Pokud si domácnosti dají práci s výběrem dodavatele, mohou díky silnému konkurenčnímu prostředí na trhu energií znatelně ušetřit

Redakce, 5.11.2023
ilustrační úspora energie

Pozitivní úpravou energetického zákona z roku 2022 je zkrácení výpovědní lhůty. Dříve byla klidně i 3 až 6 měsíců před koncem smlouvy, nyní je to 20 dní

Je však třeba počítat s tím, že aktuálně ještě dobíhají smlouvy původní. Část zákazníků musí smlouvu vypovědět mnohem dříve

V období od dubna 2023 do října 2023 měnilo každý měsíc v průměru 30 000 domácností svého dodavatele energií. Žádostí o změnu dodavatele mohlo být i o desítky tisíc víc, ale některé domácnosti se dočkaly zajímavých retenčních nabídek. Jedná se o nabídky, kdy se stávající dodavatel snaží svého zákazníka udržet, a nabídne cenu, která je oproti standardně prezentovaným nabídkám na trhu nižší. A k tomu se nám pod rukama mění poplatky za distribuci elektřiny i plynu. Ještě není zcela jasné, o kolik se který poplatek zvedne. Ale je jisté, že se znovu začne účtovat poplatek POZE, a to každému odběrateli elektřiny. I proto je důležité podívat se na cenu své elektřiny, když se má jedna položka na faktuře zdražit, je nutné pokusit se druhou položku zlevnit, aby dopady této změny byly co možná nejmenší.

Porovnat si nabídky a mít přehled o možnostech je tak nejlepší možné řešení, jak si zajistit co nejlevnější elektřinu nebo plyn. „Kdo nezná podmínky své smlouvy, měl by si je co nejdříve pročíst a zkontrolovat. Každý dodavatel uvádí tuto informaci v dokumentaci, kterou zákazník podepisuje. Někteří dodavatelé ji uvádějí ve smlouvě, jiní ve všeobecných obchodních podmínkách. Proč je tato informace důležitá a měl by ji každý zákazník znát? Protože to je hlavní důvod, proč vám dodavatel nemusí dávat vědět, že se bude něco měnit a v průběhu roku může přijít nový rozpis záloh, kde vám dodavatel výrazně zvýší zálohu,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo Kalkulátor.cz a dodává: „Bohužel zpětně už se proti tomu nedá, kromě ukončení smlouvy s pokutou, dělat nic a pamatujte, že prolongaci lze vypovědět 20 dnů před datem zahájení platnosti obnovené smlouvy.

Vyplatí se udělat srovnání dodavatelů před koncem platnosti smlouvy

Určitě každý z nás někdy zažil telefonický hovor s operátorem, který prezentoval speciální nabídku pouze pro něj. Cílem je zákazníka přesvědčit, že dostává něco lepšího nebo jedinečného, co nikde jinde na trhu nenajde. Nenechte se však zmýlit, i tuto nabídku je třeba zvážit a porovnat s konkurenčními. A právě praxi retenčních nabídek vidíme stále častěji i u dodavatelů energií. Proto odborníci na energie doporučují udělat si srovnání dodavatelů energií vždy před koncem platnosti smlouvy.

„Změna dodavatele elektřiny nebo plynu není určitě nic špatného, naopak, domácnost by měla změnu dodavatele řešit vždy ve správný čas před koncem své smlouvy. „Pokud jste v tomto ohledu pasivní, jste pro dodavatele optimálním zákazníkem. Dodavatel totiž může v rámci výročí smlouvy cenu upravit. Pak ale nemáte svou cenu energií pod kontrolou, a když přijde upravený rozpis záloh s navýšenou zálohovou platbou (klidně i o stovky procent), na řešení už je pozdě. Vy tak musíte sáhnout hlouběji do peněženky nebo složitě řešit sankce za předčasné vypovězení smlouvy,”říká Jan Béreš, energetický analytik společnosti Kalkulátor.cz.

Pasivita se může nevyplatit i z trochu jiného úhlu pohledu - dodavatelé zlevňují své produkty, minimálně ty akviziční, aby přilákali více nových zákazníků. Pokud se ale jejich stávající zákazník o ceny nezajímá, klidně mu nechají cenu stejnou. Takže si sice nepřiplatí více, ale neušetří, jak by mohl .

Jsme v době, kdy i posledním domácnostem, které dosud nebyly ovlivněny vysokými cenami za energie, končí nízké předkrizové ceny za elektřinu a plyn. Případně pak mnoha domácnostem končí z dnešního pohledu ještě přijatelné ceny z počátku energetické krize.

Proto minimálně oslovit svého dodavatele energií není nikdy na škodu. Je však třeba počítat

Dovolat se telefonicky na dodavatele elektřiny či plynu je v posledních letech čím dál tím složitější a v některých případech skoro až nemožné. Málokdo má čas čekat klidně i více než hodinu na spojení s operátorem.

Když jste jedni z těch šťastnějších, tak vám operátor dodavatele zpravidla nabídne standardní nabídku. Tedy tu, kterou jste si sami mohli dohledat na webových stránkách nebo ve své zákaznické zóně, kterou v dnešní době mají skoro všichni dodavatelé. Abyste se mohli rozhodnout, zda je nabídka zajímavá, měli byste mít přehled o cenách elektřiny a plynu ostatních dodavatelů.

K tomu můžete projít všechny dodavatele třeba na internetu. Nebo využít služby srovnávacích portálů, například Kalkulátor.cz, kde máte během pár minut aktuální informace o cenách všech dodavatelů energií a spoustu užitečných rad a tipů, na co si dávat pozor. Hlavní je ale uvědomit si, že cena elektřiny i cena plynu, na které jsme byli dříve zvyklí a které nebylo moc třeba řešit, jsou nenávratně pryč.

A k tomu se nám pod rukama mění poplatky za distribuci elektřiny i plynu. Ještě není zcela jasné, o kolik se který poplatek zvedne, ale je jisté, že se znovu začne účtovat poplatek POZE, a to každému odběrateli elektřiny. I proto je důležité podívat se na cenu své elektřiny, když se má jedna položka na faktuře zdražit, je nutné pokusit se druhou položku zlevnit, aby dopady této změny byly co možná nejmenší.

A věřit, že zrovna váš dodavatel energii nezdražil a máte to nejlepší, co je na trhu k dispozici (a nebo alespoň neplatíte zbytečně moc), je minimálně bláhové a naivní. Od ledna 2022 mají dodavatelé povinnost informovat zákazníky o době platnosti aktuální smlouvy přímo ve faktuře. Proto, kdo neví, kdy mu smlouva končí, měl by pečlivě svou fakturu prostudovat a tuto informaci si včas najít .

„Další pozitivní úprava energetického zákona z roku 2022 je zkrácení výpovědní lhůty. Ta, která dříve byla klidně i 3 až 6 měsíců před koncem smlouvy, byla zkrácena na 20 dní. Je však třeba počítat s tím, že aktuálně ještě dobíhají smlouvy původní, takže právě vy můžete mít povinnost smlouvu vypovědět mnohem dříve. Pokud si nejste jistí, obraťte se na nezávislého specialistu. Nezaspěte tedy možnost srovnat si nabídky dodavatelů včas a nechte dodavatele, aby o vás svedli boj. Výsledná cena pro vás může být více než zajímavá,“ dodává Lukáš Kaňok, ředitel sekce energo Kalkulátor.cz.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky