Čistý design v koupelně? Prosklený sprchový kout je třeba pečlivě vybírat

Redakce, 10.11.2023
koupelna ilustrační

Trendem v moderních koupelnách jsou v poslední době prosklené zástěny. Ty zajišťují pocit estetické čistoty a zároveň jsou často provedeny v atraktivním designu. Mají však jeden háček – po nějaké době se na nich začne usazovat vodní kámen. Aby zástěna vydržela dlouho hezká, nevyžadovala neustálou péči a mytí chemickými přípravky, je třeba vybrat pro ni to správné sklo. Jaké parametry by mělo mít, vysvětluje Michal Široký ze společnosti Saint-Gobain Glass.

Koupelna obvykle není místností, v níž trávíme nejvíce času. Často ale představuje jediný prostor, v němž jsme skutečně sami a kde si můžeme dopřát opravdový relax. Zároveň je ze své podstaty spjata s pocitem čistoty. Proto bychom měli klást důraz nejen na její funkčnost, ale i na příjemný vizuál.

Ani vhodně zvolený design však nemusí vydržet. Se zašlými povrchy působí unaveně i perfektně uklizená koupelna – a významná zátěž přitom leží právě na sprchové zástěně. Na rozdíl od klasických dekorativních závěsů s mnohdy nevkusnými motivy, které se velmi snadno zašpiní a ve sprše často vytváří až klaustrofobní dojem, je pro sprchovou zástěnu ideální alternativou právě sklo.

Sklo vpouští do sprchy přirozené světlo a tlumí šumy

Prosklené sprchové kouty dodávají koupelnám lesk a opticky zvětšují prostor. „Skrz zasklení proniká do sprchy přirozené světlo, sklo ale zároveň částečně tlumí zvukové šumy. Pro komfort v koupelně je tak ideální,“ říká Michal Široký. Zároveň je sklo maximálně hygienické a zároveň nabízí ten vůbec „nejčistší“ vzhled – výhled do okolí.

Rozhodneme-li se však pro sklo do sprchového koutu, je třeba mít na paměti, že jsou pro něj důležité jiné vlastnosti než například u skel využívaných do oken. Zásadním faktorem je samozřejmě bezpečnost. „Ve sprše jsme ostatně se sklem v těsném kontaktu a nesmíme mít strach, že si ublížíme,“ vysvětluje odborník. Je podle něj proto třeba dbát na vysokou mechanickou odolnost skla a pro sprchový kout zvolit bezpečnostní, tedy kalené sklo.

Další vlastnosti, na něž bychom se měli zaměřit, jsou transparentnost a odolnost vůči vodnímu kameni. „Zatímco bezpečnost bývá u koupelnových skel standardem, odolnost vůči vodnímu kameni bývá mnohdy podceňovaná. I sklo koroduje a vzniká na něm bělavá až šedá vrstva. Sklo zmatní, ztratí průhlednost i odraz světla a ze sprchového koutu se tak časem může stát nevzhledné místo, které se původnímu stavu podobá jen hodně vzdáleně,“ upozorňuje odborník ze Saint-Gobain Glass.

Bezúdržbové sklo je ideální volbou

Pro udržení čistého designu koupelny je proto nejlepší zvolit sklo s co nejmenšími požadavky na údržbu. Existují výrobky opatřené speciální fólií či ošetřené chemickými přípravky, dodatečně nanášené povlaky jsou jen částečným řešením. „Takzvané nano nástřiky, tedy ochranné neviditelné filmy, obvykle vydrží jen pár měsíců. Pak vlivem vody a chemických reakcí svou funkci ztrácejí. Navíc dosud není znám jejich dlouhodobý vliv na lidské zdraví,“ upozorňuje odborník ze Saint-Gobain Glass.

V současné době už jsou nicméně na trhu k dostání i antikorozní průhledná skla určená přímo pro sprchové kouty, které díky speciálnímu antikoroznímu povlaku lépe odolávají negativním vliv ům tekoucí vody . „Zdrojem degenerace skla je u sprchového koutu logicky voda, která na něj dopadá. Antikorozní skla, například Timeless od Saint-Gobain Glass, jsou opatřena téměř neviditelnou vrstvou oxidů kovu, která umožňuje vodě a zkondenzované páře rychle sklouznout z povrchu a nezanechat prakticky žádnou stopu,“ vysvětluje Michal Široký. Pokovení se na sklo nanáší procesem magnetronového naprašování ve formě tenkého filmu. A i když se antikorozní sklo výjimečně zašpiní, jeho údržba je velmi nenáročná. „Na jeho čištění stačí obyčejná stěrka. Není třeba využívat žádné chemické čisticí prostředky,“ říká odborník.

Prosklené sprchové kouty jsou v dnešních domácnostech stále populárnější, především díky zmiňovanému čistému a modernímu designu. Vybereme-li si sklo správně, mohou nám dělat radost dlouhé roky bez nutnosti náročné údržby.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna