Starší rodinné domy lze koupit až o 10 procent levněji než loni

starší dům ilustrační

Ceny starších rodinných domů jsou meziročně nižší o jedno až deset procent. Analýza společnosti FérMakléři.cz ukázala největší zlevnění metru čtverečního v Hradci Králové, a to o 6 700 korun. Lidé tak v tomto městě mohli koupit starší dům o rozloze 150 m2 o zhruba jeden milion korun levněji. V Brně šly ceny dolů o 7 procent, v Praze a Olomouci o 5 procent. Výjimkou v meziročním srovnání je pouze Ústí nad Labem, kde ceny vzrostly o 4 procenta.

V Praze se loni na konci léta domy prodávaly za 100 100 za m2, tou stejnou dobou letos se ceny pohybovaly kolem 95 700 za m2. Dům o rozloze 150 m2 šlo tedy koupit o zhruba 790 tisíc korun levněji. „V případě domů poptávají rodiny nejčastěji rozlohu 150 m2 a více. K tomu chtějí garáž a pozemek okolo 500 m2,“ uvedl Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz, jejíž analýza ukázala meziroční zlevnění starší domů i v dalších krajských městech. V Brně šel starší dům koupit levněji o 7 procent, což znamená úsporu kolem 783 tisíc korun oproti nemovitosti stejné rozlohy kupované loni. Největší pokles zaznamenaly starší domy v Hradci Králové, a to z necelých 67 tisíc korun za metr čtvereční na 60 300 korun, čili o 10 procent. Naopak v Ústí nad Labem domky meziročně zdražily o 4 procenta, což ovšem činí v rámci sledovaných měst jediné navýšení cen.

Analýza cen starších domů po rekonstrukci ukazuje cenový pokles jak v meziročním, tak v kvartálním srovnání. Oproti začátku léta touto optikou ukázalo největší pokles opět město Hradec Králové, následovné pak Ostravou a Plzní. V Brně a Olomouci ceny poklesly o 1 procento a v Praze o 2 procenta. Kvartální srovnání ovšem ukázalo už i města, kde se ceny starší domů vydaly opět nahoru. Růst cen v kvartálním srovnání ukázaly České Budějovice a Ústí nad Labem, vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Vyhlašované úrokové sazby hypotečních úvěrů se aktuálně drží kolem 6 % p. a. „Snížení úrokových sazeb ze strany České národní banky je už jenom otázkou času. Může k němu dojít už v letošním prosinci, nebo až na jaře, ale doba, kdy budou hypoteční úvěry dostupnější, se blíží,“ myslí si Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz. „To by mělo výrazně oživit poptávku po nemovitostech a ceny, na které se aktuálně díváme, tak mohou být historickým minimem několika poslední let,“ dodal Lumír Kunz.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy