Jak ušetřit na autopojištění doma i ve firmě? Pravidelně porovnávejte, u havarijního pozor na přepojištění

Redakce, 18.10.2023
Jak ušetřit na autopojištění doma i ve firmě? Pravidelně porovnávejte, u havarijního pozor na přepojištění

Všeobecný růst cen se promítá také do autopojištění. Protože se jedná o poměrně konkurenční segment, s trochou snahy lze stále ušetřit. Odborníci doporučují pravidelné srovnání více nabídek i přepočet havarijního pojištění s klesající cenou vozu a samozřejmě si hlídat výročí pojistných smluv. Nejen pro podnikatele je určeno flotilové pojištění.

O zdražování v oblasti pojištění automobilů se v posledních letech hovoří neustále. A důvody pro to jsou. Dle České kanceláře pojistitelů se zvyšuje tzv. škodní inflace – to znamená, že se rozevírají pomyslné nůžky mezi objemem škod, které pojišťovny řeší, a sumou peněz, které na pojistném u povinného ručení od klientů inkasují. Příčinou je jednak fakt, že počty škod po pandemických letech 2020 a 2021 opět rostly. A pak také skutečná inflace – zdražily energie, práce i náhradní díly, což pochopitelně prodražuje i každou opravu vozidla.

Porovnejte více nabídek, existují i firemní aplikace

Přesto pojištění automobilů nezdražuje podle odborníků tak dramaticky, jak by mohlo. Ceny drží na uzdě vysoká konkurence mezi pojišťovnami. Díky ní je také možné mít cenu svého autopojištění pod kontrolou, pokud se o něj člověk aktivně zajímá a smlouvy průběžně aktualizuje. Doporučuje se čas od času porovnat více nabídek pojišťoven.

V kontextu složité ekonomické situace a nutnosti hledání úspor, řeší náklady na pojištění vozů stále častěji i firmy a živnostníci. Kupříkladu nákupní aliance Axigon, která zajišťuje díky sdružené poptávce více podnikatelských subjektů výhodnější služby spojené s provozem firemních vozidel, proto rozšířila možnosti v této oblasti. „Axigon je registrován přímo u České národní banky, takže podnikatelům sjednáváme pojištění bez prostředníků,“ říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon. „Kromě zvýhodněné nabídky většiny pojišťoven na českém trhu zajišťujeme pro firmy i hlídání výročí pojistných smluv. Podnikatel tak ve správný čas může přímo z této aplikace zkontrolovat výhodnost stávající pojistky. V kalkulačce pojištění si zobrazí aktuální nabídky nejen pro firemní vozy, případně si přímo sjedná novou smlouvu.“ 

Přepočítejte i havarijní pojištění

Pravidelná revize pojistek se ale netýká pouze povinného ručení. Kupříkladu na několik let neaktualizovaném havarijním pojištění můžete klidně přeplácet tisíce korun. Může za to tzv. přepojištění. Pro cenu havarijního pojištění je dost podstatné, kolik pojištěný vůz stojí. Cena ojetiny ovšem v čase klesá a pokud se tomu nepřizpůsobí i pojistná částka, platíte zbytečně více jako za dražší vůz. Opačný vývoj bylo v posledních letech možné pozorovat u nemovitostí, kde vzhledem k prudkému růstu jejich cen docházelo naopak k tzv. podpojištění. Pojistná částka je v takovém případě výrazně nižší než reálná hodnota pojištěného majetku a v případě škody může být kráceno pojistné plnění.

Jak určit cenu vozu?

Ohledně ceny pojištěného automobilu na trhu existují podle Martina Podávky z Pillow pojišťovny dva přístupy. Buď je za ni odpovědný klient (pojistník), který je tak odkázán na hledání v cenách autobazarů atd. Moderní pojišťovna ovšem určí cenu sama a nemůže dojít k chybnému nastavení pojistné částky. „Odpadá riziko podpojištění, klienti nemusí nic řešit, pojišťovna vše určí a spočítá za ně,“říká Martin Podávka s tím, že Pillow pojišťovna každý rok cenu osobního auta přepočítá a automaticky cenu pojištění stanoví dle aktuální obvyklé ceny vozidla.

Flotila už od tří vozidel

Na autopojištění můžete dále ušetřit využitím flotilového pojištění. Za flotilu se dá většinou považovat skupina tří a více vozidel, ke kterým se váže jedna pojistná smlouva. „Místo kalkulací pro jednotlivá vozidla může být jednodušší a výhodnější získat flotilovou nabídku. V rámci flotilového pojištění je možné nakombinovat to nejlepší z povinného ručení a havarijního pojištění, a to i od různých pojišťoven,“ vysvětluje Duraković.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky