Tajemství dlouhé životnosti radiátorů se skrývá pod vrchním lakem

Kvalitní povrch radiátoru není pouze estetickou záležitostí. Je to především pojistka dlouhé životnosti otopného tělesa. Zdánlivě bezvadný vzhled však sám o sobě není zárukou kvality. Při výběru radiátoru byste se proto měli zajímat nejen o to, jak kvalitní je jeho lakování, ale také co je pod povrchem – jakou technologií byl radiátor vyroben a jak těsně byly provedeny sváry.

Přestože značka Zehnder nabízí lakované radiátory ve všech cenových kategoriích, všechny, ať už bytové, anebo koupelnové, jsou opatřeny dvouvrstvým lakováním. Radiátor je po svaření nořen do antikorozní lázně, která vytvoří první vrstvu vysoce odolného antikorozního laku. Po vysušení je pak elektrostaticky nanášena vrstva vrchní práškové barvy a lak se vypaluje na požadovanou tvrdost. Výsledkem je dokonale hladký povrch, vyšší odolnost proti mechanickému poškození, podstatně vyšší odolnost vůči korozi. Snazší je i čištění, protože na dokonale hladký povrch nepřilne prach.

 

Výjimečnost radiátorů Zehnder ale nezačíná lakováním – jsou vyráběné z vysoce přesných ocelových trubek, které jsou vzájemně spojeny svařováním bez viditelných svárů. Toho dosahujeme díky inovativní technologii laserového a hybridního svařování, které zajišťuje absolutní těsnost spojů a umožňuje pak zmiňovanou dokonalou povrchovou úpravu.

Lakované radiátory Zehnder mají dvojí povrchovou úpravu. Po vypálení vytváří žádoucí finální odolnou strukturu. 

 

Riziko poškození povrchu existuje vždy, lze jej ale snížit na minimum

 

Ani sebekvalitnější povrch ovšem není nezničitelný. Riziko představuje samotná manipulace s radiátorem při instalaci, používání agresivních čisticích prostředků, anebo neopatrné nakládání ostrými předměty v jeho blízkosti. Upadne-li vám na radiátor ostrý těžký předmět, nejspíš se to neobejde bez šrámu. Pokud je ale radiátor kvalitní, projeví se ochranná funkce spodní tvrzené vrstvy.


Trubky radiátoru Zehnder Metropolitan jsou dokonale svařené, bez viditelných svárů.

 

Tradičně největší výzvou je pro radiátory vlhkost – kvalitu jejich povrchu nejlépe ověří opakované zavěšování vlhkých ručníků. Kvalita antikorozní vrstvy a přidání druhé vrstvy laku minimalizuje pravděpodobnost, že se vlhkost z prostředí koupelny dostane až na ocel, z níž jsou radiátory vyrobeny. Protože ne každý si může dovolit investovat do radiátorů z nerezové oceli, kde problém koroze odpadá, snažíme se docílit podobné odolnosti i u běžné oceli. Prvotřídní dvouvrstvé lakování je ale důležité i u bytových radiátorů, které jsou sice méně ohroženy korozí díky nižší vlhkosti, ale naopak jsou více vystaveny možnosti mechanického poškození. 

 


 

Ing. Miroslav Váša

produktový manažer pro oblast radiátorů Zehnder

Je produktovým manažerem pro oblast radiátorů Zehnder české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem a jedničkou na evropském trhu ocelových článkových radiátorů. Absolvoval Fakultu Strojní ČVUT Praha, obor Řízení a ekonomika podniku. Po studiu nastoupil do marketingového oddělení českého zastoupení výrobce sanitární keramiky a vybavení pro koupelny Sanitec. Následně pracoval jako vedoucí oddělení nákupu TZB. V roce 2011 nastoupil do firmy Zehnder Group na pozici obchodně-technického zástupce pro oblast radiátorů. Od roku 2022 je produktovým manažerem a odborným konzultantem pro oblast radiátorů. Rád sportuje a cestuje.


 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení