Společnost Energo-Pro koupila deset vodních elektráren ve Španělsku

Export, 5.10.2023

Nadnárodní provozovatel vodních elektráren Energo-Pro se sídlem v Česku rozšiřuje své pole působnosti do španělské Galicie. Skupina Energo-Pro dokončila akvizici stoprocentního podílu ve firmách Xallas Electricidad y Aleaciones (Xeal) a Feroe Ventures & Investments (Feroe) od globální investiční společnosti Sixth Street Partners. Jde o jednu z největších českých investic ve Španělsku.

Vodní elektrárna Santa Uxía II. Foto: Xeal

Na financování transakce získala společnost Energo-Pro překlenovací úvěr ve výši 300 milionů eur poskytnutý bankami J.P. Morgan a Goldman Sachs.

Firma Xeal je provozovatelem deseti vodních elektráren o celkovém výkonu 167 megawattů a dvou závodů na výrobu feroslitin. Společnost Feroe podala žádost o koncesi na projekt nové přečerpávací vodní elektrárny o plánovaném výkonu 400 megawattů.

Produkce elektřiny v deseti elektrárnách Xeal byla v roce 2022 na úrovni 386 gigawatthodin, tržby obou společností, které Energo-Pro přebírá, dosáhly 185 milionů eur a zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) 45 milionů eur.

VSTUP NA TRH EUROZÓNY

„Převzetí vodních elektráren v Galicii je součástí diverzifikace našich aktivit, která má za cíl rozložit makroekonomická i politická rizika. Poprvé jsme v hydroenergetice zamířili do jedné z největších zemí eurozóny, kterou považujeme z hlediska našeho zaměření za perspektivní region,“ řekl výkonný šéf skupiny Energo-Pro Petr Milev.

Současně se zvýší objem tržeb denominovaných v eurech, což pozitivně koreluje s kapitálovou strukturou Energo-Pro – část dluhů je denominovaná právě v této měně. Skupina tak vstupuje na trh eurozóny, přičemž kreditní rating Španělska je vyšší než v Bulharsku, Gruzii a Turecku, kde má Energo-Pro nejvíce aktiv.

SPECIALISTÉ NA VODNÍ ENERGETIKU

Společnost Energo-Pro se téměř 30 let specializuje na vodní energetiku. Dlouhodobě vlastní a provozuje 34 vodních elektráren s celkovou instalovanou kapacitou 859 megawattů, a to v Bulharsku, Gruzii a Turecku. Aktivní je také v Latinské Americe, nyní staví novou vodní elektrárnu v Kolumbii. V Bulharsku a Gruzii provozuje i distribuční sítě elektřiny a obsluhuje více než 2 miliony zákazníků. Je významným zaměstnavatelem, ve skupině pracuje více než 9 000 zaměstnanců.

Společnosti přidružené k Energo-Pro také vlastní a provozují dvě nové vodní elektrárny v Turecku – Alpaslan 2 a Karkurt s celkovým instalovaným výkonem 377 megawattů a dvě vodní elektrárny v Česku. Celková instalovaná kapacita skupiny přesahuje 1 248 megawattů. Průmyslovým pilířem skupiny je přední výrobce vodních turbín a zařízení pro vodní elektrárny, skupina Litostroj.

 

Fotogalerie

Vodní elektrárny v Galicii. Foto: Xeal

SPOLEČNOST SIXTH STREET

Od převzetí aktiv v roce 2019 investovala společnost Sixth Street do zlepšení jejich provozní efektivity, modernizace zařízení a zvýšení bezpečnosti i výrobní kapacity ve všech vodních elektrárnách i továrnách na výrobu feroslitin.

„Na zodpovědnou správu těchto aktiv jsme opravdu hrdí a těší nás, že je můžeme předat vysoce kvalifikovanému, dlouhodobému vlastníkovi s takovou historií a zkušenostmi, jako je společnost Energo-Pro,“ uvedl Richard Sberlati, partner společnosti Sixth Street.

Společnost Sixth Street je globální investiční společnost, která spravuje aktiva v hodnotě více než 70 miliard dolarů. Její tým pro infrastrukturu vytváří kapitálová partnerství s institucemi, které se zabývají provozem infrastruktury, energetickou transformací a obnovitelnými zdroji.

PŘÍZNIVÉ PODMÍNKY PRO HYDROELEKTRÁRNY

Galicie v severozápadní části Španělska je nejdeštivější oblastí země s ročním úhrnem srážek více než 2 100 litrů na metr čtvereční a nabízí atraktivní podmínky pro provoz hydroelektráren. Devět z deseti vodních elektráren společnosti Xeal se nachází na řece Xallas. „Naším cílem je diverzifikovat portfolio vodních elektráren také z hlediska hydrologie. Skupina Energo-Pro bude méně závislá na hydrologii v zemích kolem Černého moře,“ dodává Petr Milev.

Díky čtyřem přehradním nádržím a kaskádovému systému dokáže provozovatel hydroelektráren dokonale využít potenciál řeky Xallas, optimalizovat příjmy i výrobu elektřiny podle potřeb přenosové soustavy a nabízet podpůrné služby, jejichž potřeba s větším podílem variabilních obnovitelných zdrojů v sítí poroste.

Xeal je tak významným hráčem také na trhu podpůrných služeb pro operátora přenosové soustavy Red Eléctrica de Espana, který je zodpovědný za stabilitu sítě v době kolísající výroby fotovoltaických a větrných zdrojů. Tuto roli „vodních baterek“ má do budoucna posílit nová přečerpávací elektrárna, která bude využívat existující nádrž na stejné řece jako dolní rezervoár.

Všechny elektrárny na řece Xallas mají být podle příslušné koncesionářské smlouvy v provozu minimálně do roku 2060. Význam již existujících vodních zdrojů posiluje i skutečnost, že se ve Španělsku nepočítá s výstavbou nových přehrad.

VÝROBA FEROSLITIN

Součástí španělské akvizice Energo-Pro jsou také dva závody na výrobu feroslitin využívaných v hutnickém průmyslu a kovovýrobě. Jejich majetkové propojení s vodními elektrárnami vyplývá z koncesionářských podmínek. Oba závody realizují na základě dlouhodobé tollingové dohody výrobu na zakázku pro jednoho z globálních lídrů v tomto oboru, společnost Ferroglobe, která dodává produkty především ocelárnám ve Španělsku a Evropě.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie