívat po přespání.

Checklist stěhování

1. Najděte nemovitost /lokalitu

2. Spočítejte náklady na koupi nemovitosti

3. Spočítejte náklady na dopravu

4. Proklepněte školy a školky

5. Projděte si místní restaurace a obchody a kulturní akce

6. Zeptejte se na místní lékaře

7. Nahlédněte do povodňových map

8. Zkontrolujte plány pro výstavbu v okolí

9. Prověřte samotnou nemovitost

10. Kupte nemovitost

Bezrealitky

Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a zároveň jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých realitních webů. Na českém realitním trhu se jejich prostřednictvím zrealizuje asi 20 % všech prodejů nebo pronájmů.

Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a v současnosti se jeho prostřednictvím prodá zhruba 600 a pronajme kolem 4000 nemovitostí měsíčně.

Více informaci na: www.bezrealitky.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika