Průměrná spotřeba plynu na vytápění i v maličkém bytě bývá vyšší než spotřeba plynu na další činnosti. Spočítejte si přibližnou spotřebu plynu ve vaší domácnosti

Možná si už nepamatuje, jaká byla vaše loňská spotřeba plynu, změnily se u vás poměry v domácnosti, nebo se třeba jen budete chtít porovnat s republikovým průměrem.

Naše kalkulačka spotřeby plynu vám umožní získat odpovědi velice snadno. Kalkulačka totiž počítá, kolik přibližně plynu spotřebujete za rok na základě vámi vložených údajů.

Nutné je však dodat, že výpočty kalkulačky jsou založené na průměrných spotřebách domácností a výsledky jsou tak spíše orientační. Spotřeba za jednotlivé činnosti bude závislá na tom, jako moc vaříte, na kolik stupňů si ohříváte vodu, jak často a dlouho se sprchujete, nebo jak moc si v zimě topíte.

 

V případě, že místo plynu máte domácnost na elektřinu, můžete zkusit využít naší kalkulačku spotřeby elektřiny, nebo kalkulačku, která počítá spotřebu energií (elektřiny a plynu společně).

Proč se spotřeba plynu udává v MWh, ale někdy také v m3?

MWh je již od roku 2001 standardní jednotkou pro měření spotřeby plynu a vyúčtování dodávek plynu probíhá v energetických jednotkách kWh, resp. MWh. Je tomu zejména z důvodu přesnosti, neboť plyn je dodáván z různých zdrojů a energie v něm obsažená není stabilní. Z jednoho m3 tak lze získat různé množství energie.

Avšak plynoměry měří obvykle průtok plynu v m3 a množství dodané energiekWh měřeno laboratorně. Dodavatelé plynu někdy ve svých cenících uvádějí orientační hodnotu, která není při vystavení vyúčtování používána.

Další výhodou jednotek MWh (nebo i kWh), ve kterých se jednotky zemního plynu udávají je, že pro spotřebu elektřiny se používají jednotky stejné. Jak mezi jednotkami MWh, kWh a m3 převádět?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie