Jak jsou na tom Češi s duševním zdravím a užíváním doplňků?

Redakce, 21.8.2023

Stres, psychické problémy a nedostatek spánku. To vše motivuje k užívání doplňků stravy na podporu duševního zdraví. I to zjistil GymBeam díky dotazníku, který rozeslal mezi své zákazníky.  Až 76% z dotázaných přitom užívá doplňky stravy na podporu svého psychického zdraví bez předchozí konzultace s odborníkem. Valná většina z nich informace o přínosech užívání doplňků stravy přijímá především ze sociálních sítí a médií. I přes to je až polovina z nich přesvědčena, že pravidelné užívání určitých doplňků stravy opravdu zlepšuje jejich duševní stav, pomáhá jim lépe překonávat vypjaté situace a vyrovnávat se s problémy.


Užívání potravinových doplňků pro duševní zdraví se v posledních letech stává stále populárnější, a mnoho lidí se uchyluje k těmto doplňkům jako k formě samoléčby nejrůznějších problémů. Velkou zásluhu na tom má i oblíbený trend tzv. bio hackingu. Jedná se o set životních změn, které mají maximalizovat potenciál našeho těla a umožnit nám tak cítit se co možná nejlépe. Kromě stravování, redukce stresu a optimalizace spánku, jde samozřejmě také o zvyšování tělesné kondice a cvičení. To ostatně kvitují i výsledky GymBeam dotazníku. Cvičení a užívání vitamínů a doplňků stravy se dělí o první příčky v rámci podpory duševního zdraví respondentů.

 

 

Až 90% GymBeam dotázaných užívá doplňky stravy denně. Přes polovinu z nich se shoduje na užívání Ashwagandhy, neboli indického ženšenu. Jedná se o bylinku ze skupiny adaptogenů a připisují se jí pozitivní účinky především při zvládání stresu a schopnosti adaptovat se na něj. V poslední době se stala opravdu oblíbeným adaptogenem a to i díky trendům na sociálních sítích, které ji zviditelnili a ukázali její pozitivní účinky většímu množství lidí. 

 

 

S celkem znatelným odstupem od známé adaptogenní bylinky, můžeme vidět GABA, kterou užívá 20 % respondentů. Jedná se o kyselinu, která spadá pod nootropika. Běžně se vyskytuje v našem mozku, kde má řadu důležitých funkcí. Jako součást doplňků stravy je nejvíce vyhledávána lidmi, kteří usilují o lepší zvládání psychické zátěže, napětí a bezstarostný spánek. Třetí nejoblíbenější je Kozlík lékařský. Ten se pyšní hned řadou různých účinků. Od péče o kardiovaskulární zdraví, trávicí systém a kognitivní funkce, až po spánek a celkovou relaxaci. Tato blahodárná rostlina tak není v tomto žebříčku žádným překvapením. Další zmiňované doplňky stravy jsou například Bakopa drobnolistá nebo Maca.


Užívání doplňků stravy je populární a respondentům znatelně pomáhá při zvládání stresu a udržování psychické pohody. Ovšem v případě kombinace s užíváním léků je důležité připomenout důležitost konzultace s odborníkem. Některé doplňky mohou interagovat s léky nebo mít potenciálně škodlivé vedlejší účinky. Kromě toho, i když některé doplňky mohou mít přínos v léčbě určitých duševních problémů, neměly by být považovány za náhradu pro důkazem podložené metody léčby, jako jsou léky a terapie.

V ideálním případě by tak lidé, kteří se rozhodnou pečovat o své duševní zdraví, neměli spoléhat pouze na jeden z elementů, ale kombinovat vše výše zmíněné k dosáhnutí optimálního cíle a duševní pohody. 

Dotazníkového šetření na téma “Jíst pro štěstí: Jak Čechům pomáhají doplňky stravy zlepšovat duševní pohodu.” se zúčastnilo 500 respondentů z řad zákazníků GymBeam.

Zastoupeny byly tyto věkové skupiny: 18-24 (31,9%), 25-34 (29,6%), 35-44 (18,6%), 45 a více (19,9%).

 


GymBeam je s obratem 105 milionů eur za rok 2022 největším fitness e-shopem v regionu CEE. Zaměřuje se na prodej výživy pro sport a zdraví, zdravých potravin, sportovního oblečení a příslušenství. Ve svém portfoliu má více než 120 značek a tisíce produktů. Velkou část jeho tržeb tvoří vlastní výroba pod značkami GymBeam, VanaVita, BeastPink, STRIX a XBEAM. 

Společnost GymBeam od vzniku expandovala do dalších krajin Evropy. Momentálně působí na 15 trzích, mezi které kromě Slovenska a Česka patří například Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko, Bulharsko, Ukrajina, Slovinsko, Polsko, Německo či Itálie.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky