Jak předcházet podzimním virózám a nachlazení - tipy na podporu imunity

Podzim přináší nejen krásně vybarvenou přírodu a poetické babí léto, ale bývá také spojován s vlnou nachlazení a viróz. Než vaše děti donesou první várku nemocí ze školních a školkových kolektivů, zkuste se na nápor virů připravit. Je sice pravděpodobné, že se podzimem bez alespoň jedné rýmy neprokoušete, ale můžete se vyvarovat těžším průběhům nachlazení. Co vám v prevenci pomůže?

Zdravě jíst, zdravě žít

Bude to znít trochu otřepaně, ale zdraví začíná na talíři. Správná skladba jídelníčku funguje zkrátka jako výborná prevence. Co tedy pravidelně jíst? Ideálně to, co podporuje rozvoj pro tělo prospěšných bakterií. Klíč k dobré imunitě se totiž ukrývá ve střevech, kde taky najdeme většinu buněk imunitního systému. Aby střeva fungovala správně, je vhodné zařazovat potraviny jako kysané zelí či jiné fermentované produkty, například v podobě stále oblíbenějšího kimči.

„Velmi vyhledávané jsou také takzvané immunity shoty – předem připravené malé dávky nápojů z kvalitních přírodních surovin, které umí povzbudit organismus a podpořit imunitu. Tradiční součástí bývá například kurkuma nebo zázvor,“ doplňuje Petr Souček, odborník na nápoje z online supermarketu Košík.cz.

Pokud nejste fanoušky kysaných produktů, pomozte si výživovými doplňky v podobě probiotik a prebiotik. Probiotika jsou kultury mikroorganismů, které pomohou osídlit střevo správnými bakteriemi, a k tomu využívají jako potravu právě probiotika.

„Existuje několik kmenů probiotik, které mají různé účinky. Zatímco některé je vhodné brát jako doplněk při užívání antibiotik, pro obnovu střevní mikrofloŕy a předcházení zažívacím problémům, jiné slouží k posílení imunity. Podle toho je třeba probiotika vybírat,“ dodává PharmDr. Jana Doleželová.

Otužování a saunování zdar

Milovníci léta a vyšších teplot to asi neradi uslyší, ale výbornou prevencí řady nemocí je otužování. Nemusíte přitom hned skákat do sudu s ledem – stačí, když do své ranní rutiny přidáte dvě až tři minuty studené sprchy. Ta povzbudí krevní oběh, zlepší prokrvení organismu a nakopne váš imunitní systém, který bude lépe připraven na boj s nepříznivými vlivy vnějšího okolí. Neměli bychom zapomínat ani na to, že pravidelná studená sprcha dlouhodobě zlepšuje náladu, což se během deštivých podzimních dnů rozhodně hodí.

Je pro vás představa ranní studené sprchy příliš drastická? Zkuste na to jít přes saunování a nejprve se důkladně prohřát. O blahodárném vlivu sauny na organismus už se toho napsalo hodně – a právem. Věřte, že když ji zařadíte mezi pravidelné aktivity, na své imunitě to rozhodně poznáte. Potvrzuje to i řada studií – rakouský profesor Edzard Ernst zkoumal už v roce 1990 vliv saunování na zdraví při virových epidemiích a zjistil, že saunováním si lze zajistit asi dvojnásobnou odolnost vůči virovým onemocněním.

Podpořte imunitu přírodními doplňky

Klíčovými „bojovníky“, kteří pomohou v předcházení nemocí, jsou především vitamíny C a B, a také často zmiňovaný vitamín D. Ten podporuje správnou funkci imunitního systému a ovlivňuje vstřebávání vápníku a fosforu v organismu. Tělo ho přirozeně získává především pobytem na slunci, nicméně dodat si ho částečně můžete také stravou.

Kromě vitamínů by našemu tělu neměly chybět ani důležité minerály, především selen a zinek, které přispívají k dobré imunitě. Tělo potřebuje také železo, jehož nedostatek se může projevit právě oslabením obranyschopnosti těla. Klíčovou roli hraje i hořčík, který podporuje správnou činnost nervové soustavy a pomáhá zmírňovat únavu.

Šetřete síly a nepřecházejte nemoci

Máte potřebu být celoročně supermanem, který zvládá všecko na sto procent a nevydechne si ani na chvíli? Pak si koledujete o to, že vás podzimní vlna viróz skolí v plné síle. Pokud jste nachlazení, pokašláváte a vaše spotřeba kapesníků trhá rekordy, měli byste se v první řadě vyležet. S běžným nachlazením to zvládnete i bez lékaře, pokud vás netrápí jiné zdravotní obtíže. A jak na domácí léčbu? Naordinujte si klidový režim, a především dostatek tekutin – nejlíp vody nebo bylinkových čajů.


Vyzkoušejte babské rady

Jak říká známá poučka – neléčená rýma trvá sedm dní, léčená týden. Na druhou stranu ale platí, že průběh běžného nachlazení můžete zpříjemnit a urychlit, třeba za pomoci tradičních babských receptů:

· Na kašel můžete nasadit cibulový sirup, který si vyrobíte velice jednoduše. Stačí cibuli nakrájet, přidat k ní lžíci rostliného sladidla, promíchat a nechat přes noc v uzavřené nádobě pustit šťávu. Tu pak užívejte po lžičkách 3× denně.

· Horečku a zahlenění pomůže zmírnit lipový čaj, který podporuje pocení, urychluje léčbu a je protizánětlivý.

· Na bolest v krku vyzkoušejte odvar ze šalvěje. Její snítky zalijte horkou vodou, nechte vylouhovat 10-15 minut a sceďte. Pak kloktejte několikrát denně dle potřeby.

· Horečku a bolesti pomůže utlumit léty prověřený Priessnitzův zábal. Na postižené místo (krk, hrudník) přiložte plenu či jinou látku namočenou ve studené vodě, a tu překryjte suchou vrstvou. Nechte hodinu až dvě působit a po několika hodinách opakujte.

· Nachlazení pomůže zmírnit silný rostlinný vývar, který tělu dodá bílkoviny, minerály i vitamíny, a navíc uvolní dýchací cesty a zklidní zažívání.

Dopřejte si dostatek spánku a fyzické aktivity

Na imunitě se velmi rychle projeví nedostatek spánku, který zvyšuje produkci stresového hormonu kortizolu. Jeho dlouhodobý přebytek oslabuje funkci imunitního systému a negativně ovlivňuje i činnost mozku. V rámci prevence podzimních viróz tak nezapomínejte na odpočinek a naordinujte si minimálně 7 hodin spánku denně.

Proti stresu, který má na imunitu velmi negativní vliv, vám pomůže i dostatek fyzické aktivity. Nemusíte běhat půlmaraton ani zdvihat metráková závaží, ale pravidelný pohyb do své rutiny rozhodně zařaďte. Stačí každodenní procházka, půlhodinka, kterou věnujete protažení nebo pár bazénů či kilometrů na kole. Uvidíte, že s lepší fyzickou kondicí se zlepší i vaše imunita.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky