5 nejstrašidelnějších knihoven světa

Redakce, 5.10.2023

Tajemný hřbitov, hrad nebo mlýn. Určitě už jste o nějakém slyšeli. Děsivým místem ale může být i knihovna. Temné uličky mezi historickými regály skrývají často mrazivá dobrodružství. Přečtěte si o pěti nejtajemnějších knihovnách světa.

 

Marshova knihovna (Irsko)

Marsh's Library se nachází v irském hlavním městě Dublinu a je stará více než 300 let. Je pojmenována podle svého zakladatele Narcissuse Marshe. Ten se narodil v Anglii v roce 1638. Vystudoval Oxford a později se stal anglikánským duchovním. Fascinovala ho astronomie, matematika a hudba. V roce 1679 byl jmenován proboštem na univerzitě Trinity College v Dublinu. A protože mu zde chyběla kvalitní literatura, založil právě zmiňovanou knihovnu. Jak to souvisí se strašením? Jeho neteř Grace, kterou vychovával, mu údajně v knihovně nechala vzkaz, po kterém on dosud pátrá. A kromě toho právě zde ještě jako student přemýšlel o svém budoucím románu Drákula Bram Stoker. Víte, co si půjčoval? Mapy a cestopisy o Transylvánii.

Felbrigg Hall (Anglie)

Felbrigg Hall je anglický venkovský dům ze 17. století v Norfolku. Je známý svou jakobínskou architekturou a jemným georgiánským interiérem, součástí jsou také zahrady, jezero a lesy. Jeho majitel, Robert Ketton-Cremer, jej odkázal v roce 1969 společnosti National Trust, která se o něj jako národní památku stará.

Proč tam straší? V roce 1809 se William Windham III., tehdejší majitel Felbrigg Hall, vracel od svého přítele, když uviděl v ulici Conduit Street hořet dům. Jeho přítel Frederick North žil pár dveří od hořícího domu a vlastnil cennou knihovnu. Windham se proto s dalšími muži pustil do její záchrany a přenosil knihy na bezpečné místo, než oheň zasáhl Northův dům. Při odstraňování těžkých knih však upadl a pohmoždil si kyčel. Později na následky zranění zemřel. Legenda říká, že jeho duch se zjevuje ve Felbrigg Hall, aby mohl číst knihy.

 

Willard Library (USA)

Willard Library byla založena v roce 1885 a je nejstarší veřejnou knihovnou v Indianě. Tato historická knihovna sídlí ve viktoriánské gotické budově, kterou obývá duch Šedé dámy. Ta byla údajně naposledy spatřena 10. srpna 2010 v chodbě v suterénu asistentkou dětské knihovny. Došlo zde také k řadě nevysvětlitelných událostí, jako jsou divné zvuky a hluk, tekoucí voda, přesunuté knihy nebo nábytek, vůně parfému atd. Knihovnu prozkoumalo několik organizací zabývajících se paranormálními jevy a v celé knihovně jsou rozmístěny kamery na zachycení duchů.

Šedou dámu údajně viděli dívat se do vody během návštěvy knihovny také lektoři z University of Southern Indiana. Policisté, kteří reagovali na bezpečnostní poplach v knihovně, spatřili dva duchy v okně knihovny v patře. Stovky lidí hledají Šedou dámu každý říjen během tzv. Ghost Tours pořádaných knihovnou. První hon na ducha proběhl na konci 90. let a od té doby je každoroční oblíbenou událostí.

 

Biblioteca Pública de la Universidad Michoacana (Mexiko)

Knihovna se nachází v bývalém kostele ze 17. století. Proč? Na základě reformních zákonů se v Mexiku v polovině 19. století většina klášterů stala majetkem státu. Ne jinak tomu bylo u bývalého chrámu Tovaryšstva Ježíšova. Díky iniciativě tehdejšího guvernéra Michoacánu Lázara Cárdenase del Río byl v roce 1930 kostel přeměněn na knihovnu.

Podle zaměstnance knihovny zde byli duchové pozorováni v průběhu let jak ze strany návštěvníků, tak zaměstnanců knihovny. Pro BBC uvedl, že jedna ze zaměstnankyň u přepážek jasně cítila, jak jí fouká do ucha a také to, jak jí po těle přejíždějí ruce. Uvedl také případ středoškoláků, kteří si chtěli vyfotit knihovnu. Když se podívali na snímek, uvědomili si, že mezi policemi jsou dva obrázky, jeden jeptišky a jeden mnicha. Fotografii nechali zvětšit a přestože někteří tvrdili, že šlo o odraz reflektorů lamp, podle María Abigail Gonzáleze to není možné, jelikož reflektory jsou příliš vysoko.

 

Indická národní knihovna (Indie)

Indická národní knihovna se nachází v Kalkatě a její počátky sahají do 19. století. Zároveň je největší knihovnou v Indii. Podle portálu Times of India Travel jde o jedno z nejstrašidelnějších míst v Kalkatě. Příběh o přízraku lady Metcalfové, který straší v jejích chodbách, se vypráví už dlouhé roky. Existuje řada svědectví, podle kterých lidé cítili přítomnost někoho jiného nebo měli pocit, že je někdo sleduje. 

V roce 2010 byla v knihovně objevena tajná místnost, do které za více než 200 let nikdo nevstoupil. K čemu sloužila? Existují různé teorie, např. že fungovala jako mučírna během britské nadvlády v Indii. Poté, co při nehodě během renovačních prací přišlo o život 12 dělníků, se podle svědeckých výpovědí paranormální jevy začaly objevovat častěji.


Jaká knihovna je vůbec nejstrašidelnější?

Podle knižního secondhandu Knihobot je to taková knihovna, kterou tvoří děsivě plesnivé knihy. Kde se nachází? Možná právě u vás na půdě. V prachu a vlhku knihy ožívají a stávají se útočištěm odporných parazitů. O hrůzostrašný zážitek se tak nemusí postarat paranormální síly, ale pavučiny, myší hnízda nebo zápach plísně. Jak postupovat, abyste takovou strašidelnou knihovnu nestvořili? Především pravidelně třídit knihy a ty, které se vám nevejdou do knihovny v obývacím pokoji, nemilosrdně vyřadit. „Určitě byste se měli vyvarovat skladování knih v krabicích, ve sklepě nebo na půdě. Knihy se v nich ničí, plesniví a když je nemáte na očích, pravděpodobnost, že se k nim vrátíte, je nulová. Než je tedy tímto způsobem znehodnotit, je lepší je poslat dál,“ radí Nicol Strungová z Knihobotu. Knihy raději poznají nového čtenáře než prach a myši.

 

Zdroj: Knihobot

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky