Početná rodina našla vysněné bydlení v Písku: Nízkoenergetická dřevostavba je oázou klidu a komfortu

Redakce, 19.9.2023
 

Početná rodina Čisteckých našla své vysněné bydlení v moderní dřevostavbě na píseckém předměstí. Dřevostavba navržená s cílem poskytnout rodině maximální komfort a užitek se pyšní pečlivě zvolenými stavebními materiály, poskytuje zdravé ovzduší, příjemné klima v zimě i v létě a využívá hned několik technologických vychytávek, jako jsou fotovoltaické panely či rekuperační systém upravující vnitřní teplotu bez využití externí energie.

Najít vysněné bydlení pro pětičlennou rodinu z Prahy, ke které se pravidelně přidávají ještě dvě další děti, není jen tak. Manželé Čisteckých vyzkoušeli hned několik domů a bytů v Praze i jejím okolí, nikde ale nebyli zcela spokojení. Nakonec se rozhodli uchýlit se na maloměsto – konkrétně do Písku, kde mají možnost bydlet v rodinném domě na okraji města, a přesto mají veškerou občanskou vybavenost v docházkové vzdálenosti a kde děti budou moci chodit samy do školy.

V minulosti žili manželé Čisteckých i v klasických zděných či cihlových domech, u každého z nich však měli své výhrady. Mnohdy zhoršovaly problémy nejstaršího syna, který trpí alergiemi. Jinde zase rodinnou pohodu narušoval hluk z ulice a v dalších platili nemístné sumy za energie – provoz početné rodiny se přece jen prodraží. Jejich pozornost proto upoutala místní společnost Goopan, která se zaměřuje na moderní dřevostavby vyhlášené zdravým vnitřním prostředím, energetickou úsporností a maximálním komfortem. Čisteckých se navíc potřebovali nastěhovat za necelý rok, aby syn mohl nastoupit do první třídy již v Písku, a právě dřevostavba představovala nejrychlejší řešení. „V říjnu jsme podepsali smlouvu a v listopadu následujícího roku jsme už bydleli. Výstavba celého domu trvala pouhý rok. Bývali bychom se mohli nastěhovat ještě dříve, kdyby nenastal problém s betonem, který na podzim schnul pomaleji, než jsme čekali, a nešly na něj proto pokládat dřevěné podlahy,“ vysvětluje Leona Čistecký. Rychlá realizace je jedním z důvodů, proč jsou dřevostavby v dnešní lehce uspěchané době tak populární. „Klasické domy z masivních materiálů, jako jsou cihly, se staví dlouhé roky. Výhoda dřevostaveb spočívá v tom, že velkou část dají dohromady profesionálové již v tovární hale,“ vysvětluje Tomáš Korecký, odborník na dřevostavby ze společnosti Rigips, Saint-Gobain. Dva měsíce po nastěhování se rodina Čisteckých pustila do vyrovnání terénu na svažitém pozemku, který měl zhruba jedena půlmetrové převýšení.

Vnitřní ovzduší pomáhá alergikům

Podle Leony Čistecký je život v nové dřevostavbě o poznání příjemnější než v předešlých domech. Jelikož Goopan klade důraz na kvalitní a funkční stavební materiály, v interiéru například najdeme speciální sádrokartonové desky Rigips s Activ’Air, jež zlepšují kvalitu vnitřního ovzduší. „Desky jsou opatřeny speciální technologií, které interiér zbavují škodlivého formaldehydu a zároveň jsou zdravotně nezávadné.“ vysvětluje Robert Hošek, odborník na sádrokarton z Rigipsu. „Nejstarší syn trpí alergiemi. Venku ho často pálí oči a má rýmu. Když však přijde domů, jako by se zcela vyčistil, hned je mu lépe,“ dodává paní Čistecký. Změnu ovzduší prý pozoruje například i na květinách ve váze – ve zděných a cihlových domech jí obvykle vydržely jen týden, v písecké dřevostavbě vypadají pěkně i tři týdny.

Čistecký si potrpí na příjemné klima. V zimě hodně topí, v létě je pro ně zase dům oázou, kam se mohou schovat před horkem. „Díky tomu, že dřevostavby neakumulují teplo, nebývají v létě přehřáté. I v těch největších vedrech tak bývá v interiéru snesitelná teplota a v noci se dá klidně spát,“ vysvětluje Tomáš Korecký. Větrání v domě zajišťuje rekuperační jednotka opatřená systémem Cool Breeze, který dokáže interiér zchladit či ohřát o celé čtyři stupně výše nebo níže, než je teplota vně domu, a to bez využití sebemenšího množství elektrické energie. „Když nejsou teploty extrémní, systém nám drží příjemné klima sám o sobě. V zimě pak využíváme podlahové vytápění,“ říká Leona Čistecký. Přehřívání domu účinně brání i všudypřítomné externí žaluzie.

Naprostý klid díky akustické izolaci

Z obývacího pokoje má rodina výhled do zeleně, stejně jako ze zahrady. Blízkost přírody přitom nijak nenarušuje čistotu vnitřního prostředí, a to i díky omítce Weber pas silikát. „Na speciální omítce neulpívají nečistoty, neobrůstá mechem a ubrání se i vůči vlhkosti,“ vysvětluje Tomáš Pošta, odborník na fasády ze společnosti Weber, Saint-Gobain. Celý vnější zateplovací systém je navíc extrémně odolný, takže odolá například krupobití.

Rozšiřování okolní zástavby se nechystá, poklidný sen Čisteckých by tak nemělo nic narušovat. V nedalekém okolí se sice přes léto pořádají koncerty, díky dostatečnému odhlučnění však v domě většinou panuje ticho. „K akustickému komfortu přispívají tepelné izolace z minerálních vláken, které tlumí hluk zvenčí.Součástí použité difuzně otevřené skladby stěn je i speciální akustická izolace Isover AKU, díky níž i v domech postavených v hlučnějším prostředí může panovat naprostý klid,“ vysvětluje Tomáš Truxa, odborník na izolace ze společnosti Isover, Saint-Gobain. „ Akustika je ale komplexní záležitosti a vždy záleží na kvalitě provedení všech jednotlivých detailů – napojení oken a dveří na stěnu a podobně,“ doplňuje odborník ze společnosti Isover, Saint-Gobain.

Dřevostavba rodiny Čisteckých je – podobně jako ostatní projekty společnosti Goopan – i tak trochu „domem budoucnosti“. Na její střeše najdeme fotovoltaické panely, které dokážou vyrobit asi 70 % roční spotřeby elektrické energie. „Až je začneme plně využívat, náklady na energie v celém domě by na měsíc neměly přesáhnout 2,5 tisíce korun,“ vysvětluje Leona Čistecký.

Vzorový dům se může pochlubit i zelenou střechou

Většina domů od společnosti Goopan je postavena v pasivním energetickém standardu. Ta, ačkoliv je původně písecká, v současné době staví především v Praze a Středočeském kraji. Celkem ročně postaví okolo 40 domů. Kromě udržitelnosti si firma zakládá i na kvalitních a spolehlivých stavebních materiálech. „Udělali jsme řadu testů, abychom zjistili, které materiály budou pro naše dřevostavby a klienty nejlepší. Na jejich základě jsme se potom rozhodli pro jednotlivé dodavatele, včetně společnosti Saint-Gobain. Materiály jednotlivých jejích divizí se navíc skvěle doplňují, takže nemusíme řešit jejich vzájemnou kompatibilitu,“ vysvětluje Radek Říha, ředitel společnosti Goopan.

Volně přístupný vzorový dům společnosti Goopan se nachází v Malčicích u Písku a mimo řady dalších věcí se pyšní například extenzivní zelenou střechou. „Ozeleněné střechy s nízkou suchomilnou vegetací, jako jsou například netřesky nebo rozchodníky, jsou nejoblíbenější. Tyto rostliny se dokážou vypořádat s extrémními podmínkami na střechách během celého roku. Současně extenzivní vegetační střechy patří mezi téměř bezúdržbové a jsou cenově nejdostupnější,“ vysvětluje Josef Hoffmann, odborník na zelené střechy ze společnosti Isover, Saint-Gobain.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky