Jak posílit imunitu během podzimu? Zvyšte příjem vitamínu C a D, nezapomínejte ale ani na zinek!

Redakce, 3.11.2023
fruit ilustační

Vitamíny člověk potřebuje po celý rok, nyní ale začíná období, kdy je jejich přísun pro lidské tělo doslova nezbytností. Nejrůznější viry útočí ze všech stran a s nástupem chladných dnů se tradičně zvyšuje počet nemocných lidí v našem bezprostředním okolí. Jak se nejlépe chránit proti virům a dalším bacilům? Odpověď se skrývá i v našich genech!

Změna ročního období často přináší změny v našem imunitním systému. Pro úspěšné zvládnutí podzimu je proto zásadní zaměřit se na posílení imunity a zároveň si uvědomit, jak spolu souvisí naše zdraví i psychická pohoda. Jak v tomto bláznivém počasí podpořit naši obranyschopnost? Jednoznačně vitamíny! Ne vždy je ale ideálním řešením nakoupit si velké množství vitamínových doplňků a doufat, že máte vyhráno. Důležité je zjistit, co vaše tělo potřebuje. To, jak vstřebáváme důležité minerály a vitamíny, přitom dokáže odhalit také genetický test.

To, jak jste na tom se vstřebáváním minerálů a vitamínů umí zjistit DNA test, díky kterému pak můžete doplnit ty vitamíny, které mohou vašemu tělu na základě genetických predispozic chybět nejvíce. Pokud ale na podzim trpíme oslabenou imunitou, doporučujeme vyzkoušet náš nový doplněk stravy IMMUNE BOOST+, který je vhodný pro ty, kteří mohou mít varianty genů spo jené s horší imunitou, případně s horším vstřebáváním vitamínů. Najdete v něm mnoho aktivních a podpůrných látek, příkladem za všechny pak může být výtažek z kozince blanitého, u kterého četné studie ukázaly, že má o to vyšší účinek na posílení imunity, pokud má jedinec v genech zakódován relativně běžný genetický polymorfismus pro interleukin-8. Tento polymorfismus totiž snižuje rychlost reakce našeho imunitního systému ,” vysvětluje genetička Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., která stojí za vývojem DNA testů značky CHromozooom.

Jaké vitamíny tedy do našeho jídelníčku na podzim zařadit?

Vitamín C je král mezi vitamíny

Tento vitamín lidské tělo využívá nejčastěji a zabírá až 80 % celkové potřeby vitamínů. Zvyšuje obranyschopnost organismu, což znamená prevenci proti nejrůznějším nemocem, pomáhá ale také pro vývoj růstu kostí, kvality zubů, tvorbu krvinek. Jde o nejdůležitější a nejpotřebnější vitamín, ale pozor, musíme si ho zajistit sami.

Zatímco si většina rostlin a zvířat dokáže produkovat svůj vlastní vitamín C, lidé ne. To je důvod, proč musíme každý den konzumovat jeho dostatečné množství. Vitamín C je nezbytný pro růst a opravu tkání (zejména u hojení ran) po celém těle. Pomáhá při výrobě kolagenu, který je využíván k tvorbě kůže, krevních cév, chrupavek, vazů a šlach. Je potřebný rovněž pro vstřebávání železa a udržení zdravých kostí. Zároveň je také silný antioxidant, který pomáhá snižovat poškození způsobené volnými radikály a podporuje aktivitu NK buněk, které hrají důležitou roli v imunitních reakcích našeho těla. Tím pomáhá předcházet rozvoji onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina,” vysvětluje genetička Procházková.

Tento vitamín samozřejmě najdeme zejména v ovoci a zelenině. Nejvíce v citrusech, dále například v šípkových plodech, bylinkách jako je tymián nebo máta, velkou dávku obsahuje také červená či žlutá paprika, ve špenátu nebo kapustě. Doporučená denní dávka vitamínu C odpovídá množství 80 až 100 miligramů. Zajímavostí je, že jeho potřeba stoupá při kouření, a to o 50 až 100 %. Krátkodobé zvýšení denní dávky na 500 mg je vhodné také při nachlazení, větší tělesné námaze či stresu.

Na podzim a v zimě trpíme nedostatkem vitamínu D

V létě nám s přirozenou tvorbou vitamínu D pomáhá slunce, ale jak jsme na tom s jeho příjmem v zimních měsících? Výzkumy hovoří jasně – většina z nás trpí nedostatkem tohoto důležitého vitamínu, který posiluje imunitní systém a udržuje nás ve formě.

"Vitamín D napomáhá střevní absorpci vápníku, hořčíku a fosfátu. Je to vitamín potřebný pro dobrou náladu, který zabraňuje depresi a posiluje imunitní systém, kosti a svaly. Vitamín D má v těle rozšířený vliv a chrání před řadou chronických onemocnění, včetně roztroušené sklerózy. Mít nedostatek vitamínu D je snadné. Do značné míry i kvůli tomu, že už venku na sluníčku netrávíme tolik času. Navíc jsou někteří lidé na nedostatek vitamínu D obzvláště náchylní,“ varuje Procházková.

V momentě, kdy na obloze převezmou vládu mraky, musíme sáhnout po potravinách, které nám vitamín D dodají, jako třeba houby. 

Zinek: Pomáhá imunitě i libidu

Zinek je naopak potřebný pro správnou funkci imunitního systému a dokonce i mírný nedostatek může oslabit imunitní reakci na infekci. Zinek také pomáhá udržovat integritu pokožky a urychluje hojení ran. Mezi příznaky nedostatku patří například ztráta chuti k jídlu, zhoršená imunitní funkce, pomalejší hojení ran a nervové poruchy. V závažnějších případech dochází k vypadávání vlasů, průjmu , zhoršení zraku nebo přecitlivělosti kůže .



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky