Investoři ve světě masivně přesouvají své peníze z „čistého“ do „špinavého“ průmyslu. Bublina proto ESG splaskává


Investice do zelených technologií a ESG ve světě kolabují. Bublina splaskává. Až příliš investorů se nechalo zmámit mediálně bouřlivým roztleskáváním „čistých technologií“, kdekdo si chtěl kreslit obrázek sama sebe coby zeleně uvědomělého a budovat na tom základě PR. 

Jenže teď ESG povážlivě ztrácí svoji někdejší blyštivost, neboť investorům dochází, že bez všech těch „špinavých“ věcí, jako je výroba oceli nebo těžba ropy, mědi, kobaltu, lithia či niklu, „čisté technologie“ dále rozvíjet nelze. Přesměrovávají tak své peníze z ESG do „špinavého průmyslu“. A ti, kdož tento trend nezachytili a nadále bláhově nechávají své peníze v ESG, často těžce prodělávají. 

Takže třeba akcie ropné společnosti Shell se v těchto dnech vyhouply na své dějinné maximum a letos zhodnocují o více než 21 procent, zatímco Clean Energy Index – zahrnující akcie firem „čisté energetiky“ – se propadá o více než 30 procent (viz graf Bloombergu níže).


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank


TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie