Mezinárodní klimatický a energetický summit: Nejsme na správné cestě k dosažení cílů Pařížské dohody, ale můžeme to změnit

Euroskop, 4.10.2023

V rámci španělského předsednictví v Radě EU proběhl v neděli 2. října Mezinárodní klimatický a energetický summit v Madridu. Ten organizovala místopředsedkyně španělské vlády Teresa Ribera a výkonný ředitel Mezinárodní energetické agentury (IEA) Fátih Birol. Summit se zaměřil na upevnění závazku splnit Pařížské dohody, zejména na cíl omezení globálního oteplování na 1,5 °C. Summitu se zúčastnili ministři životního prostředí a další státní představitelé z přibližně 40 zemí světa.

I přesto, že Teresa Ribera vnímá nedostatečný vývoj v plnění závazků Pařížské dohody, věří, že jsou státy stále schopné naplnit důležité klimatické cíle při dostatečně vyvinutém úsilí. Zejména je důležité, aby se omezilo globální oteplování na 1,5°C. Při současném přístupu hrozí zvýšení teploty o 2,4°C.

Zvyšující se teplota Země má za důsledek například intenzivnější, delší a častější vlny veder a sucha, vydatnější srážky nebo silnější hurikány.

"I když nejsme na správné cestě k dosažení pařížského cíle, jsme schopni zajistit jeho dosažení za předpokladu, že zdvojnásobíme své úsilí a pošleme klíčová sdělení k urychlení procesu."

Dobrou zprávou je podle výkonného ředitele IEA růst celosvětových investic do čisté energie, které během posledních dvou let vzrostly o 40 %. Další pozitivní zprávou je, že ze všech nově vybudovaných elektráren na světě za rok 2023 je více než 80 % z nich udržitelných. Nadto probíhá intenzivní elektrifikace dopravního sektoru, přičemž jedno z pěti prodávaných aut je elektrické ve srovnání s jedním z 25 aut před pouhými dvěma lety.

Madridský summit představuje poslední mezinárodní setkání ve věci klimatu a energie před listopadovou Konferencí OSN o změně klimatu 2023 v Dubaji (COP28).

Pokud vás zajímá průběh summitu, můžete ho zpětně shlédnout:

Náhledové foto: IEA

Zdroj: IEA, EFE

The post Mezinárodní klimatický a energetický summit: Nejsme na správné cestě k dosažení cílů Pařížské dohody, ale můžeme to změnit appeared first on Euroskop.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie