Klimatický modul v létě dochlazuje, v zimě dohřívá

Efektivním způsobem zajištění optimálního klima v novostavbě, ale i v domě po komplexní rekonstrukci, je centrální řízené větrání. Se zvyšujícími se nároky na neprůvzdušnost domu a efektivitu využívání primárních energií při vytápění však stoupají i požadavky na účinnost větrání. Účinek řízeného větrání lze proto ještě zvýšit, a to přidáním klimatického modulu, který umožňuje dodatečnou úpravu teploty a vlhkosti vzduchu.

Pokročilá technologie klimatického modulu Zehnder ComfoClime, který je nadstavbou pro centrální jednotku Zehnder ComfoAir Q, totiž umožňuje plynulou a automatickou úpravu teploty a vlhkosti vzduchu. Vyvinuli jsme jej zejména pro instalaci v rodinných domech, ve kterých je dosaženo vysoké energetické účinnosti. Takové se v létě často přehřívají, což způsobuje nepříjemné vnitřní klima jako například pocit těžkého parného vzduchu. To může vést k problémům s koncentrací, k únavě, a dokonce k poruchám spánku.  

Klimatické jednotky zabraňují nežádoucímu přehřívání místností a automaticky zajišťují jejich temperování a optimalizaci vlhkosti. Dlouhodobým udržováním konstantní teploty zajistí v interiéru příjemné klima, takže vzduch nebude potřeba v letních měsících nárazově dochlazovat klimatizací. V zimě naopak přiváděný vzduch dohřívají a zajišťují stabilně vysoký tepelný komfort a optimální vlhkost, takže nedochází k přesušování vzduchu, které bývá příčinou sesychání dřevěných prvků v interiéru a nábytku. Navíc brání množení bakterií a vzniku plísní. Právě z pohledu vlhkosti pak význam klimatických modulů ještě roste pro nízkoenergetické a pasivní domy, na které jsou kladeny vysoké nároky na utěsnění stavby.


Schéma letního provozu s využitím rozvodů Zehnder ComfoTube Therm: Větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q se postrará o stálý přísun čerstvého vzduchu. Výkonný entalpický výměník zajišťuje komfortní rekuperaci až 95 % tepla, vlhkosti a chladu. Klimatický modul navíc dochladí přiváděný vzduch na komfortní teplotu. 


Schéma zimního provozu s využitím rozvodů Zehnder ComfoTube Therm: Větrací systém s rekuperací tepla zajišťuje výkonné a energeticky úsporné větrání i v chladných zimních měsících. Klimatický modul se navíc postará o dohřívání vzduchu a optimalizaci jeho vlhkosti.

 

Vhodně zvolený systém dokáže interiéru dlouhodobě zajistit stabilně optimální klima v rámci celého obytného prostoru. V rámci plánování systému komfortního větrání proto nabízíme zdarma zpracování individuálního návrhu a nezávazné cenové nabídky. V rámci této služby dimenzujeme správný výkon větrací jednotky a klimatického modulu a také ideální rozvody vzduchu. Samozřejmostí je profesionální poradenství v průběhu celé realizace a následně v případě potřeby i technický servis.


Bc. Pavel Vořech, DiS.

produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder

Je produktovým manažerem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Vystudoval VOŠ elektrotechnickou, obor Mechatronické systémy, a obor Aplikovaná technika na VŠPJ. Po praxi u firmy Optokon Jihlava se s rodinou přestěhoval do rodného Tábora a začal pracovat pro značku Zehnder – nejprve jako Technický poradce pro systémy komfortního větrání, později jako produktový specialista a produktový manažer. Svou hravou povahu realizuje při hrách s dětmi nebo na PlayStation, miluje hluboké i kontroverzní debaty o technologiích, politice, vesmíru, mimozemšťanech i filozofii, ale také dobré, klidně i velmi exotické, jídlo.


 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení