Otestovat se na makulární degeneraci lze i doma. Můžete tak předejít ztrátě zraku

OCP, 25.9.2023
Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) patří k nejzávažnějším onemocněním sítnice a je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku až slepoty u starších lidí. Pro záchranu zraku je důležitá včasná diagnostika. Výhodou je, že se můžete pravidelně testovat i doma.

Při makulární degeneraci dochází k postižení tzv. žluté skvrny, což způsobuje postupné zhoršení centrálního vidění. Onemocnění se vyskytuje ve dvou formách – suché a vlhké. Suchou formou VPMD trpí 85 % pacientů a vlhkou formou 15 % pacientů, přičemž vlhká forma VPMD způsobuje u 90 % pacientů závažnou ztrátu zraku. 

„Vlhká forma VPMD dokáže nevratně zničit zrak během několika týdnů nebo měsíců. Proto je důležitá včasná diagnostika. Riziko slepoty je u tohoto onemocnění opravdu vysoké, a právě čas je pro nás rozhodující, abychom mohli pacientovi účinně aplikovat biologickou léčbu pomocí tzv. anti-VEGF látek,“ vysvětluje MUDr. Dana Fillová, vedoucí lékařka aplikačního a vitreoretinálního centra Očního centra Praha.
MUDr. Dana Fillová

Odhaduje se, že v České republice je tímto onemocněním postiženo 350 000 lidí. Výskyt tohoto onemocnění souvisí s věkem a se stárnutím populace bude počet nemocných narůstat.

Důležitá je včasná diagnostika
Lidé nad 50 let by měli pravidelně podstupovat komplexní oční vyšetření zahrnující i speciální skenování sítnice pomocí tzv. OCT angiografie, která dokáže odhalit oční onemocnění v počátečním stadiu, kdy pacient ještě žádné příznaky onemocnění nepociťuje.

„Onemocnění VPMD se zpočátku může projevovat velmi nenápadně. Zhoršení vidění za tmy a za šera, mírně zamlžené vidění, barvy nejsou tak jasné jako dřív, našedlá místa v zorném poli nebo rozvlněný text při čtení. Tyto prvotní příznaky pacienti často automaticky přičítají ‚normálnímu‘ zhoršení zraku. Nebo mohou být i těžko postřehnutelné z toho důvodu, že zdravé oko kompenzuje vidění postiženého oka. Proto k nám bohužel přicházejí pacienti často až v pokročilém stadiu onemocnění,“ popisuje příznaky a záchyt onemocnění paní doktorka Fillová.

Domácí testování
Výhodou je, že se na toto onemocnění mohou pacienti otestovat i přímo doma, a to pomocí tzv. Amslerovy mřížky (pozn.: níže je Amslerova mřížka přiložena). Ideální je, aby se starší lidé testovali pravidelně, klidně i každý den. Domácí testování je velmi jednoduché a nenáročné. Stačí totiž jen jedna minuta a uvidí, zda se mají objednat k očnímu lékaři.

Ztrátu zraku lze zastavit
Včasným rozpoznáním onemocnění lze pomocí moderních léků ztrátu zraku zastavit. „U vlhké formy nemoci se v rámci léčby přistupuje k moderní biologické léčbě. Při této léčbě se do oka aplikují nitrooční injekce s anti-VEGF preparátem do sklivce. Biologická léčba je cílená, maximálně efektivní a její včasná aplikace může zastavit či významně zpomalit postup onemocnění. Naopak bez léčby může být ztráta vidění velmi rychlá a může vést dokonce až k praktické slepotě,“ dodává specialistka na léčbu sítnice MUDr. Fillová.

Oční centrum Praha je jedním ze specializovaných pracovišť v Praze a Středočeském kraji, která mohou biologickou léčbu sítnice plně hrazenou ze zdravotního pojištění poskytovat. Patříme i mezi první centra v České republice, která v letošním roce začala aplikovat i novou, nejmodernější biologickou léčbu.

„Výhodou nejmodernějších léčiv je dlouhodobá stabilita a duální efekt biologického léčiva. Zároveň by díky této nové léčbě měli pacienti s onemocněním sítnice absolvovat menší počet nitroočních injekcí než u dosavadních léků,“ vysvětluje výhody nové léčby paní doktorka Fillová.

Amslerova mřížka a postup testování

Postup testování:
  1. Pokud nosíte brýle na čtení, nasaďte si je.
  2. Usaďte se v dobře osvětlené místnosti.
  3. Mřížku držte ve vzdálenosti cca 30–40 cm od obličeje.
  4. Levé oko si zakryjte a zaostřete na bod ve středu.
  5. Pozorně si prohlédněte mřížku, ta musí být celá viditelná, pravidelná a s rovnoběžnými čarami.
  6. Stejný postup zopakujte s pravým okem.

V případě, že při testování pravého či levého oka vidíte nerovnost nebo nerovnoběžnost čar či některou část mřížky nevidíte vůbec, je důvod k vyšetření u očního lékaře pro podezření na VPMD.


MUDr. Dana Fillová 

Vedoucí lékař aplikačního a vitreoretinálního centra, Oční centrum Praha

Vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Je absolventkou zahraničních kurzů a stáží ESASO Medical Retina module, Surgical Retina module Switzerland, Vienna wetlab course - Surgical Retina. 

V Očním centru Praha působí od listopadu 2018 jako odborný lékař. Od května 2023 působí jako vedoucí lékař aplikačního a vitreoretinálního centra.
Zabývá se především terapií a diagnostikou zadního segmentu oka (patologie sklivce a sítnice) a v Očním centru Praha vede specializované centrum pro léčbu onemocnění sítnice. Od roku 2020 působí jako principal investigator v mezinárodních klinických studiích léčby sítnice.

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky