Jak na zazimování dílny: 5+1 tipů k prodloužení životnosti nářadí

Redakce, 23.10.2023

Na podzim a s blížícími se chladnými měsíci je důležité věnovat pozornost správnému zazimování dílny. Právě dílna, na rozdíl od zahrady a domu, často zůstává během přípravy na zimu opomíjena. Správné zazimování přitom může prodloužit životnost našeho nářadí a vybavení, zejména pak elektrických přístrojů na baterie.

Podle meteorologů nás čeká tuhá zima s teplotami hluboko pod bodem mrazu. Správné zabezpečení dílny proti nepřízni počasí může ušetřit mnoho peněz a problémů v budoucnu. Pokud nemáte možnost dílnu tepelně izolovat, zbystřete. Právě vaše pracovní nástroje jsou ohroženy. Abyste s nářadím mohli na jaře opět bez problémů pracovat, zaměřte se na těchto pět a jeden tip na zazimování dílny.

1. Mráz může u benzínového nářadí poškodit i motor

Když se rozhlédnete po své dílně, pravděpodobně uvidíte kanystr s benzínem a nástroje, které tento pohon pohání. Vlastníte-li benzínové sekačky, pily nebo jiné nářadí, je důležité před zimou odčerpat zbývající náplně. Přemrznutí totiž může poškodit palivové směsi a mazací oleje. Nízké teploty mohou způsobit kondenzaci vody v palivovém systému, což může vést k problémům s nastartováním a potenciálně i k poškození motoru. Pro ty, kteří potřebují udržovat některé přístroje během zimy v pohotovosti, je důležité skladovat náplně v teplém prostředí. Pokud ale uhodí opravdu tuhé mrazy, může dojít k praskání palivových hadiček a těsnění, proto je bezpečnější zazimovat opravdu celý přístroj.

2. Aku nářadí v zimě trpí

Aku nářadí, od vrtačky až po brusku, je dnes nedílnou součástí vybavení každého kutila. Akumulátor usnadní práci, přináší komfort bezdrátového používání a snadné manipulace. Právě akumulátor se však může v zimních měsících stát Achillovou patou tohoto nástroje. Aku nářadí, zejména to s NiMH akumulátory, je totiž citlivé na nízké teploty. „Chlad může snížit kapacitu baterie až o polovinu. Pokud mráz působí na akumulátor delší dobu, může ho i nenávratně zničit. Aku nářadí proto doporučuji skladovat v místnostech s teplotou mezi 15 a 20 stupni Celsia. Pokud nářadí neplánujete používat po delší dobu, vyjměte baterii a skladujte ji odděleně na suchém a tmavém místě,“ radí Radim Tlapák.

3. Nezapomínejte na další „obyvatele“ dílny

Při zazimování zahradní elektroniky se vyplatí myslet i dál než jen na nářadí. Své místo v dílně totiž přes zimu často mají potřeby na kempování nebo užiteční pomocníci pro zahradu. Baterie, které by se přes zimu mohly poškodit či ztratit na kvalitě, najdeme třeba i v různých solárních doplňcích od LED svítidel přes jezírkové fontánky až po zavlažovače. V dílně vám může stát opřené i elektrokolo, nebo dokonce elektroskútr. Stále častěji se pak ve vybavení objevují též robotické sekačky. Všechna tato zařízení mráz ohrožuje. „Mnoho lidí si myslí, že pokud jejich sekačka není v provozu, nemusejí se o ni starat. Ale pravda je taková, že správné zazimování může prodloužit životnost sekačky o několik let, a především ušetřit tisíce korun za nový akumulátor,“ upozorňuje Radim Tlapák z e-shopu BatteryShop.cz. Proto přístroje přeneste do domu. Pokud vám to prostor nedovoluje, vyjměte pouze akumulátory a ty uschovejte v teple.

4. Praskání pryžových komponentů

Nářadí je běžně doplněno pryžovými nebo gumovými komponenty, v dílně se nachází také hadice nebo gumové těsnění. Právě pryž může po přemrznutí ztratit svou elasticitu a pružnost, což způsobí, že bude náchylnější k prasknutí a poruchám. Gumové nástroje proto raději tepelně izolujte, a to například uložením do boxu vyloženého textilem či přímo do kufru na nářadí s polstrováním.

5. Barvy mohou měnit konzistenci

Zbytky barev v plechovkách se najdou opravdu v každé dílně českého kutila. Ale právě tyto zbytky mohou být v zimě citlivé na nízké teploty. Chlad totiž způsobuje, že barva v plechovce zeslábne, ztuhne nebo dokonce zmrzne, což může ovlivnit její konzistenci a kvalitu při dalším použití. Plechovky s barvou je tedy důležité skladovat v teplejším a suchém prostředí, aby se předešlo potenciálním problémům spojeným s nízkými teplotami. Pokud plánujete barvy na jaře ještě používat, zazimujte je. A jestli už mají to nejlepší za sebou, odvezte je do sběrného dvora a uvolněte si tak místo pro nové vybavení.

6. Ochrana před zloději

Pokud jste již všechny nástroje správně ošetřili, zbývá už jen jediné – pečlivě je zabezpečit. Nechráněná a nepoužívaná dílna je totiž v zimě snadným a vyhledávaným terčem zlodějů. Investujte do kvalitních zámků, mříží a dalších zabezpečovacích prvků. Pomohou i výstražné alarmy nebo webkamery, pomocí kterých si můžete z tepla domova kdykoliv zkontrolovat, že vaše nářadí zůstává na svém místě a je připraveno na jarní práci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky