Nedostatek místa není důvod vzdát se komfortního řízeného větrání

Kvalitní systém řízeného větrání s rekuperací nabízí vedle značných úspor energie nevídaný uživatelský komfort. Obecně platí, že pokud to dispozice domu nebo bytu umožňuje, jsou z hlediska výkonu a obsluhy celého objektu ideální volbou centrální systémy. Někdy však nemovitost z prostorových nebo jiných důvodů jejich instalaci neumožňuje. Pokud je tohle váš případ, nezoufejte. Namísto centrálních systémů totiž můžete využít decentrální jednotky.

Neumožňuje-li stavba instalaci centrálního systému, na řadu přichází decentrální jednotky. Ty nijak nenarušují designovou harmonii interiéru.

Decentrální jednotky zvládnou větrat až dvě místnosti zároveň. Instalují se jednoduše do obvodové stěny budovy s vývodem do exteriéru. Vhodné jsou tak zejména pro rychlé rekonstrukce, jelikož nevyžadují žádné rozsáhlé stavební zásahy. Při volbě zařízení doporučuji jednotky se souběžným provozem, kde je striktně oddělené proudění přiváděného čerstvého a odváděného vydýchaného vzduchu. Tím disponují například naše jednotky ComfoSpot 50 a ComfoAir 70, a to díky křížovému protiproudému entalpickému výměníku. Jednotky můžete umístit do koupelny či kuchyně, aniž by bylo třeba další individuální odvětrací jednotky.

Montáž decentrálních jednotek je opravdu snadná – stačí pouze jádrové vyvrtání otvoru a 230V elektrická přípojka.

Vhodné řešení (nejen) pro alergiky

Čistý příchozí i odchozí vzduch pak zajišťují filtry G4 a F7, které jej zbavují prachu, alergenů i škodlivin ve formě těkavých organických sloučenin, mezi které patří například pachy různých stavebních materiálů. Kromě účinné dvoufázové filtrace dokážou naše decentrální jednotky převést až 60 % vzdušné vlhkosti a účinně tak bránit přesušování interiéru, které je při větrání okny běžné. Usnadní tak život nejen alergikům, ale i zdravým obyvatelům domu. Provoz decentrálních jednotek Zehnder je navíc tak tichý, že je jednotka v základních dvou výkonových stupních v místnosti prakticky neslyšná. Nic tak nebrání jejímu použití v ložnici či dětském pokoji, aniž by jakkoliv narušovala spánek.

Decentrální větrací jednotka Zehnder ComfoAir 70 zajistí permanentně čistý vzduch až ve dvou místnostech. Navíc je velmi tichá.

Ing. Roman Šubrt

obchodně-technický zástupce pro komfortní větrání Zehnder

Je obchodně-technickým zástupcem pro oblast řízeného větrání české pobočky švýcarské firmy Zehnder Group, která je největším evropským výrobcem systémů komfortního větrání s rekuperací tepla a jedničkou na českém trhu. Po absolutoriu stavební fakulty ČVUT Praha pracoval jako projektant a podílel se na realizaci projektů v oblasti TZB. Má za sebou stovky úspěšných realizací systémů řízeného větrání v rodinných domech. Je lektorem Zehnder Academy a nadšeným sportovcem. Hraje baseball, aktivně se věnuje lyžování a cyklistice. Jeho dalším celoživotním zájem je historie.

 

Zehnder Group Czech Republic s.r.o.

Profil společnosti: Zehnder Group Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švýcarského koncernu Zehnder Group, založeného v roce 1895. Se 17 výrobními závody a více než 3 500 zaměstnanci patří k technologické špičce v oblasti designových koupelnových a bytových radiátorů, komfortních systémů větrání s rekuperací tepla a stropních sálavých systémů pro vytápění a chlazení.

Více informací na www.zehnder.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení