Kdo šetří, má za tři aneb tipy na úspory v rozpočtu

Redakce, 17.10.2023

Energie, pohonné hmoty a tím prakticky vše kolem nás se neustále zdražuje, což představuje velké zásahy do rodinných rozpočtů. Stačí si však osvojit pár zvyklostí, které vám pomohou výdaje zregulovat a růst cen vás bude bolet podstatně méně.

Pravděpodobně nejvyšší výdaje souvisejí s bydlením, a to konkrétně s vodou a energiemi. Zde vám i zdánlivé drobnosti mohou ušetřit stovky korun. Nemálo lze díky pár trikům a chytrým nákupům ušetřit rovněž na potravinách, oblečení a dalších věcech.

Ani kapka nazmar

Zkontrolujte, zda všechny kohoutky těsní a nekapou, neplechu nadělá i protékající záchod. Rozšířil se zvyk umývat nádobí pod tekoucí vodou, avšak daleko úspornější je napustit si dřez. Máte-li myčku, ušetříte ještě více, zvláště s úspornými programy. Peníze odtékají také ve chvílích, kdy si například čistíte zuby a necháte vodu po celou dobu puštěnou. Stačí pouštět ji pouze v momentě, kdy potřebujete opláchnout kartáček či vypláchnout ústa. Podobné je to i se sprchováním. Když vypnete vodu v době, kdy se mydlíte nebo nanášíte šampon, ve výsledku také nemálo ušetříte. Sprchování samo o sobě je úsporou oproti napuštěné vaně. Pomohou také úsporné hlavice, díky nimž proteče kohoutkem méně vody. Šetřit vodou se dá i při praní, jen dbejte na to, abyste pračku pouštěli až tehdy, když ji můžete dostatečně naplnit.

Energie pod kontrolou

Nemalou položku na straně výdajů činí energie. Obejděte byt či dům a během chvíle jistě najdete spoustu drobností, které vám ale ve výsledku činí nemalou položku na vyúčtování. V každé domácnosti se najdou spotřebiče, které jsou zbytečně v zásuvce, ačkoliv se aktuálně nepoužívají, například kávovar, rádio, pračka. Vypnete-li televizi pouze ovladačem, stále je v pohotovostním režimu a spotřebovává elektřinu. Používejte tlačítko pro jeho úplné vypnutí. Moderní televizory mají dokonce eko režim upravující obraz tak, aby byl stále kvalitní, ale zároveň docházelo k úspoře energie.

Žroutem elektřiny jsou také mrazáky se silnou vrstvou námrazy, proto je pravidelně odmrazujte. To platí i pro lednici. Umývejte ji, nepřeplňujte a zkontrolujte, že má dostatečný odstup od zdi. Roli sehrává i teplota uvnitř lednice, ideální je její udržování na hodnotách 4 až 5 °C. U všech spotřebičů kontrolujte již při nákupu energetický štítek, kdy třída A je nejúspornější. Nákupní rádce Heureka vám nejen přináší tipy na úspory, ale právě spotřebiče si můžete vyfiltrovat i podle třídy energetické náročnosti.

Neprotopte kalhoty

První věc, kterou překontrolujte, je utěsnění oken a dveří. Dále nepodceňte vyčištění a kontrolu kotlů i komínů. Velkým žroutem plynu bývají zavzdušněné radiátory, proto i jim věnujte pozornost. Rozhodně se vám vyplatí investice do termohlavic, ty chytré lze ovládat dokonce prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Jakmile začne topná sezona, dbejte na to, aby radiátory nic nezakrývalo. Nechtěnému úniku tepla zabrání také odrazové fólie umístěné za radiátorem. V neposlední řadě je důležité zbytečně nepřetápět.

Chytré nákupy

Nezanedbatelnou položku domácích rozpočtů tvoří potraviny. Zapomeňte na držení hladovky a raději se držte několika osvědčených úsporných tipů. Na nákupy vyrážejte nasycení, s prázdným žaludkem budete mít tendenci koupit i to, co nepotřebujete. V rámci zamezení plýtvání není od věci připravit si dopředu jídelníček na celý týden, podle něj nákupní seznam, a pak vyrazit nakupovat. A to nejlépe s vlastní nákupní taškou. Nemůžete svůj den začít bez kávy? Staňte se sami soběbaristou, připravte si ji doma do termohrnku. Fajnšmekrům by možná oblíbená kavárna chyběla, proto zkuste její návštěvy omezit anebo si nosit vlastní hrnek, který vám většinou ušetří pár korun. Rozlučte se s balenou vodou. Díky vodnímu filtru či filtrační konvici bude ta kohoutková čistší a chutnější, ve vlastní lahvi si ji pak noste s sebou pro dodržování pitného režimu.

Za zamyšlení stojí i to, jak často nakupujete oblečení a zda je to nutné. Existuje bezpočet možností, jak za ošacení ušetřit. Second handy, swapy, výprodeje a upcyklace šetří peníze, a ještě se povezete na vlně udržitelnosti. Ze starých věcí jde udělat s trochou zručnosti a fantazie super moderní kousky. Co se týče životnosti oblečení, svou roli sehrává správná péče, tedy prát a žehlit tak, jak výrobce vyžaduje.

Výdaje pod kontrolou

Šetřit lze na různých položkách, třeba i zrušením nepotřebných předplatných či omezením využití auta. Máte-li možnost využívejte při nákupech slevových kuponů a zvýhodněných nabídek. Peníze vám ušetří srovnání cen u různých prodejců. Pokud se do toho příliš nehrnete, nákupní rádce Heureka udělá práci za vás a vy si pak již snadno najdete tu nejlepší nabídku. Analytičtějším typům napomůže k ukočírování nákladů také sestavení domácího rozpočtu a zapisování výdajů. Snáze tak identifikujete zbytečné úniky. S mnoha uvedenými úspornými tipy zároveň šetříte i životní prostředí, vyplatí se tedy dvojnásobně.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky