Dům v hruškách zničilo rodině tornádo. S pomocí dotace z programu nová zelená úsporám si postavili nový, ministr Hladík v něm zahájil akci dny pasivních domů

Vidět domy naživo, prostor a technologie

Mezinárodní třídenní akci Dny pasivních domů zahájili v tzv. potornádovém domě v Hruškách na jižní Moravě ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a Vítězslav Malý, ředitel nezávislého sdružení Centrum pasivního domu, které akci v Česku koordinuje. Odborníci z tohoto sdružení ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných při výstavbě (ČKAIT) a Českou komorou architektů (ČKA) pomohli majitelům nový dům v pasivním standardu postavit, zapojili také dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Rodinu z Hrušek o jejich původní dům připravilo v červnu 2021 tornádo. Využila ale nabídku ČKAIT, ČKA a odborníků z Centra pasivního domu, kteří v zasažené oblasti poskytovali poradenství a pomáhali s co nejrychlejší výstavbu kvalitních nových domů.

„Po zničení rodinných domů v oblasti Hodonínska a Břeclavska jsme i ve spolupráci se starostkou obce nabízeli v Hruškách pomoc majitelům zničených domů. Rodina Štěrbových ji využila a nový pasivní dům jsme jim postavili do několika měsíců. Na jaře už měli jako první z obce zkolaudováno,” říká Zdeněk Kaňa z realizační firmy Úsporné bydlení, která je členem nezávislého profesního sdružení Centrum pasivního domu.

Jde o dřevostavbu se spotřebou pouhých 16,8 kWh/m2.rok (dle Průkazu energetické náročnosti – dle vyhl. 264/2020 Sb.), tedy potřebou tepla třikrát nižší než v novostavbě podle dnešních platných standardů. Vytápění je zajištěno teplovzdušným tepelným čerpadlem a jednotkou řízeného větrání s rekuperací tepla, na střeše domu jsou instalované fotovoltaické panely – fotovoltaika je navržena na optimální výkon pro potřeby domácnosti 1,5 kWp. O něco vyšší investiční náklady, které rodina musela vynaložit na dům v pasivním standardu, se jim vrátily pomocí dotace z programu Nová zelená úsporám, který tyto velmi úsporné stavby využívající obnovitelné zdroje podporuje.

„Tento dům, postavený na místě původního rodinného domu zničeného tornádem v roce 2021, má téměř shodnou geometrii domu původního a zachovává tradiční vzhled moravské vesnice. Radikálně se ale změnily jeho vlastnosti. Dnes mají majitelé pasivní, tedy maximálně úsporný dům, který se v létě nepřehřívá a v zimě ho vytopí s minimálními náklady. Část elektrické energie si sami vyrábí díky fotovoltaickým panelům. Tepelné čerpadlo o nízkém výkonu a rekuperační jednotka zajišťují v domě přísun čerstvého vzduchu o komfortní teplotě. Pasivní domy jsou až třikrát úspornější než novostavby podle aktuálních standardů, mají zdravé vnitřní prostředí a malou ekologickou zátěž. Podporuje je proto náš program Nová zelená úsporám, který pro dofinancování vícenákladů využili i majitelé domu v Hruškách,” vysvětluje Petr Hladík (KDU-ČSL), ministr životního prostředí, který se s domem seznámil během krátké komentované prohlídky.

Příležitostí, jak tento a další pasivní domy navštívit, je akce Dny pasivních domů, která začíná v pátek 10. 11. a končí v neděli 12. 11. Otevřených je letos několik desítek domů ve většině krajů: v Plzeňském, Karlovarském, Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Jihomoravském kraji, dále v Kraji Vysočina a v Praze. Přihlásit se na prohlídku některého z nich je možné na webové stránce Dny pasivních domů. Akce je pro návštěvníky zdarma.

„Dny pasivních domů 10.-12. listopadu představují pro všechny zájemce o úsporné a zdravé bydlení jedinečnou příležitost, jak si prohlédnout už zabydlené či teprve rozestavěné pasivní domy. V řadě domů si můžete promluvit s jejich majiteli či architekty a načerpat tak informace doslova z první ruky. Stačí, když se k návštěvě vybraného domu přihlásíte přes formulář na webové stránce Dnů pasivních domů , zve na akci Vítězslav Malý, ředitel Centra pasivního domu .

Co je pasivní dům?

Pasivní domy charakterizuje zdravé a komfortní vnitřní prostředí, extrémně nízká potřeba energie (15 kWh/m2) pro celoroční tepelný komfort a tedy i nízké náklady na vytápění. Název pasivní dům vychází z principu využívání pasivních tepelných zisků v budově. Jsou to vnější zisky ze slunečního záření procházejícího okny a zisky vnitřní – teplo vyzařované lidmi a spotřebiči. Díky velmi kvalitní izolaci a dalším prvkům tyto zisky „neutíkají ven“ a po většinu roku postačují k zajištění příjemné teploty v místnostech. Vše dohromady zvyšuje kvalitu bydlení a hodnotu nemovitosti. Domy samozřejmě také využívají technologie – obnovitelné či alternativní zdroje a řízené větrání s rekuperací tepla. Roční potřeba tepla či chladu je třikrát až čtyřikrát nižší než u běžné novostavby, investiční náklady přitom bývají podobné nebo jen mírně vyšší (5-10 %). Může jít o dřevostavby i zděné domy. Protože pasivní domy splňují vysoké požadavky na energetickou náročnost, mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, které pomohou stavebníkům vícenáklady dofinancovat. Pasivní domy také ukazují cestu, jak připravit budovy na změnu klimatu a jak naplnit stále přísnější legislativní požadavky na nové budovy, které budou muset postupně dále snižovat emisní zátěž z vytápění i z celého svého životního cyklu.

Mezinárodní akce

Dny pasivních domů jsou mezinárodní akcí, do které se celosvětově zapojují stovky objektů v Německu, Rakousku, Belgii, USA nebo na Novém Zélandu. Ta je celosvětově organizovaná asociací International Passive House Association. Akci v Česku koordinuje nezávislé profesní sdružení Centrum pasivního domu.

O Centru pasivního domu

Centrum pasivního domu je nezávislé sdružení, které téměř 20 let dělá osvětu zdravému a úspornému bydlení. Zaměřuje se na investory, odborníky, studenty i děti. Jeho nezávislému hlasu naslouchají na obecní, krajské i státní úrovni. Sdružuje přes stovku ověřených firem a specialistů, kteří energeticky úsporné a zdravé domy navrhují, staví nebo pro ně vyrábí technologie a komponenty.

Budovy21

Budovy21 založil v roce 2021 Petr Holub. V roce 2022 se přidala Jana Odstrčilová, současná ředitelka. Společnost poskytuje poradenství pro nízkouhlíkovou transformaci české ekonomiky, zejména v oblasti energetiky a stavebnictví. Podporuje kvalitní renovace budov a dekarbonizaci teplárenství. Spolupracuje s evropskými i národními partnery.

Více informaci na: na www.budovy21.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy