Zaplatit školní potřeby odloženou platbou? Žádná ostuda, když to uděláte zodpovědně -

Redakce, 29.8.2023

Nový školní rok klepe na dveře i na rodinný rozpočet. Neustálé zdražování se dotkne i rodičů při nákupu školních potřeb, které podle analýzy 35 typických položek ze spotřebního koše stojí průměrně o 10 % více než loni. Hledáte cesty, jak si s nastalou situací poradit a co nejvíce ulehčit rodinnému rozpočtu? Jedním z řešení můžou být odložené platby , které umožňují náklady bezplatně rozdělit do delšího časového úseku a třeba i zdarma prodloužit záruku. Letos je pravděpodobně využije výrazně víc lidí než loni. Jak se v jednotlivých typech vyznat a jak udělat, aby z odložené platby byl dobrý sluha, ale nestal se z ní zlý pán?

Pokud vybavujete prvňáka do školy, můžete letos počítat s několikatisícovou útratou, u starších dětí se k sešitům přidá i elektronika, která se od pandemie ve výuce využívá stále častěji. V kombinaci s poplatky za školní družinu, obědy a kroužky tak čeká rozpočet rodiny s dětmi školou povinnými značné napětí.

„Obchodníci se předhánějí v ‚back to school‘ akcích – aby ne, když už loni bylo na českých základních školách přes jeden milion žáků. Jakkoli budou ale jejich slevové nabídky výhodné, náklady se nastřádají. Za kompletní nové vybavení pro prvňáčky letos i při všech slevových akcích zaplatíte okolo 4 500 ,“ říká Richard Kotrlík, šéf Skip Pay.

Přitom na vybavení není radno šetřit – zejména ergonomické batohy, které jsou z celé prvňáčkovské výbavy obvykle nejnákladnější, jsou investicí do zdraví vašeho dítěte. Ovšem také investicí, která se bude opakovat, jak dítě poroste – sebelepší batoh či aktovka nebude rychle se vyvíjejícímu dětskému tělu stačit na víc než pár let.

Odložená nebo rozložená platba může pomoci s nárazovými náklady

Výdaje na školní potřeby sice dokážete v průběhu roku pokrýt, problém je, že přicházejí najednou. Abyste je lépe uřídili, můžete využít platební metody BNPL (z anglického buy-now-pay-later, tedy kup teď, zaplať později). Pod touto zkratkou se skrývá odložená a rozložená platba. Obě tyto metody potkáte na českých e-shopech.

Odložená platba

Tuto platební metodu nabízí český poskytovatel odložených plateb Skip Pay na více než 13 000 e-shopech. Jakmile uvidíte mezi platebními metodami logo Skip Pay, můžete metodu pohodlně využít na základě ověření přes telefonní číslo nebo Bank iD. Zboží si tak koupíte ihned, ale platbu ve výši až 5 000 můžete zdarma odložit až o dva týdny. Třeba do té doby, než vám na účet přijde výplata, ze které už zvládnete nárazové výdaje snadno doplatit.

Platba na Třetinu

Rozložená platba vám umožní zdarma rozložit nákladnější nákup do tří splátek, které se z vašeho účtu samy strhnou. První třetinu zaplatíte hned při nákupu, další po třiceti a po šedesáti dnech. Skip Pay nabízí využití rozložené platby pro nákupy v hodnotě od 3 000 do 60 000 .

Není to nebezpečné?

Odložená platba skvěle poslouží, pokud potřebujete překlenout pár týdnů do výplaty a nechcete například zbytečně převádět peníze ze spořicího účtu nebo jet „na dřeň“. Pokud dodržíte její pravidla, je zcela zdarma. Je však pár situací, kdy se odložené platbě vyhněte: Pokud je cena zboží nad vaše možnosti nebo pokud byste s její pomocí vykrývali jiné dluhy.

„Každý úvěr může být dobrý sluha, ale zlý pán. A proto kvalitní poskytovatelé odložených plateb sami dbají na to, aby se jejich klienti nedostali do problémů. V rámci skóringu prověří, jestli je klient schopný splácet, a umožní mu čerpat pouze takovou částku, kterou může splatit. Konkrétně ve Skip Pay je díky tomu 99 % nákupů uhrazeno včas,“ komentuje odborík. 

Využijte chytrý trik, jak si zboží zdarma pojistit a prodloužit jeho záruku o rok

Máte starší dítě? Pak budete zřejmě muset přikoupit další, nákladnější výbavu. Bude potřebovat mobilní telefon. Možná koloběžku na dojíždění do školy. A nejpozději na druhém stupni základní školy již děti budou bezpodmínečně k domácím úkolům potřebovat počítač. A sami víte, jak ráda se elektronika rozbíjí jen krátce potom, co skončila záruka.

„U dražšího vybavení se rodiče chtějí pojistit, že dětem vydrží. Pokud ho zaplatí naší Skip kartou, kterou si mohou pořídit zdarma, poskytneme jim u dražších položek bezplatně tříletou záruku na většinu nakupovaného zboží – tedy o rok delší, než stanoví zákon. A k tomu přidáme i pojištění proti krádeži a rozbití zdarma. Ruku na srdce – komu se ještě nikdy nestala nehoda,“ říká Richard Kotrlík. „A nejde jen o čistě školní potřeby – na začátku školního roku se více prodávají třeba i elektrokoloběžky, které rodiče pořizují dětem pro snazší dopravu do školy. Dobře na odbyt jdou také mobilní telefony a chytré hodinky.“

Odložená platba pomůže i při nákupu na levnějších zahraničních e-shopech

Některé zboží se dá na zahraničních e-shopech koupit laciněji než v Česku. Když chvíli hledáte, dokážete z ceny srazit klidně i 10 %. A nebudete v tom sami – počet lidí, kteří takto nakupují, meziročně vzrostl o třetinu. Nenechávejte ale takový nákup na poslední chvíli – oproti e-shopu v Česku obvykle trvá déle, než zboží přijde. Je taky dobré mít v ruce trumf pro případ, že budete potřebovat zboží vrátit, protože školákovi nesedí nebo se mu nelíbí. Jak vám v tom pomůže odložená platba? Než peníze odejdou z vašeho účtu, máte dost času, aby nákup skutečně přišel. A pokud nepřijde nebo ho budete chtít vrátit, bude se vám s e-shopem lépe jednat a vy nebudete mít blokované vlastní peníze.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky