Jablonecká energetická slaví 10. výročí. Převzetí kontroly nad teplárnou přineslo zlevnění a stabilitu

Bylo to 17. července 2013, kdy se statutární město Jablonec nad Nisou stalo 100% vlastníkem teplárny. Tehdejší primátor Petr Beitl převzal od předsedy představenstva MVV Energie CZ Václava Hracha akcie JTR a bankovní účet společnosti se 160 miliony korun. Tím skončilo několikaleté období plné složitých právních a obchodních jednání. Teplárna se stala majetkem města a získala nový název Jablonecká energetická, a. s. (JE).

Po roce 1989 do té doby státní teplárenská společnost několikrát změnila majitele, přičemž město Jablonec v ní až do roku 2013 mělo menšinový podíl s minimální pravomocí. Cena tepla patřila na začátku druhého tisíciletí k nejvyšším v republice. Atakovala 900 Kč/GJ, což bylo o cca 300 víc, než bylo v té době běžné. Soustava centrálního zásobování teplem (CZT) byla dožilá a ztrátová. Domácnosti se snažily kvůli vysoké ceně odpojovat a soustava se rozpadala. Všichni se ale odpojit nemohli. V Jablonci nebyla dostatečná kapacita nízkotlakých rozvodů plynu pro všechny drobné odběratele. Mnoho domácností záviselo na centrálním zásobování.

Převzetí kontroly nad teplárnou přineslo zlevnění a stabilitu

„Kupujeme si šanci zklidnit situaci a ochránit občany připojené na CZT před dalším navyšováním ceny tepla. Většinový akciový podíl kupujeme proto, abychom zabránili dalším sporům vedeným proti odpojeným odběratelům a aby došlo k ukončení arbitráže, v níž městu mohla hrozit úhrada téměř 90 milionů . Kupujeme ji proto, abychom soustavu nechali řízeně rozpadnout na menší a efektivnější celky, abychom zabránili dalšímu zdražování a v konečném důsledku snížili cenu za GJ,“ prohlásil tenkrát primátor Petr Beitl. Takřka okamžitě došlo k významnému snížení cen tepla a začal se připravovat rozpad soustavy na menší blokové zdroje. Paralelně s tím tehdejší náměstek primátora pro ekonomiku a předseda představenstva JE Miloš Vele vedl jednání s plynárenskou společností o posílení kapacity a vybudování středotlakých rozvodů plynu. To bylo pro zdárný průběh revitalizace zásadní.

Vlastní revitalizace soustavy proběhla ve dvou etapách v letech 20152016 a stála přes 200 milionů korun. „Financovala ji Jablonecká energetická z vlastních zdrojů, využili jsme evropské dotace a v záloze jsme měli i směnečný program u KB,“ vzpomíná Vele.

Náročný proces probíhal za provozu a zaznamenali jej snad všichni ve městě. Všude byly výkopy a omezení. „Dodatečně děkuji ještě jednou občanům za trpělivost a pochopení. Jednak jsme ukládali do země předizolované teplovodní potrubí, a pak tu byly výkopy plynařů, kteří rozšiřovali středotlakou síť. K tomu se stavěly komíny ve zdrojích,“ připomíná si náročné období Petr Roubíček, ředitel JE v letech 20142019.

Ke snížení cen došlo okamžitě

„Efektem revitalizace bylo okamžité snížení ceny pro odběratele. Jablonecká energetická získala moderní technologie s téměř 100% účinností systému a došlo k posílení kapacity plynu pro celé město. Jablonec se těmito kroky stal příkladem pro všechna ostatní česká města a já dodatečně děkuji zastupitelům, kteří našli odvahu pro tento projekt hlasovat. Děkuji také všem kolegům, kteří se podíleli a podílejí na tom, že teplárna je stabilní městskou společností, na niž můžeme být právem hrdí,“ uzavírá vzpomínání primátor Vele.

(mh)



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie